Opgraving Visigotische sarcofaag

De gevonden sarcofaag

Universidad de Murcia

1.500 jaar oude Visigotische sarcofaag gevonden in Spanje

Archeologen van de Universiteit van Murcia, Spanje, hebben een Visigotische sarcofaag uit de 6de eeuw na Christus ontdekt. De vondst werd gedaan bij Los Villaricos, de ruïnes van een Romeinse villa. Delen van deze villa zijn, na het wegvallen van het Romeinse gezag in de regio, tijdens de 5de en 6de eeuw gebruikt als vroegchristelijke kapel en begraafplaats.

De Visigothen waren een germaans volk, dat zich in de 5de eeuw vestigde op het Iberisch Schiereiland. Hier was Romeins gezag in voorgaande jaren al grotendeels weggevallen, als gevolg van de zwakke staat waarin het West-Romeinse rijk zich destijds verkeerde.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!

Sarcofaag

De gevonden sarcofaag

Universidad de Murcia


Van villa tot kapel

In de Romeinse tijd was Los Villaricos een grote villa met daaromheen veel landbouwgrond; men hield zich hier voornamelijk bezig met de productie van olijfolie. Deze productie stopte toen de Romeinen de regio verlieten. Een ronde kamer werd nadien in de 5de eeuw gebruikt als christelijke kapel, terwijl andere delen van de villa in gebruik werden genomen als begraafplaats.

Vroegchristelijke sarcofaag

De gevonden sarcofaag is twee meter lang en versierd met geometrische patronen die klimopplanten moeten voorstellen. Bij het hoofdeinde is een Christogram aangebracht, een belangrijk symbool om Jezus Christus mee aan te duiden dat veel gebruikt werd gedurende de late oudheid. Het symbool bestaat uit de eerste twee letter van de Griekse benaming van Christus (Χριστος), X (Chi) en P (Rho). De archeoloog verantwoordelijk voor de vondst, Rafael González, liet in een interview met Murcia Today weten dat het vinden van de sarcofaag “spectaculair en onverwachts” was, en dat het de “al bestaande ideeën over de geschiedenis van de begraafplaats” ondersteunt.

Bronnen: Murcia Today (1) (2), Universiteit van Murcia.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen