Artikelen

Van toen en nu

Lagen in de stad, nu te koop bij SPA Uitgevers.Eind vorig jaar zag ik op de tv ‘Cave of Forgotten Dreams’ over de rotsschilderingen in de Grotte Chauvet Pont d’Arc in de Ardeche (Zuid Frankrijk). De Paleolithische Cro-Magnon mensen beelden in rood en zwart vanaf 32.000 BC o.a. neushoorns, oerossen, paarden, panters en uilen af. Sommige tekeningen zijn dus 15.000 jaar ouder dan die van de veel bekendere grot van Lascaux.

De Staats-Spaanse Linies herleven op eigen benen

Sluis in West Zeeuws-Vlaanderen (foto Misjel Decleer, Vildaphoto)Bijna 450 objecten: forten, schansen, vestingstadjes, liniedijken en -vaarten in een gebied van zo’n 80 x 40 kilometer aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens tussen Knokke en Antwerpen - dat zijn de Staats-Spaanse Linies. Een militaire raid in 1583 vormt de eerste aanzet; sommige elementen spelen nog een rol in de Tweede Wereldoorlog. De linies vertegenwoordigen zo’n vierhonderd jaar geschiedenis van West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Zeeuws-Vlaanderen. Na vele gesubsidieerde projecten om dit erfgoed meer ‘beleefbaar’ te maken, staan de Linies vanaf 2014 op eigen benen.

Campania felix, het rijke Romeinse leven rond Napels

Pompeii, fresco’s in het Triclinium van de Villa dei Misteri.Campanië grenst in het noordwesten aan Latium, in het noorden aan Molise en in het noordoosten aan Apulië, in het oosten aan Lucanica (beroemd van de worstjes van Apicius, nu Basilicata genaamd), en in het westen de Tyrreense zee. De stad Napels ligt aan de golf van Baia, een oude kratermond, waarvan de resten nog als de eilanden Capri, Ponza en Ischia herkenbaar zijn. Het is een druk bewoond gebied, dat ruim zes miljoen inwoners telt. Al lang is dit ‘gelukkige land’ (Campania felix), zoals de Romeinen het noemden, in trek als woon- en werkomgeving.

Bij de monniken is het goed toeven

Uitzicht vanaf de toren van de ‘Alte Peter’, het hoogste uitzichtpunt boven het De stad München roept bij velen de associatie op met bier, worst en voetbal. Op deze gebieden scoort de stad inderdaad hoog. Maar minder bekend is dat liefhebbers van archeologie en geschiedenis hier ook hun hart kunnen ophalen. Prachtige musea, paleizen en tal van andere interessante restanten van haar rijke verleden maken een bezoek aan de stad tot een fascinerende ervaring. Hier een eerste kennismaking met de vele overblijfselen van de gevarieerde cultuurhistorie van deze hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren, Duitsland’s ‘Hot Spot of the Moment’, aldus een recent artikel in The New York Times.

Norwich heeft veel te bieden

Kloostergang bij de kathedraalOnbekend maakt onbemind. Dit gezegde gaat zeker op voor de City of Norwich, de belangrijkste stad van het graafschap Norfolk. Bij een nadere beschouwing blijkt echter dat deze levendige stad zeer veel te bieden heeft, niet in de laatste plaats ook in de vorm van cultureel erfgoed. Het aantrekkelijke is tevens dat vrijwel alle voor een bezoek belangrijke plaatsen te voet te bereiken zijn. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door een groot kasteel dat in het centrum midden op een heuvel staat.

De prachtige dingen van Punt

Ingang van grot 2, met het anker en de mudbrick duidelijk zichtbaarIn Mersa Gawasis, een oud Egyptische haven aan de Rode Zee in Egypte, zijn verschillende afbeeldingen bewaard gebleven van ceremoniële schepen maar ook van rivier- en zeeschepen. Daarnaast zijn er teksten overgeleverd die aangeven dat het land Punt, voorheen geïdentificeerd aan de kust van Somalië, maar tegenwoordig eerder in het zuiden van Soedan of Eritrea gesitueerd, al in het Oude Rijk (2686-2181 v. Chr.) door de Egyptenaren werd opgezocht.

Vissers vissen bot

Fig. 1 - Boomkor (Stichting de Noordzee)Met de traditionele boomkor (Fig. 1), een vorm van bodemvisserij, worden veel botten in de Nederlandse Noordzee opgevist. Dit komt omdat dit systeem werkt met wekkerkettingen. Deze kettingen hangen aan de netten en gaan door en over de bodem tijdens het vissen. Op deze manier worden de vissen, voornamelijk platvissoorten, opgeschrikt en zwemmen ze het net in.

Barcelona: Buffelen in een rijk gevulde tapasbar

Ingangspoort van het Monastir de Santa Maria de PedralbasBarcelona, hoofdstad van de autonome regio Catalonië, bracht in het verleden veel pennen in beweging. En ook het toetsenbord van menige hedendaagse computer kreunt onder het geweld  van het typen van letters waarmee over deze stad wordt verhaald. Want over Barcelona valt veel  te vertellen. De stad beschikt niet alleen in financiële zin over rijkdom, maar ze is ook rijk aan  schatten van haar culturele erfgoed. Ze lijkt daarmee op een van de vele tapasbars die je ook hier kunt vinden, vol met schaaltjes gevuld met lekkere hapjes die op kleine amuses lijken, maar die in totaliteit je maag meer dan vullen. En die maaltijd ligt vreemd genoeg toch niet zwaar op de maag.

De Romeinen in Jordanië

Hoe hebben de Romeinen hun gigantische rijk zo lang bijeen weten te houden? Die vraag houdt historici al eeuwen lang bezig. Voor de situatie in West Europa is er in de afgelopen eeuw veel onderzoek gedaan. Heel anders ligt dat in het Midden-Oosten: ondanks het grote economische belang van deze contreien voor de Romeinen heerste er tot voor kort een enorm gebrek aan feitelijke kennis over de Romeinse aanwezigheid. Aan dat alles komt echter langzamerhand een einde; vooral in Jordanië is in de afgelopen decennia in dit opzicht veel bereikt.

Recensie: Een volmaakt boek over de Dode Zeerollen

Recensie van De Dode Zee Rollen.Ik moet een jaar of acht, tien zijn geweest toen ik Piet Prins’ kinderboek Joesoef vindt een grote schat las. De titelheld was een bedoeïenenjongen wiens vrienden in de grotten bij de Dode Zee oude boekrollen vonden, die ze verkochten aan westerse bezoekers. Zo werden ze schatrijk. Joesoef wilde dat ook wel, maar hij werd bekeerd tot het christendom, een schat die ik destijds ervoer als anticlimax. Het archeologische deel van het verhaal boeide me aanzienlijk meer. En nog steeds, dus De Dode Zeerollen. Nieuw licht op de schatten van Qumran heeft mijn interesse. Én krijgt mijn lof.