Nieuws

17e eeuws Amsterdam met Straet View van Het Scheepvaartmuseum

nieuws - 22-04-2014

Met Straet View zie je het 17e eeuwse Amsterdam.Op dinsdag 22 april gaat Straet View live, een website van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Met Straet View kun je inzoomen op het Amsterdam van de 17e eeuw, toen de stad het wereldcentrum was van de cartografie. Op Straet View kun je een aantal unieke oude kaarten uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum in detail bekijken en downloaden.

Archeologische opgravingen Kampershoek 2.0

nieuws - 18-04-2014

Archeologische opgravingen Kampershoek 2.0In het gebied van het toekomstige bedrijventerrein Kampershoek 2.0 in Weert worden op dit moment de laatste grootschalige archeologische opgravingen uitgevoerd. Iedereen is welkom om deel te nemen aan de georganiseerde rondleidingen in het gebied.

Omkooppraktijken bij worstelwedstrijd oude Grieken

nieuws - 17-04-2014

Omkooppraktijken bij worstelwedstrijd oude GriekenOnderzoekers hebben een Grieks document uit 267 n. Chr. gevonden waaruit blijkt dat een worstelwedstrijd in de oudheid vooropgezet was. Het is de eerste keer dat een dergelijke afspraak over een sportwedstrijd uit die tijd gevonden is.

Zeldzame vroegmiddeleeuwse muntschat ontdekt bij opgravingen Domplein

nieuws - 17-04-2014

Vroegmiddeleeuwse muntvondst Domplein.Bij de opgravingen voor DOMunder, dat op 2 juni opengaat, is een groot aantal vroegmiddeleeuwse gouden en zilveren munten gevonden. Nederland is daarmee een zeldzame muntschat rijker. Wat de vondst nog waardevoller maakt, is het feit dat meerdere munten direct te koppelen zijn aan een archeologisch spoor. De muntschat lijkt daarmee een sleutelrol te gaan spelen in de datering en de plaats van opeenvolgende kerken op het Domplein.

Egyptische mummie met mysterieuze gedenkplaten ontdekt

nieuws - 16-04-2014

Bij het onderzoeken van een 1700 jaar oude Egyptische mummie wiens hart ontbreekt, troffen Canadese onderzoekers van de McGill University in Montréal twee gedenkplaten op het lichaam aan. Wetenschappers zijn bezig met verder onderzoek naar de gedenkplaten.

Rome mogelijk eeuw ouder dan gedacht

nieuws - 15-04-2014

Rome mogelijk eeuw ouder dan gedachtIn 2014 viert de Italiaanse hoofdstad Rome zijn 2767e verjaardag. Uit recent onderzoek naar ruïnes in de stad blijkt echter dat Rome mogelijk een eeuw ouder is dan men voorheen dacht.

Geschrift over vrouw van Jezus blijkt authentiek

nieuws - 14-04-2014

Geschrift over vrouw van Jezus blijkt authentiekEen controversieel geschrift waarin melding wordt gemaakt van de vrouw van Jezus blijkt na nader onderzoek authentiek te zijn. Op het eeuwenoude stuk papyrus staat in het Koptisch geschreven dat Jezus over zijn vrouw spreekt. Sinds de vondst in 2012 wordt er veel gediscussieerd over de authenticiteit van het geschrift.

Neanderthalers waren zorgzame ouders

nieuws - 11-04-2014

Neanderthalers waren zorgzame ouders Aan de archeologiefaculteit van de Universiteit van York heeft een researchteam nieuwe inzichten verkregen over de kindertijd van de Neanderthalers. De onderzoekers geven aan dat de kinderen opgroeiden in kleine sociale gemeenschappen en hechte emotionele banden hadden met hun naaste omgeving.

Grote vondst sierraden uit Bronstijd in Limburg

nieuws - 10-04-2014

Armband Bronstijd in Limburgs Museum.Op een akker in de Limburgse gemeente Echt-Susteren heeft een amateurarcheoloog een belangrijke vondst gedaan. Hij trof op de akker een paletarmband en 84 andere bronzen voorwerpen uit de late Bronstijd (1000-800 v. Chr) aan. Volgens het Limburgs Museum is het de grootste vondst uit de Bronstijd die ooit in Limburg gedaan is.

Speciale editie Mein Kampf aanwinst voor Bevrijdingsmuseum

nieuws - 09-04-2014

Sigarendoos Göring en Mein KampfHet Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek heeft recentelijk een opmerkelijke collectie documenten en objecten ontvangen van het inmiddels opgeheven Commissariat General Recuperation (CGR). Zo ontvingen ze onder andere sigaren van het nazi-kopstuk Hermann Göring en een exemplaar van Hitlers Mein Kampf.