Sarcofaag

De gevonden sarcofaag

L-P Archaeology

2.000 jaar oude Romeinse sarcofaag in Engeland opgegraven

In het Engelse plaatsje Bath, vlakbij Bristol, is een sarcofaag gevonden met een geschatte leeftijd van ongeveer 2.000 jaar oud. Dit betekent dat de stenen grafkist waarschijnlijk uit de tijd van Romeins Brittannië afkomstig is. In de kist is een goed bewaard skelet aangetroffen in foetushouding, met aan zijn of haar voeteneind delen van een skelet van een tweede persoon. De vondst biedt een zeldzame inkijk in de begrafenisrituelen van 2.000 jaar geleden. 

De sarcofaag is gevonden in de Sydney Gardens, een publiek openbare tuin uit 1790. Hier worden momenteel opgravingen gedaan als onderdeel van een restauratieproject. Tijdens de opgravingen stuitten archeologen op de stenen kist. Ook heeft men een urn gevonden met daarin crematieresten en een deel van een Romeinse muur. 


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Votiefgave

Het intacte skelet ligt met zijn hoofd richting het noorden begraven, wat volgens de archeologen duidt op een Keltisch Brits begrafenisritueel. In de buurt van de kist zijn ook kleine rode en blauwe glazen kraaltjes gevonden, evenals een pot gevuld met etensresten. Vermoedelijk zijn dit votiefgaven, voorwerpen die bij (onder andere) begrafenissen achtergelaten werden om de goden gunstig te stemmen.

Zeldzame vondst

“Het vinden van een skelet dat direct gelinkt kan worden aan een grafkist is zeldzaam,” aldus archeoloog Kelly Madigan. “En omdat we in de buurt ook crematieresten en votiefgaven hebben gevonden, geeft dit ons waarschijnlijk een zeer zeldzame inkijk in de begrafenisrituelen van de regio van 2.000 jaar geleden.”

De lichaamsresten zijn overgebracht naar een laboratorium, waar verder onderzoek verricht zal worden. Zo hoopt men meer te weten te komen wie de begraven personen precies waren en hoe zij leefden. 

Bron: Newsroom.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen