Waarom werd een meisje in Polen begraven met een vogelkop in haar mond?

Een vink.

Pixabay

Waarom werd een meisje in Polen begraven met een vogelkop in haar mond?

In de jaren 60 werd in de grot Tunel Wielki in het zuiden van Polen een opmerkelijke vondst gedaan: een kinderskelet met één en mogelijk twee koppen van een vink in de mond. Uit recent onderzoek blijkt dat het een meisje van 10 tot 12 jaar was, dat zo’n 300 jaar geleden leefde. Decennialang was het niet duidelijk waarom die vogelkoppen in haar mond zijn geplaatst. Onderzoekers proberen het raadsel van het meisje op te lossen.

Uniek

Naast de vogelkop in de mond van het skelet, zijn er in de grot geen andere voorwerpen gevonden die zijn mee begraven. Dit maakt het lastiger om meer informatie over het meisje te krijgen. Daarnaast is het gegeven dat ze in een grot werd begraven opvallend. Sinds de middeleeuwen werden er in Europa namelijk geen mensen meer op deze manier begraven.

Skelet uit Karelië afkomstig

Het skelet van het meisje werd al gevonden tijdens opgravingen in 1967 en 1968. Nu pas werd het skelet echter volledig onderzocht door een team van onderzoekers van de Universiteit van Warschau. Zij maakten hierbij onder meer gebruik van koolstofdatering, CT-scans, DNA-tests en archiefonderzoek. Daaruit blijkt dat het meisje tussen de 10 en 12 jaar was toen ze stierf. Uit de analyse van de botten kwam naar voren dat ze niet volgroeid waren. Mogelijk werd dit veroorzaakt door een metabolische ziekte. Maar hoe het meisje uiteindelijk gestorven is weten de onderzoekers niet. DNA-analyse toonde aan dat het meisje oorspronkelijk kwam uit Finland of Karelië, een gebied op de grens van het huidige Rusland en Finland.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Oorlog

Maar hoe is een meisje uit Karelië dan in Polen terecht gekomen? De onderzoekers hebben hier een theorie over. Het gebied rond de grot was tussen 1655 en 1657 bezet door een leger uit Zweden, onder leiding van koning Karel X Gustaaf van Zweden (1622-1660). Indertijd woedde hier de Noordse Oorlog (1655-1660) tussen Zweden en een alliantie van Polen-Litouwen, Rusland en Denemarken. In het Zweedse leger zaten veel soldaten uit Finland en Karelië, en hun gezinnen reisden vaak mee. De onderzoekers achten het mogelijk dat het meisje als dochter van een soldaat met het Zweedse leger was meegereisd. In Karelië werd er geloofd dat wanneer iemand in het bos sterft, hij of zij ook in het bos ter ruste moest worden gelegd. Wellicht is het meisje in het bos rondom de grot gestorven en werd ze daarom in de grot begraven.

Maar dat verklaart nog niet de vogelkop in haar mond. In veel culturen bestond er wel een link tussen de ziel van een kind en een kleine vogel. Maar deze werden nooit mee begraven, en al helemaal niet in iemands mond. Dus waarom er tenminste één vogelkop in haar mond was gelegd blijft voor de onderzoekers een raadsel.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen