Islamitisch graf in Tauste

Opgravingen in Tauste

El Patiaz Asociacion Cultural

400 lichamen in Islamitische Noord-Spaanse necropolis gevonden

Bij de Spaanse stad Tauste, in de buurt van Zaragoza, is in 2010 een oude islamitische begraafplaats gevonden. Datzelfde jaar werden er bij een kleinschalige opgraving al 44 skeletten gevonden. Nadat lokale autoriteiten toestemming gaven om opgravingen op grote schaal te verrichten, werden er dit jaar alleen al 400 nieuwe lichamen gevonden.

Uit een DNA-analyse is gebleken dat de lichamen uit de 8ste tot de 11de eeuw n.Chr. stammen. Ze zijn allemaal volgens Islamitische traditie begraven, met het hoofd richting Mekka. `Het is zeldzaam om bij een opgraving 400 lichamen te vinden´ liet Miriam Pina Pardos, directeur bij de Culturele Vereniging El Patiaz, weten in een interview met CNN. `We kunnen zien dat er hier in Tauste een grote moslimgemeenschap heeft gewoond, vanaf het begin van islamitische aanwezigheid in Spanje. De 400 graven laten zien dat mensen hier eeuwenlang gewoond hebben.` Dat is een onverwachts gegeven. Historische bronnen lijken juist aan te geven dat de aanwezigheid van moslims in de regio juist te verwaarlozen was.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Ommajjaden vallen Spanje binnen

In 711 staken de islamitische Omajjaden (beter bekend als de Moren) voor het eerst met hun legers de Straat van Gibraltar over, waarna zij de Wilaya (provincie) Al-Andalus stichtte. In slechts drie jaar tijd zouden de Omajjaden bijna heel het Iberisch schiereiland veroveren, met uitzondering van koninkrijk Asturias in het noordelijkste puntje van het schiereiland. Dat kon zo snel gebeuren omdat het Visigotische koninkrijk dat zij veroverden zwak was. De Visigoten waren hier de heersende klasse, maar vormden slechts 1 a 2% van de bevolking, waardoor lokale opstanden moeilijk te onderdrukken waren. Ook heerste er een conflict tussen verschillende stromingen van het christendom. Uiteindelijk zouden ruim 7 eeuwen lang Islamitische heersers een gedeelte van Spanje beheersen, tot 1492 toen het laatste Moorse koninkrijk van Granada veroverd werd door christelijke soldaten.

Geschiedenis van de regio

Tauste ligt in de Ebrovallei, in de buurt van Zaragoza. In 712 werd Zaragoza veroverd door de Moren, zonder enige tegenstand van betekenis. 4 eeuwen lang zou de regio onder islamitisch bewind blijven. Christenen en joden werden aangemoedigd om zich te bekeren tot de Islam, maar werden hiertoe niet verplicht. Daarom bleven er onder islamitische overheersing veel christenen en joden voortbestaan. Aangezien er in de regio van Tauste nog geen resten van een islamitische nederzetting gevonden zijn - die je natuurlijk wel zou verwachten bij een dergelijke begraafplaats - ging men er tot nu toe van uit dat de aanwezigheid van moslims hier zeer gering was. Tot nu toe vormt de begraafplaats het enige bewijs van deze aanwezigheid.

Bronnen: CNNCTV NewsEl Patiaz Asociacion CulturalNoordSpanje, Plos One.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen