Artikelen

Some like it hot! - Fallusbekers & meer niet-preutse vondsten

Door Leida Goldschmitz. Jaren geleden schonk een inwoner van Yerseke een zwaar beschadigd voorwerp van keramiek aan het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Middelburg. Volgens zeggen was het voorwerp afkomstig van de plaats waar ooit de verdronken stad Reimerswaal had gelegen. Niemand had enig idee wat het was.

Romeinse schepen langs de Limes

Archeologen stuitten in 1972 tijdens opgravingen in Zwammerdam (Zuid-Holland) op enkele Romeinse vrachtschepen. Dit bleek de ontsluiting van een bijzondere schat, waarin Nederland uniek is. Er liggen hier namelijk uitzonderlijk veel wrakken in de bodem langs de voormalige Limes. De drassige omstandigheden waren ideaal voor de conservering van schepen uit de Romeinse tijd. Jarenlange opgravingen en onderzoek heeft maar liefst 21 schepen opgeleverd én een schat aan informatie.

Nieuwe typen steengoedbekers uit Sluis

Door Henk Hendrikse. Tijdens een noodonderzoek in 2000 is op een terrein aan de Hoogstraat in Sluis bijzonder steengoed uit een beerput verzameld. Dit gebeurde bij het graven van een bouwput ten behoeve van appartementen annex een parkeerkelder. Het vondstmateriaal uit deze beerput moet gedateerd worden tussen 1350 en 1450.

Archeologische vondsten Kloosterpark

Het verplicht archeologisch onderzoek op de bouwlocatie Kloosterpark in Valkenswaard heeft archeologische sporen opgeleverd, liet de gemeente 20 mei weten. Het gaat om nederzettingssporen uit de volle en/of late Middeleeuwen, waaronder waterputten, kuilen, paalsporen, greppels en een gracht met aardewerk. Voor verder onderzoek wordt een planning opgesteld. De kans bestaat dat het bouwproces van de appartementen aan het Kloosterpark hierdoor enige vertraging oploopt.

Hoe klinkt een Romeinse soldaat?

Aan een Romeinse soldaat in beweging rammelt en rinkelt van alles: het van zijn gordel afhangende “schortje” in de vorm van enkele strips met ijzerbeslag lijkt zelfs meer bedoeld te zijn om geluid te maken dan om het kruis te beschermen (iets wat je uit kunt proberen); maar ook de rest van zijn bepantsering, en de meegedragen wapens en werktuigen laten het geluid van metaal op metaal horen.

DOMUnder wint prijs

Museum DOMunder uit Utrecht heeft woensdagavond  29 april in Londen de Museums + Heritage Awards for Excellence 2015 gewonnen in de categorie Internationaal. 

Romeinen zijn terug in Utrecht!

Van 2 tot en met 10 mei 2015 organiseert RomeinenNU in samenwerking met Stichting Romeinse Limes Nederland voor de tweede maal de Romeinenweek. Tijdens deze week vragen we aandacht voor het rijke Romeinse erfgoed van ons land, van Groningen tot Limburg en van Zeeland tot Gelderland. Dat doen we niet alleen. In Utrecht hebben bijvoorbeeld Landschap Erfgoed Utrecht, RomeinenNU en Museum Dorestad de handen ineengeslagen om op 7 mei een evenement te organiseren in Museum Dorestad.

Mogelijk Jachtkampje gevonden uit de midden Steentijd

Op een akker bij Sint Kruis vond een amateurarcheoloog in de jaren zestig en zeventig enkele duizenden stuks vuursteen. Iedere keer als de akker bewerkt was of de regen stenen had bloot gespoeld kon hij voorwerpen van de akker rapen.

Unieke Romeinse vondst nabij Oudewater

In het najaar van 2014 vond een amateurarcheoloog nabij Oudewater (UT) een mantelspeld. Het gaat om een rollenkappen fibula uit de 1e eeuw.

Verborgen restanten van de verdronken stad Reimerswaal

De historische stad Reimerswaal (ZL) lag op Zuid-Beveland aan de zuidoever van de Oosterschelde. In de Late Middeleeuwen was het na Middelburg en Zierikzee de derde stad van Zeeland en herbergde zo’n 6000 inwoners.