Nieuws

Permanente nederzetting in Afrika blijkt 70.000 jaar oud

nieuws - 25-07-2014

Permanente nederzetting in Afrika blijkt 70.000 jaar oudPoolse archeologen van het Archeologisch en Etnologisch Instituut in Poznan hebben in Noord-Soedan een 70.000 jaar oude nederzetting gevonden. De vondst is opmerkelijk, aangezien er voorheen van werd uitgegaan dat permanente nederzettingen pas na de Great Exodus uit Afrika werden gebouwd in Azië en Europa.

Lezing Prof. dr. Kemp over Grote Aton tempel in Amarna

nieuws - 24-07-2014

Lezing Prof. dr. Kemp over Grote Aton tempel in AmarnaStichting Huis van Horus organiseert zaterdag 2 augustus een lezing over een van de meest roemruchte periodes uit het Oude Egypte: de Amarna tijd. Professor doctor Barry Kemp zal op deze lezing spreken over de laatste ontwikkelingen in het onderzoek naar de oude stad Amarna. Kemp presenteert het nieuwste onderzoek  naar de Grote Alton Tempel in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden om 20:00 uur. 

Keuzevrijheid in Romeinse Tijd blijkt uit begraafplaats Ostia

nieuws - 23-07-2014

Keuzevrijheid in Romeinse Tijd blijkt uit begraafplaats OstiaIn de Italiaanse havenplaats Ostia is een bijzondere begraafplaats gevonden met verschillende soorten graven. Op de 2.700 jaar oude begraafplaats zijn zowel graven te vinden van mensen die begraven zijn als van mensen die gecremeerd zijn. De variatie aan graven is een duidelijke weerspiegeling van de keuzevrijheid en culturele diversiteit van de eeuwenoude havenstad.

Oudste Leidse Koranfragmenten ruim eeuw ouder dan gedacht

nieuws - 22-07-2014

Oudste Leidse Koranfragmenten ruim eeuw ouder dan gedachtUit een recente koolstofanalyse blijkt dat de alleroudste Koranfragmenten, die in het bezit zijn van de Universitaire Bibliotheken Leiden, uit de tweede helft van de zevende eeuw stammen. De fragmenten zijn daarmee zo´n 30 tot 70 jaar na de dood van de profeet Mohammed geschreven. Dit sluit aan bij de officiële islamitische leer.

Gevederde dinosaurus geeft inzicht in evolutie vogels

nieuws - 21-07-2014

Gevederde dinosaurus geeft inzicht in evolutie vogelsDe recente vondst van een 125 miljoen jaar oude dinosaurus met vier vleugels in China geeft meer inzicht in de evolutie van gevleugelde dieren. De gevederde dinosaurus, genaamd Changyuraptor yangi, beschikte over uitzonderlijk lange staartveren waardoor hij plotselinge duikvluchten kon inzetten.

Vondst klauwen uit pre-Inca cultuur in graftombe Peru

nieuws - 18-07-2014

Vondst klauwen uit pre-Inca cultuur in graftombe PeruBij opgravingen in Peru hebben archeologen een tombe gevonden met erin de beenderen van een volwassen man. Bij hem lagen allerlei artefacten begraven waaruit blijkt dat de man een elitestatus bezit. Opvallend aan de gevonden voorwerpen zijn de metalen ornamenten die eruit zien als klauwen van katachtigen.

Kinderschedels uit Bronstijd gebruikt als offer aan meergoden

nieuws - 17-07-2014

Kinderschedels uit Bronstijd gebruikt als offer aan meergodenArcheologen hebben aan de rand van enkele meren in Zwitserland en Duitsland kinderschedels aangetroffen nabij nederzettingen uit de Bronstijd.  De kinderschedels, waarvan sommige tekenen van zware verwondingen vertonen, zouden gediend hebben als een gift voor lokale meergoden.

Oudste geval syndroom van Down gevonden in Frankrijk

nieuws - 16-07-2014

Oudste geval syndroom van Down gevonden in FrankrijkOnderzoek aan de Universiteit van Bordeaux naar de overblijfselen van een naar schatting vijf tot zevenjarig kind uit Frankrijk uit 500 n.Chr. heeft het vroegst bekende geval van het syndroom van Down aan het licht gebracht. Ook werd er onderzoek gedaan naar de sociale acceptatie van dit syndroom toentertijd.

Penningen van klei geven inzicht in prehistorisch boekhouden

nieuws - 15-07-2014

Kleien penningen geven inzicht in prehistorisch boekhoudenIn het zuidoosten van Turkije hebben archeologen een groot aantal penningen van klei gevonden die in de prehistorie gebruikt werden voor de handel. Voorheen werd aangenomen dat dergelijke penningen, als bewijs voor een ruil of koop, enkel werden gebruikt toen het schrift nog niet bestond. Deze vondst levert dus nieuwe inzichten in het prehistorische ‘boekhoudsysteem’. 

Cultuurhistorische Atlas en website Erfgoed Leiden en Omstreken gelanceerd

nieuws - 15-07-2014

Cultuurhistorische Atlas en website Erfgoed Leiden en Omstreken gelanceerdOp 7 juli 2014 vond de lancering van de Cultuurhistorische Atlas en de nieuwe website van Erfgoed Leiden en Omstreken plaats in de Leidse Meelfabriek. De nieuwe website is onderdeel van het samengaan van de voormalige afdeling Monumenten & Archeologie en het voormalige Regionaal Archief Leiden. De site biedt een kijkje in haar erfgoedcollecties, door bijvoorbeeld kaartbeelden, en de mogelijkheid voor gebruikers om nieuwe informatie toe te voegen.