Scheepswrak Nordlyset

Een scan van het wrak

Northseadivers - Coen Onstwedder

Duikers vinden scheepswrak voor de kust van Texel

Nederlandse duikers hebben voor de kust van Texel het wrak van een Deens vrachtschip uit de negentiende eeuw gevonden.

Het schip, de Nordlyset, verging op 18 december 1877. Het schip was met een lading graan op weg van Riga naar Antwerpen. Voor de kust van Texel, ter hoogte van het eilandje Noorderhaaks, kapseisde het schip in een hevige storm. De roeireddingsboot van Den Helder voer nog uit in een poging de bemanningsleden van het schip te redden. Zeven bemanningsleden van de Nordlyset kwamen om, net als twee redders.

Scheepsbel gevonden

In de zomer ontdekten duikers van Northseadivers het wrak. Eerst werd nog gedacht dat het ging om het schip SS Wandle England. Een bevriende duiker vond in het wrak echter de scheepsbel. Op basis van de bel kon worden vastgesteld dat het om de Nordlyset ging. Om op het wrak te duiken heeft het team een cursus Nautsiche archeologie gevolgd, met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed.

Rederij van de Nordlyset

De rederij van de Nordlyset bestaat nog steeds. Rederij Norden uit Denemarken reageerde verheugd op de vondst van een van haar schepen na 14 jaar. De Nordlyset was toen het verging een spiksplinternieuw schip. Het schip was slechts vier maanden voor de noodlottige tocht van de werf gelopen. Northseadivers mag de scheepsbel nog tot 2021 tentoonstellen, daarna gaat de bel terug naar de rederij.

Bron:

DS Norden: Nordlyset discovered 141 years after capsizing

Foto: 

Northseadivers

Meer lezen