De drie Gratiën op een fresco uit Pompeii

De drie Gratiën op een fresco uit Pompeii.

Wikimedia Commons

Dossier: Romeinse vrouwengeschiedenis

Anouk van Engelenhoven

Romeinse vrouwen zijn vaak - ten onrechte - onderbelicht gebleken in de geschiedenis. Dit komt door het verloop van de geschiedenis. Historici waren vaak gefocust op de Romeinse mannen en lieten de vrouwen vrijwel achterwege. Door de archeologie is deze focus steeds meer terzijde geschoven, want hier is terug te zien dat vrouwen weldegelijk een belangrijk deel uitmaakten van de Romeinse samenleving. De Romeinse geschiedenis gaat over mannen én vrouwen. Wat is er bekend over Romeinse vrouwen vanuit de archeologie?

Romeinse vrouwen op munten

Veel Romeinse keizers lieten hun macht zien door zichzelf op munten af te beelden. Van hun moeders, vrouwen, zussen en dochters weten we echter helaas maar weinig. Vanaf wanneer werden zij op munten afgebeeld en waarom?

Lees hier over Romeinse vrouwen op munten

Romeinse vrouwenkleding

Romeinse elitaire vrouwen spendeerden veel tijd aan hun uiterlijk. Een belangrijk onderdeel van was hun kleding. Wat voor kleding droegen zij? Hoe uitten zij hun status? Hoe is hun kleding terug te zien in de archeologie?

Lees hier over Romeinse vrouwenkleding

De Dame van Simpelveld

Een vooraanstaande vrouw uit het Romeinse rijk in Nederland was de Dame van Simpelveld. Zij is gevonden in de bekende Sarcofaag van Simpelveld, die nu in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden staat. Wat kunnen we, aan de hand van de sarcofaag, te weten komen over deze vrouw?

Lees hier over de Dame van Simpelveld

De Nationale Romeinenweek 2019

Van 4 t/m 12 mei 2019 is alweer de zesde editie van de Nationale Romeinenweek waarin extra aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland. Dit jaar staat deze week in het teken van Romeinse vrouwen. De komende dagen worden er door heel het land verschillende activiteiten binnen dit thema georganiseerd.

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's