Enkele van de gevonden munten
Universiteit van Alicante
Toevalsvondst: duikers vinden Romeinse goudschat
Bij het Oost-Spaanse eilandje Portitxol, vlak bij de stad Xàbia, hebben amateurduikers per toeval 8 gouden Romeinse munten gevonden. Deze ontdekking leidde tot verder onderzoek van de Universiteit van Alicante in samenwerking met de duikgroep van de Guardia Civil (GEAS), een Spaanse politie-eenheid met militaire en civiele functies. Tijdens dit onderzoek werden in totaal 53 gouden Romeinse munten ontdekt. Hiermee is dit een van de grootste verzamelingen gouden Romeinse munten ooit gevonden in Europa
Op de zeebodem rond het eiland zijn al vaker archeologische vondsten gedaan, waaronder ankers, amfora’s, potten en verschillende navigatie-instrumenten.
De munten zijn afkomstig uit de vierde en vijfde eeuw na Christus en bevatten afbeeldingen van keizer Valentinianus I (321 - 375), Valentinianus II (371 - 392), Theodosius I (346 - 395), Arcadius (377 - 408) en Honorius (384 - 423). Naast de munten troffen de archeologen ook bronzen spijkers en loodfragmenten aan. Men vermoedt dat het restanten zijn van een kist.
Duikers vinden nieuwe munten
Universiteit van Alicante
ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!
Onzekere tijden
De vierde en vijfde eeuw waren onzekere en instabiele tijden voor het Romeinse Rijk, waarin verschillende stammen zoals de Sueven, Vandalen en Alanen het Iberisch Schiereiland binnenvielen. “Tussen 409 en 411 vond de laatste fase van de val van het Romeinse Rijk in Spanje plaats”, liet historicus Jaime Molina, hoofd van het archeologische team, weten aan Archeologie Online. “De Alanen veroverden een groot gebied in het centrum van het Iberisch Schiereiland. De regio van Xàbia was hier onderdeel van.”
Spanje in 411, met de locatie van het huidige Xàbia aangegeven. Het geel gestreepte gedeelte geeft het territorium van de Alanen weer.
Rowanwindwhistler via Wikimedia Commons
Romeinse vluchtelingen
Veel Romeinse burgers probeerden rond deze crisisjaren Spanje te ontvluchten. Volgens de archeologen is het daarom ook goed mogelijk dat de eigenaars van de munten ze probeerden te verstoppen, om te voorkomen dat ze ten prooi zouden vallen aan de rooftochten van de Alanen. “De baai van Portitxol was een plek waar veel vluchtelingen zich verzamelden voordat ze hun tocht startte, via de Balearen en Straat van Bonifacio naar Rome.” aldus Molina. Dit verklaart het grote aantal archeologische vondsten op de zeebodem hier.
“We hebben ongeveer 40% van de baai onderzocht, nog zonder opgravingen onder water gedaan te hebben. Tot nu toe hebben we zo’n 150 ankers ontdekt uit verschillende periodes en de restanten van ten minste drie Romeinse scheepswrakken.” Volgens Molina bestaan er momenteel echter geen aanwijzingen dat de munten op de zeebodem beland zijn als gevolg van een gezonken schip. Het is waarschijnlijker dat ze expres op de zeebodem verstopt zijn of per ongeluk verloren gingen tijdens een vluchtpoging. Verder onderwateronderzoek zal hier uitsluitsel over moeten geven.
De munten zijn overgebracht naar de Institut Valencià de Conservation, Restauració en Investigació (IVCR+i) waar momenteel restauratiewerk uitgevoerd wordt. Vervolgens zullen ze tentoongesteld worden in het archeologisch museum Soler Blasco in Xàbia.
Bronnen: Universiteit van Alicante, Wikipedia.