studenten vinden graven uit de 7e eeuw in leiden

Archeologen van Archol bij een van de graven

Gemeente Leiden

Vroegmiddeleeuwse graven gevonden in Leiden

Bij een opgraving in Leiden zijn studenten van de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden op twee vroegmiddeleeuwse graven gestuit. De graven zijn goed geconserveerd, dat maakt ze interessant voor verder onderzoek naar deze nog vrij onbekende in de Nederlandse geschiedenis.

In de graven lagen twee jonge mannen. De graven lagen zij aan zij en lagen alleen. Dat is bijzonder, want meestal liggen graven uit deze tijd in grotere grafvelden. De overledenen waren begraven in grafkisten, zoals gebruikelijk waren de overledenen voorzien van grafgiften. Bij een van de twee lichamen werden een gordel en een zwaard gevonden. Bij de andere overledene werden resten van spelden en gespen gevonden. Onder zijn hoofd lag ook een stuk metaal, waarvan nog niet is vastgesteld wat voor metaal het is.

Andere grafcultuur

Het lijkt erop dat de grafcultuur in de kustgebieden tijdens de Merovingische periode verschillend was van de rest van Europa. Archeologen hopen dat deze twee graven meer inzicht bieden in de grafcultuur in het kustgebied rondom Leiden. De skeletten worden in een laboratorium verder onderzocht.

Meer Merovingische vondsten in de omgeving

De graven werden gevonden door studenten tijdens een practicum, vlak bij hun eigen faculteitsgebouw. Eerder al werden vlakbij Merovingische vondsten uit de 11e eeuw gedaan, aan de andere kant van de snelweg A44 werd een paar jaar geleden al een grote Merovingische nederzetting uit de zesde en zevende eeuw gevonden. Aan de rand van die nederzetting werden al enkele graven gevonden, maar archeologen vermoeden dat er in de omgeving nog zo'n 120 graven moeten liggen.

Bron en afbeelding:

Gemeente Leiden.

Meer lezen