Wrak historisch oorlogsschip gevonden

1.1inch anti-aircraft gun

Paul G. Allen’s Vulcan Inc.

Wrak USS Hornet na 77 jaar gevonden

Op 26 oktober 1942 is het vliegdekschip USS Hornet (CV-8) door Japanse bommenwerpers gezonken. Nadat de bemanning het schip noodgedwongen moest verlaten had niemand het oorlogsschip nog teruggezien. Maar in januari 2019 vond de duikboot R/V Petrel het scheepswrak terug op de bodem van de Stille Oceaan.

Historisch oorlogsschip uit WOII gevonden

Het wrak van de USS Hornet werd dichtbij de Salomonseilanden gevonden door het bedrijf Vulcan Inc. Het schip was gezonken tijdens de zeeslag bij de Santa Cruzeilanden. Het zoekteam kon het oorlogsschip vinden door middel van data uit de archieven van andere Amerikaanse oorlogsschepen. Deze gegevens vertelden waar deze oorlogsschepen de Hornet waren tegengekomen, voordat deze zonk. De vondst werd gedaan door middel van een onderwaterdrone, die het onderzoeksschip de Petrel het water in had gezonden.

Eerdere vondsten van de Petrel

De Petrel heeft eerder al andere scheepswrakken gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor vonden zij andere schepen die tot de Verenigde Staten behoorden, maar ook scheepswrakken van het Verenigd Koninkrijk, Italië en Japan. In maart 2018 ontdekte de Petrel ook het scheepswrak van de Amerikaanse USS Lexington.

De zeeslagen van de USS Hornet

De USS Hornet (CV-8) staat bekend om zijn belangrijke rol tijdens de Doolittle Raid tegen Japan in april 1942. Deze Amerikaanse luchtaanval speelde zich vier maanden na de aanval op Pearl Harbour af. Hierna speelde de Hornet een grote rol tijdens de slag bij Midway, waar het vier Japanse schepen deed zinken.

Maar tijdens de zeeslag bij de Santa Cruz eilanden zouden de Amerikanen de Hornet verliezen. Het oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog had een bemanning van 2.000, waarvan 140 die dag stierven. Een ander Amerikaans schip dat tijdens de zeeslag schade opliep was de USS Enterprise. Na het verlies van de Hornet en de schade aan de Enterprise was de overwinning aan Japan. Maar ook de Japanse oorlogsschepen hadden tijdens de slag zoveel schade opgelopen dat zij voor bijna twee jaar niet meer de strijd aangingen.

Bronnen:

Afbeelding:

  • 1.1inch anti-aircraft gun: Paul G. Allen’s Vulcan Inc.
Meer lezen