Beschadiging bij Romeinse beelden is niet ongewoon
HS2
Zeldzame Romeinse beelden ontdekt in Engeland
Tijdens archeologisch onderzoek voor de aanleg van een hogesnelheidslijn in Buckinghamshire, ten noordwesten van Londen, zijn een aantal bijzondere Romeinse artefacten gevonden. De meest indrukwekkende vondsten zijn drie beelden die door de archeologen “zeer zeldzaam” genoemd worden. Deze beelden zijn opgegraven op een plek waar vroeger een Romeinse tempel en vervolgens een Normandische kerk hebben gestaan.
De archeologen stuitten op de beelden toen de opgravingen bijna op hun eind liepen. “Om onze opgravingen te beëindigen met deze ongelooflijk indrukwekkende vondsten is geweldig”, liet hoofdarcheoloog Rachel Wood weten in een persbericht. “De beelden zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven.” Het gaat om bustes van een man en een vrouw, die bij de nek zijn afgebroken. Van het derde beeld - dat een kind afbeeldt - is alleen het hoofd gevonden. Het aantreffen van beschadigingen bij Romeinse beelden is niet ongewoon, aangezien veel van deze beeldhouwwerken in de loop der eeuwen vernield zijn. Door de culturele veranderingen die de Europese samenlevingen doormaakten na de Romeinse tijd, werd er namelijk veel verouderde symboliek afgedankt.
Een buste met een afgebroken hoofd van een man
HS2.
Meer weten over de Romeinen? In het komend nummer van Archeologie Magazine lees je alles over keizer Domitianus. Tijdens zijn regeerperiode vond onder meer de uitbarsting van de Vesuvius plaats en werd de bouw van het colosseum in Rome afgerond. Meld je nu aan!
Naast de beelden groeven de archeologen tevens een bijna-intacte glazen zeshoekige Romeinse kruik op; ook een zeer zeldzame vondst. Voor zover bekend, is er tot nu toe slechts één vergelijkbare vondst gedaan (in 1876 werd er namelijk een volledig intacte zeshoekige Romeinse kruik gevonden op Cyprus). Daarnaast ontdekten ze nog diverse andere Romeinse objecten, waaronder dakpannen en urnen.
Restanten van een glazen kruik
HS2.
Van Romeins mausoleum tot Normandische kerk
Vermoedelijk was er op deze locatie tijdens de Romeinse tijd (43 - ca. 410 n.Chr.) een vierkant gebouw aanwezig, dat werd gebruikt als mausoleum. Nadat de Romeinen zich terugtrokken uit Brittannië, is het gebouw waarschijnlijk in gebruikt genomen door Angelsaksen, aangezien er ook Angelsaksisch aardewerk en een munt aangetroffen is. Kort na de Normandische verovering van Engeland (1066) lijkt het mausoleum te zijn afgebroken, waarna de Normandiërs er in 1080 een kerk bouwden. Deze raakte na acht eeuwen in onbruik, toen er in 1880 een nieuwe kerk werd gebouwd in het centrum van het nabije dorpje Stoke Mandeville. In 1966 besloot men ten slotte de Normandische kerk af te breken, aangezien de constructie als instabiel en gevaarlijk werd beoordeeld.
Een computer-gegenereerd beeld van de Normandische kerk voordat deze in onbruik raakte
HS2.
Verder onderzoek
De beelden zijn nu overgebracht naar een laboratorium waar verder onderzoek verricht zal worden. Hierbij willen de onderzoekers met name kijken of er nog pigmentresten te ontdekken zijn. Romeinse beelden waren oorspronkelijk namelijk veelal kleurrijk beschilderd. Door naar (eventuele) pigmentresten te kijken, kan dus ontdekt worden hoe de beelden er oorspronkelijk uit hebben gezien.