Boeien

De gevonden enkelboeien

© MOLA

Geketend skelet is zeldzaam bewijs van slavernij in Romeins Brittannië

Toen bouwvakkers in 2015 een fundering uitgroeven voor de aanbouw van een serre in Great Casterson (een dorpje in het noorden van Engeland) stuitten ze op een menselijk skelet met ijzeren boeien om zijn enkels. De politie werd gebeld, maar het skelet bleek al snel uit de Romeinse tijd te stammen. Volgens een koolstofdatering moet het lichaam hier tussen 226 en 427 n.Chr. begraven zijn. Uit verder onderzoek van het Museum of London Archaeology (MOLA) is nu gebleken dat deze persoon waarschijnlijk een slaaf was. Dit is de eerste keer dat er direct archeologisch bewijs is gevonden voor slavernij in Romeins Brittannië. 

Dat slavernij in Groot-Brittannië heeft bestaan tijdens de Romeinse tijd is geen nieuws. Dit wisten we namelijk al door verschillende historische bronnen. Het ontbrak echter nog aan direct archeologisch bewijs. “Om eindelijk de kans te krijgen om een lichaam te onderzoeken van iemand die waarschijnlijk een slaaf is geweest, is erg belangrijk,” laat Michael Marshall (één van de onderzoekers verantwoordelijk voor de ontdekking) weten in een interview met The Guardian. Het lichaam is afkomstig van een man van tussen de 26 en 35 jaar oud. 

Uitzonderlijk begraven

Marshall: “De manier waarop hij is begraven is heel uitzonderlijk.” Om een geketend lichaam aan te treffen is op zich al een zeldzame vondst. Meestal werden de ketenen namelijk afgedaan voor de begrafenis. De man gevonden in Great Casterson is waarschijnlijk echter opzettelijk geketend in een greppel gegooid. Het lichaam lag in een rare houding en was slechts 60 meter verwijderd van een oude Romeinse begraafplaats, wat doet vermoeden dat hij met opzet geen normale begrafenis heeft gehad. 


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Een zwaar leven

Wat de man precies is overkomen, is niet duidelijk. “Het zou kunnen dat deze persoon iets gedaan heeft waarmee hij zich de woede van andere mensen op de hals haalde” aldus Marshall. “Maar het zou evengoed kunnen dat de mensen die hem begraven hebben meedogenloos en wreed waren. We zullen de morele dimensies nooit begrijpen.” Wel zijn er aanwijzingen gevonden dat de man een fysiek zwaar leven heeft geleid. Op zijn linker bovenbeen is bijvoorbeeld een botuitsteeksel aangetroffen, wat het gevolg kan zijn van een klap of langdurig te zware inspanning. 

Marshall: “Voor levende individuen waren dit soort boeien niet alleen een manier om hen in gevangenschap te houden, ook waren ze een manier om iemand te straffen. Ketens waren voor de drager immers een bron van ongemak, pijn en stigma, die littekens konden achterlaten.” 

Bronnen: Brittannia, MOLAThe Guardian


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen