Zilverschat gevonden in Polen was mogelijk losgeld om Parijs te redden

Afbeelding van andere munten uit het Karolingische Rijk, uit de tijd van Lodewijk de Vrome.

Lincolnshire County Council, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Zilverschat gevonden in Polen was mogelijk losgeld om Parijs te redden

Bij Biskupiec in het noordoosten van Polen zijn 118 zilveren munten gevonden. De munten zijn 1200 jaar oud en zijn afkomstig uit het Karolingische Rijk (751-987). Maar hoe kwamen ze helemaal in Polen terecht, ver buiten de grenzen van het Karolingische Rijk? De onderzoekers sluiten niet uit dat de munten deel uitmaakten van een losgeldsom om een Vikinginvasie van Parijs af te wenden.

In november 2020 stuitte een metaaldetectoramateur op een handjevol munten in een boerenveld bij Biskupiec. Archeologen hebben er sindsdien in totaal 118 munten opgegraven. Op de munten staan Latijnse inscripties en een kruis in het midden. De munten zijn geslagen in het Karolingische Rijk.

Het Karolingische Rijk

Het Karolingische Rijk werd vernoemd naar de Frankische Karel Martel, de grootvader van Karel de Grote (748-814). Zijn rijk en dat van zijn nakomelingen omvatte in de 9e eeuw een groot deel van het huidige Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Noord-Italië en de Benelux. Van de gevonden munten zijn er 117 geslagen tijdens de regering van Lodewijk de Vrome (814-840), en één munt werd geslagen tijdens het bewind van zijn zoon Karel de Kale (840-877).


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Bijna nooit eerder in Polen gevonden

Dat de munten helemaal in Polen zijn gevonden is opmerkelijk. Polen lag namelijk ver buiten de grenzen van het Karolingische Rijk. Er was in Polen indertijd nog geen middeleeuws koninkrijk en de Slavische volken gebruikten Arabische zilveren munten (dirhams). Bovendien was het gebied waar de munten zijn ontdekt indertijd wildernis en zijn er geen sporen van nederzettingen in de buurt aangetroffen.

Tot nu toe zijn er slechts drie Karolingische munten in Polen gevonden, tijdens opgravingen in Truso. Truso lag bij de Baltische kust, zo’n 100 kilometer ten westen van de vindplaats, en was een handelsplaats van de Vikingen.

Zilverschat was mogelijk losgeld voor Vikingen

Maar hoe is er dan zo’n grote hoeveelheid Karolingische munten in Polen beland? De onderzoekers sluiten niet uit dat de net gevonden munten ook uit Truso komen. Als dat zo is, is het mogelijk dat deze munten deel uitmaakten van een enorme losgeldsom om een Vikinginvasie van Parijs, de hoofdstad van het Karolingische Rijk, af te wenden. Volgens historische teksten werd Parijs, toen nog op een eiland in de rivier de Seine, in 845 bedreigd door een vloot van 120 Vikingschepen. Keizer Karel de Kale zou hen daarop 7.000 livres als losgeld hebben betaald, om de Noormannen ervan te weerhouden Parijs aan te vallen. Volgens de archeologen is het mogelijk dat de gevonden munten deel uitmaakten van die losgeldsom. Toch is het nog te vroeg in het onderzoek om zulke conclusies te trekken. De onderzoekers hopen door het bestuderen van de Latijnse inscripties meer uitsluitsel te kunnen geven.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen