Artikelen

Archeologische vondsten Kloosterpark

Het verplicht archeologisch onderzoek op de bouwlocatie Kloosterpark in Valkenswaard heeft archeologische sporen opgeleverd, liet de gemeente 20 mei weten. Het gaat om nederzettingssporen uit de volle en/of late Middeleeuwen, waaronder waterputten, kuilen, paalsporen, greppels en een gracht met aardewerk. Voor verder onderzoek wordt een planning opgesteld. De kans bestaat dat het bouwproces van de appartementen aan het Kloosterpark hierdoor enige vertraging oploopt.

Hoe klinkt een Romeinse soldaat?

Aan een Romeinse soldaat in beweging rammelt en rinkelt van alles: het van zijn gordel afhangende “schortje” in de vorm van enkele strips met ijzerbeslag lijkt zelfs meer bedoeld te zijn om geluid te maken dan om het kruis te beschermen (iets wat je uit kunt proberen); maar ook de rest van zijn bepantsering, en de meegedragen wapens en werktuigen laten het geluid van metaal op metaal horen.

DOMUnder wint prijs

Museum DOMunder uit Utrecht heeft woensdagavond  29 april in Londen de Museums + Heritage Awards for Excellence 2015 gewonnen in de categorie Internationaal. 

Romeinen zijn terug in Utrecht!

Van 2 tot en met 10 mei 2015 organiseert RomeinenNU in samenwerking met Stichting Romeinse Limes Nederland voor de tweede maal de Romeinenweek. Tijdens deze week vragen we aandacht voor het rijke Romeinse erfgoed van ons land, van Groningen tot Limburg en van Zeeland tot Gelderland. Dat doen we niet alleen. In Utrecht hebben bijvoorbeeld Landschap Erfgoed Utrecht, RomeinenNU en Museum Dorestad de handen ineengeslagen om op 7 mei een evenement te organiseren in Museum Dorestad.

Mogelijk Jachtkampje gevonden uit de midden Steentijd

Op een akker bij Sint Kruis vond een amateurarcheoloog in de jaren zestig en zeventig enkele duizenden stuks vuursteen. Iedere keer als de akker bewerkt was of de regen stenen had bloot gespoeld kon hij voorwerpen van de akker rapen.

Unieke Romeinse vondst nabij Oudewater

In het najaar van 2014 vond een amateurarcheoloog nabij Oudewater (UT) een mantelspeld. Het gaat om een rollenkappen fibula uit de 1e eeuw.

Verborgen restanten van de verdronken stad Reimerswaal

De historische stad Reimerswaal (ZL) lag op Zuid-Beveland aan de zuidoever van de Oosterschelde. In de Late Middeleeuwen was het na Middelburg en Zierikzee de derde stad van Zeeland en herbergde zo’n 6000 inwoners.

Deel kanaal van Corbulo gevonden in Voorschoten

In Voorschoten is het Kanaal van Corbulo (oftewel de fossa Corbulonis) gevonden. Gnaius Domitius CorbuloDit kanaal werd, volgens datering van het gevonden hout, tussen 48 en 50 n. Chr. gegraven en vormde een verbinding tussen de Maas en de Rijn. De opdracht- en naamgever was de Romeinse veldheer Corbulo.

Vroegmiddeleeuwse kolonialisatie van Serooskerke

De aanleg van de nieuwe N57 leidde tot opgravingen in het tracé van de weg bij Serooskerke (ZL).
Er kwamen verassende vondsten aan het licht, zoals onder andere een Merovingische woonstalboerderij.

Bijzonder riddergraf in Coudorpe

Veel archeologische vondsten spreken tot de verbeelding. Zo ook de vondst van een skelet in 1955 tijdens herverkavelingwerkzaamheden op een kerkhof. Het gebied waar de herverdeling plaats vond behoort tot het verdronken dorp Coudorpe.