Dakraampjes van het badhuis verschijnen onder het gips vandaan.
Álvaro Jiménez
Islamitisch badhuis in Spaanse tapasbar ontdekt
In de Zuid-Spaanse stad Sevilla is tijdens de renovatie van een tapasbar ontdekt dat de bar zich in een Islamitisch badhuis uit de twaalfde eeuw bevindt. Begin vorige eeuw is het gebouw gerenoveerd en omgebouwd tot bar en hotel. Destijds zijn de eeuwenoude versieringen, bestaande uit geometrische lijnen typerend voor islamitische badhuizen, overgestuukt.
Slechts geruchten?
De geruchten dat tapasbar Cervercería Giralda zich in een oud Islamitisch badhuis zou bevinden gingen al langere tijd rond, maar bleven tot nu toe onbevestigd. Dit veranderde toen de eigenaren vanwege de coronapandemie de kans zagen hun pand te renoveren. “Er gingen geruchten rond, maar niet alle historici waren overtuigd.” liet Antonio Castro, één van de eigenaren, weten in een interview met The Guardian. “We waren bezig met de renovatie en hebben een archeoloog uitgenodigd mee te kijken. Dat is hoe het badhuis ontdekt is.”
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!
De tijd van het Kalifaat van de Almohaden
Toen onder het gips een dakraampje verscheen in de vorm van een zevenpuntige ster (typisch voor die tijd en plaats), wist men het zeker: hier heeft inderdaad een badhuis gestaan. Kort na deze ontdekking stuitte de archeoloog ook op geometrische versieringen. Aan de hand van deze versieringen kon het badhuis gedateerd worden. Het bleek uit de twaalfde eeuw te stammen. In deze periode beheerste het Kalifaat van de Almohaden een groot gedeelte van het zuiden van het Iberisch Schiereiland en de Maghreb, waaronder Sevilla.
Grootste aantal bewaard gebleven decoratie
“Als we naar de decoraties kijken, dan beschikken deze baden over het grootste aantal bewaard gebleven decoraties van alle badhuizen op het Iberisch Schiereiland.” liet archeoloog Álvaro Jiménez weten. “Echt alles is hier versierd en gelukkig ook goed bewaard gebleven.”
De vondst is natuurlijk een schot in de roos voor de eigenaren. Antonio Castro: “Dit was hiervoor al een vrij bekende bar, maar straks kunnen mensen een biertje of een glas wijn komen drinken in een bar, die ook nog eens een twaalfde-eeuws badhuis is.”
Bronnen: Ancient-Origins, The Guardian.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!