Artikelen

Stonehenge & het tweede Stonehenge

Stonehenge in 1877Er is een ‘tweede’ Stonehenge ontdekt. Er verschijnen reconstructies waarop grote monolieten in een lange rij te zien zijn. De plek van ontdekking is nog geen drie kilometer verwijderd van het ‘echte’ Stonehenge. De recente onderzoeken laten zien dat de stenen zich op ongeveer een meter diepte in de aarde bevinden. Kunnen deze ‘nieuwe’ stenen ons helpen meer inzicht te krijgen over fenomenen als Stonehenge? Hoe zit het ook alweer met deze archeologische site zelf?

Mysterieuze vondst als voorbeeld voor het inrichten van vindplaatsen.

In de jaren tachtig stonden archeologen voor een groot raadsel. Ze vonden een middeleeuws schip - gebouwd en bedoeld voor de binnenvaart - op de bodem van de Zuiderzee. Wat deed een binnenvaartschip op zee? De passagiers van het schip - dat ook wel kogge genoemd wordt - zorgden voor nog meer raadsels.

De Romeinse Limes onder de loep | 200 jaar opgravingen langs de Romeinse Limes

De afgelopen twee eeuwen werd er door archeologen actief gegraven langs de Romeinse Limes in Nederland. Stukje voor stukje werd een puzzel gelegd die ons vandaag de dag veel informatie geeft over de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Door: Tom Hazenberg

Opgravingen in Jamestown, de eerste kolonisten in Noord-Amerika

Op 28 juli openbaarden archeologen en wetenschappers in Amerika de ontdekking én identificatie van vier lichamen. Het gaat om vier vroege leiders van Jamestown, één van de eerste kolonies in Noord-Amerika. De Amerikanen zijn enthousiast vanwege de vondst van deze vroege kolonisten. Amerikanen zien deze kolonisten als de grondleggers van de Verenigde Staten van Amerika zoals we die tegenwoordig kennen.

Some like it hot! - Fallusbekers & meer niet-preutse vondsten

Door Leida Goldschmitz. Jaren geleden schonk een inwoner van Yerseke een zwaar beschadigd voorwerp van keramiek aan het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Middelburg. Volgens zeggen was het voorwerp afkomstig van de plaats waar ooit de verdronken stad Reimerswaal had gelegen. Niemand had enig idee wat het was.

Romeinse schepen langs de Limes

Archeologen stuitten in 1972 tijdens opgravingen in Zwammerdam (Zuid-Holland) op enkele Romeinse vrachtschepen. Dit bleek de ontsluiting van een bijzondere schat, waarin Nederland uniek is. Er liggen hier namelijk uitzonderlijk veel wrakken in de bodem langs de voormalige Limes. De drassige omstandigheden waren ideaal voor de conservering van schepen uit de Romeinse tijd. Jarenlange opgravingen en onderzoek heeft maar liefst 21 schepen opgeleverd én een schat aan informatie.

Nieuwe typen steengoedbekers uit Sluis

Door Henk Hendrikse. Tijdens een noodonderzoek in 2000 is op een terrein aan de Hoogstraat in Sluis bijzonder steengoed uit een beerput verzameld. Dit gebeurde bij het graven van een bouwput ten behoeve van appartementen annex een parkeerkelder. Het vondstmateriaal uit deze beerput moet gedateerd worden tussen 1350 en 1450.

Archeologische vondsten Kloosterpark

Het verplicht archeologisch onderzoek op de bouwlocatie Kloosterpark in Valkenswaard heeft archeologische sporen opgeleverd, liet de gemeente 20 mei weten. Het gaat om nederzettingssporen uit de volle en/of late Middeleeuwen, waaronder waterputten, kuilen, paalsporen, greppels en een gracht met aardewerk. Voor verder onderzoek wordt een planning opgesteld. De kans bestaat dat het bouwproces van de appartementen aan het Kloosterpark hierdoor enige vertraging oploopt.

Hoe klinkt een Romeinse soldaat?

Aan een Romeinse soldaat in beweging rammelt en rinkelt van alles: het van zijn gordel afhangende “schortje” in de vorm van enkele strips met ijzerbeslag lijkt zelfs meer bedoeld te zijn om geluid te maken dan om het kruis te beschermen (iets wat je uit kunt proberen); maar ook de rest van zijn bepantsering, en de meegedragen wapens en werktuigen laten het geluid van metaal op metaal horen.

DOMUnder wint prijs

Museum DOMunder uit Utrecht heeft woensdagavond  29 april in Londen de Museums + Heritage Awards for Excellence 2015 gewonnen in de categorie Internationaal.