4.100-jaar oude Omaanse koraalfossiel

4.100-jaar oude Omaanse koraalfossiel

Hokkaido Universiteit

Waren zandstormen de oorzaak van de ineenstorting van het Akkadische rijk?

Fossiele koraalplaten leveren nieuw bewijs dat regelmatige zandstormen en een langdurig koud winterseizoen bijdroegen aan de ineenstorting van het oude Akkadische rijk in Mesopotamië. Dit melden onderzoekers van Hokkaido Universiteit, het KIKAI Instituut voor koraalrifonderzoek, Kyushu Universiteit en Kiel Universiteit in GeoScienceWorld.

Het Akkadische rijk

Het Akkadische rijk bestond van de 24e eeuw tot de 22e eeuw voor Christus. Het was het eerste verenigde rijk in Mesopotamië en was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van irrigatie. Toch lijken landbouwnederzettingen in deze regio ongeveer 4.200 jaar geleden plotseling te zijn verlaten. Het gebied zou pas ongeveer 300 jaar later weer bewoond worden.

Eerdere studies hebben aangetoond dat het Akkadische rijk waarschijnlijk is ingestort als gevolg van abrupte droogte en burgerlijke onrust. De oorzaak van de wijdverspreide agrarische mislukkingen en het einde van een tijdperk, moet echter nog verder worden onderzocht.

Reconstructies

De onderzoekers maakten reconstructies van de temperatuur en hydrologische veranderingen van de gebieden rond de archeologische vindplaats, Tell Leilan, in Syrië, het centrum van het Akkadische rijk. De koraalgegevens werden vergeleken met moderne gegevens en meteorologische informatie.

Hoewel het normaal is dat het onderzoeksgebied in de winter een aanzienlijke hoeveelheid regenval ontvangt, suggereren de koraalgegevens dat het gebied tijdens de ineenstorting van het rijk te kampen had met aanzienlijk droge periodes. De gegevens vóór en sinds de ineenstorting zijn bovendien vergelijkbaar met moderne koraalgegevens, waardoor de conclusie wordt getrokken dat de droogte plotseling en intens zou zijn geweest.

Langdurige winter en zandstormen

Het fossiele bewijs toont aan dat het Akkadische Rijk te maken had met een langdurige winter, samen met regelmatige zandstormen. De impact van de zandstormen en het gebrek aan regenval zouden grote landbouwproblemen hebben veroorzaakt die mogelijk zouden hebben geleid tot sociale instabiliteit en hongersnood, twee factoren die eerder in verband werden gebracht met de ineenstorting van het rijk.

Bron:

Hokkaido Universiteit: Strong winter dust storms may have caused the collapse of the Akkadian Empire

Afbeelding:

Hokkaido Universiteit: 4.100-jaar oude Omaanse koraalfossiel

Meer lezen