Unieke vondst in grafheuvel Westwoud (NH)
Archeologen vonden tijdens het onderzoek aan de N23 Westfrisiaweg een grafheuvel uit de Bronstijd. Helaas is de heuvel niet compleet, maar in de helft die wel intact is zijn maar liefst drie skeletten gevonden. In de voet van de grafheuvel deden de archeologen een unieke vondst. Ze troffen er een 3000 jaar oude bronzen beitel afkomstig uit Duitsland.
Bronstijdbewoners
Brons was zeldzaam 3000 jaar geleden. Het vermoeden bestaat dan ook dat deze bijzondere beitel als grafgift aan de overledene is meegegeven. De beitel is vanwege het type en de gave staat een unieke vondst voor Nederland. Door de vondst van de skeletten wordt er steeds meer bekend over de bewoners van West-Friesland in de Bronstijd.
Drie skeletten
Van de drie skeletten die in de rand van de grafheuvel zijn teruggevonden is bekend dat één skelet van een vrouw is. De archeologen gaven haar de naam Femke. Aan het gebit is te zien dat het om een oudere vrouw gaat. Alleen haar bovenlichaam en linkerbeen zijn bewaard gebleven.
Een ander skelet werd in hurkhouding aangetroffen. Het is nog onduidelijk of het hierbij gaat om een man of een vrouw. Aangezien er wel ruimte was om het lichaam liggend te begraven, roept de hurkhouding van het skelet vragen op.
Het derde skelet lag op de zij met opgetrokken benen. Dit graf was krap en kan daarmee de verklaring geven van de houding van het lichaam. Vermoedelijk gaat het wederom om een skelet van een vrouw. Grafheuvels werden vaak door meerdere generaties gebruikt en uitgebreid. De verstoring aan deze grafheuvel wijst er op dat dit hier ook het geval is.
DNA- onderzoek
De skeletten en de bronzen beitel zijn meegenomen voor onderzoek. Door middel van DNA-onderzoek hopen archeologen dat er meer duidelijk wordt over het leven van de mensen uit de bronstijd. Uiteindelijk gaan de vondsten naar Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland in Castricum.
De top van de Europese Bronstijd
West-Friesland is internationaal bekend vanwege de vele honderden hoogwaardige vindplaatsen uit de Bronstijd. Zo troffen archeologen tijdens opgravingen rondom de Westfrisiaweg eerder al skelet Drechtje, skelet Mark, een houten peddel en een heiligdom.
De opgravingen worden in de zomer van 2015 afgerond.
Afbeeldingen C. Sonius