Houten peddel gevonden tijdens opgraving

In het kader van de N23 Westfrisiaweg (NH) vinden opgravingen plaats. Om te voorkomen dat er tijdens werkzaamheden archeologisch materiaal verloren gaat wordt er archeologisch onderzoek verricht. Wederom is er een bijzondere vondst gedaan. Tussen de Westerwijzend en de Slimweg (Westwoud) werd een nog bijna intacte houten peddel gevonden uit de Bronstijd. Een unieke vondst voor Nederland.

Houten peddel in bronstijdkuil

De peddel werd gevonden in een van de diepe bronstijdkuilen. Door de stand van het grondwater blijven organische resten in deze kuilen goed bewaard. De verschillende vondsten geven veel informatie over het leven van de bronstijdboeren van West-Friesland. Dat men vaarde in de bronstijd is bekend, toch is het in West-Friesland vooralsnog lastig te bepalen waar de vaargeulen in die tijd lagen.

Spectaculair nieuws

In Denemarken en Engeland zijn veel bronstijdboten opgegraven en in Engeland is al eens een houten peddel uit die periode gevonden. De peddel is het eerste tastbare bewijs dat er in West-Friesland gevaren werd per bootje of per kano. Het is overigens nog de vraag of het om een roeiriem of om een peddel gaat. Het forse blad lijkt te groot en te zwaar om er mee te peddelen. Als het een roeiriem is, zou dat spectaculair nieuws zijn, want roeiriemen werden gebruikt bij de grote vaartuigen. De houten peddel wordt nu onderzocht en geconserveerd door archeologische experts.

Toeval of bijzondere depositie

Hoe is de peddel in de kuil terecht gekomen? Is hij weggegooid omdat de steel van de peddel is gebroken? Of was er iets anders aan de hand? Op de peddel werd een schedel van een rund gevonden. Dit zou toeval kunnen zijn, maar wellicht was deze peddel deel van een offer aan de goden.

Boerderij en schedel uit de bronstijd

Langs de Westfrisiaweg zijn al verschillende vondsten gedaan. In november 2014 werd er een schedel van 3000 jaar oud gevonden. Bij Venhuizen (NH) vond men verschillende greppels. Tussen de enorme hoeveelheid sporen vonden ze, tot ieders verrassing, de resten van een bronstijdboerderij.
Op dit moment vinden de opgravingen vooral plaats in gebieden waar men vroeg woonde en akkerbouw pleegde. Wie weet wat er allemaal nog gevonden wordt als er in de lage, natte delen gegraven gaat worden. Welke geheimen gaat de Westfrisiaweg nog meer prijs geven?

www.bronstijdwestfriesland.nl
www.onswestfriesland.nl

Meer lezen
Tijdvakken