Tapijt uit Gouden Eeuw gevonden bij Texel

In een Texels scheepwrak zijn stukken luxe tapijt uit de Gouden Eeuw gevonden. Meer dan 400 jaar hebben de dertien fragmenten van wol en zijde op de zeebodem gelegen.

‘De nachtwacht van de kostuumwereld’

In 2009 werd het scheepwrak gevonden door een groep lokale duikers. Het handelsschip zal tussen 1645 en 1660 vergaan zijn, al wachtend op gunstige wind tijdens een storm. Eerder dit jaar werd er uiterst zeldzame kleding gevonden in het schip, wat ook wel ‘De Nachtwacht van de kostuumwereld’ wordt genoemd. Nu is de opbrengst van de vondst uitgebreid. De stukken tapijt zijn enkele tientallen centimeters groot. Het gaat om   een rood kleed. Er staan verscheidene dieren op afgebeeld, zoals draken en een leeuw die een koe verslindt.

17e eeuws eigendom

Op basis van de toegepaste techniek en versieringen vermoeden experts  dat het tapijt afkomstig is uit het midden van de 17e eeuw en dat het is, gemaakt in Noordwest-India. Waarschijnlijk was het kleed één van de persoonlijke bezittingen van de kapitein of passagiers. De rest van de lading bestond namelijk uit palmhout, mirre of wierook. 

Bronnen:

nos.nl Vondst tapijt
archeologieonline.nl Vondst kleding

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Texel

Meer lezen
Tijdvakken