Geen foto

Vikinggraf in Polen roept veel vragen op

De Vikingkrijger stierf als twintiger een gewelddadige dood.De vondst van een Vikinggraf in een recentelijk blootgelegde begraafplaats in Polen roepen veel vragen op bij onderzoekers. In het duizend jaar oude graf werd een Vikingkrijger gevonden met een zwaard aan zijn zijde. Bovendien werden er talloze historische voorwerpen gevonden in andere graven die in verband lijken te staan met zowel de Vikingen als de heersers van Oost-Europa.

De onderzoekers die de begraafplaats bestuderen, zijn voornamelijk geïnteresseerd in één graf, waarin een Vikingkrijger werd gevonden die als twintiger een gewelddadige dood stierf. Het skelet werd gevonden met een gebroken kaak en op zijn schedel werd bewijs van meerdere snijwonden gevonden.

Projectleider Andrzej Buko van de Poolse Academy of Sciences geeft aan dat de overige voorwerpen die in het graf werden gevonden, erop wijzen dat de Vikingkrijger banden had met de eerste Slavische monarch van het gebied. Het skelet lag echter begraven met het hoofd naar het noorden en de voeten naar het zuiden, wat duidt op een Scandinavisch gewoonte.

Onder de Vikingkrijger lag het skelet van een vrouw van dezelfde leeftijd. Buko denkt dat zij tegelijkertijd is vermoord met de man, hoewel daar vrij weinig bewijs voor is gevonden. Naast de krijger ligt bovendien een tweede vrouw. Het is echter niet zeker of die op hetzelfde moment is vermoord.

Overige archeologische vondsten

In de graven werden ook voorwerpen gevonden, waaronder een amulet met een vogel erop afgebeeld. Volgens Buko kan het een familiemotief zijn, hoewel dat maar een gok is. Ook werd er een halsketting gevonden met zilveren en kristallen kralen met details die duiden op Slavisch ontwerp, naast 250 glazen kralen die stammen uit Constantinopel.

Ook werden er zwaarden en bijlen gevonden in de graven, maar deze zijn volgens Buko van Vikingse afkomst. Vikingen vervulden indertijd veelal de rol van huursoldaat voor koningen in hedendaags Oekraïne en waren de elitesoldaten van de Poolse leider Mieszko I in de tiende eeuw na Christus. Verder werden er nog munten, riemen, een weegschaal en hekstructuren gevonden.

Archeologen stuitten op de begraafplaats tijdens een onderzoek voor de bouw van een snelweg nabij het dorp Bodzia, ongeveer 150 kilometer ten noorden van Warsaw. De begraafplaats dateert terug tot de tiende of elfde eeuw. Het verslag van de vondst verschijnt in de laatste editie van het wetenschapsblad Antiquity.

Bron: National Geographic

Meer lezen
Tijdvakken
Landen