Mensenoffers opgegraven

Eén van de opmerkelijke vondsten in Oxfordshire.

Thames Water Corporate

3000 jaar oude mensenoffers opgegraven

In Engeland zijn resten van 3000 jaar oude skeletten opgegraven tijdens werkzaamheden aan de oever van de Theems. Een opmerkelijke vondst, aangezien het vermoedelijk mensenoffers betrof.

Afgehakt hoofd en voeten

Dat het om mensenoffers gaat, leiden de archeologen af aan de opmerkelijke ligging van de skeletten. Van één skelet waren de voeten afgezaagd en naast het hoofd geponeerd. Een ander skelet was onthoofd en dit hoofd was bij de voeten gelegd. De vreemde positionering van de lichamen zouden volgens de archeologen onderdeel uitmaken van een rituele begraving. De overledenen zouden  slachtoffer geweest zijn van een mensenoffer.

Context van de gevonden skeletten

De ontdekking is gedaan door Britse bouwvakkers bij het aanleggen van een nieuwe waterleiding. Er zijn in totaal 26 skeletten gevonden in een 3000 jaar oude nederzetting nabij Oxfordshire. Naast de mensenresten zijn er ook dierenskeletten en huishoudelijke voorwerpen teruggevonden. De resten stammen uit de IJzertijd en de Romeinse tijd.

Cotswold Archaeology heeft de opgraving uitgevoerd. Neil Holbrook, de directeur van CA, zegt: “De ontdekking betwist ons beeld van het verleden, en nodigt ons uit om het geloof van mensen die meer dan tweeduizend jaar geleden leefden te begrijpen.”

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen