Nieuws

Mysterieuze rotssculpturen ontdekt in Bulgarije

nieuws - 08-10-2015

Bij de Bulgaarse stad Sliven is een mysterieus rotskunstwerk gevonden. Op bergrotswanden zijn sculpturen van dierenhoofden ontdekt. De maker van de rotssculpturen en de periode waarin de dierenhoofden zijn gemaakt zijn nog onbekend.

Antiek Romeins mozaïek gevonden in Toscane

nieuws - 07-10-2015

Op 6 oktober bracht Discovery News naar buiten dat Italiaanse archeologen in een klein Toscaans dorpje een mozaïekvloer uit de Romeinse tijd hebben gevonden. Eerder zijn in Capraia e Limite al mozaïekresten ontdekt, maar om de vondsten te behouden zijn ze weer bedekt.

Opgraving van een 14e-eeuws huis in Nijmegen

nieuws - 06-10-2015

In de oudste stad van Nederland zijn vorige week resten gevonden van een 14e-eeuws huis. Archeologen vonden de overblijfselen in Nijmegen vlak bij de Valkhofheuvel en noemen de vondst een puzzelstukje in de geschiedenis van Nijmegen.

Raadsel rondom graf van “Alexander de Grote” opgelost?

nieuws - 05-10-2015

Mozaïekvloer afkomstig uit de tombe van AmphipolisVorig jaar werd een mysterieuze tombe ontdekt in de buurt van de oude handelsstad Amphipolis in Griekenland. Men dacht dat dit wellicht het graf van Alexander de Grote zou kunnen zijn. Hadden ze het dan eindelijk gevonden? Al snel bleek dit niet waar te zijn. Maar van wie was de tombe dan wel?

Porseleinen scherven identificeren Chinees oorlogsschip

nieuws - 02-10-2015

In de Gele Zee is vorig jaar een oud oorlogsschip ontdekt. Nu is bekend geworden dat het oorlogsschip 121 jaar oud is. Het schip is volgens de China Central Television (CCTV) tijdens de Eerste Chinees-Japanse oorlog gebruikt en gezonken. Een bijzondere ontdekking.

Dino´s in de sneeuw

nieuws - 01-10-2015

Er is een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Dit feit is op zich wellicht niet heel uitzonderlijk, maar de locatie maakt de vondst bijzonder. De resten zijn namelijk gevonden in het noorden van Alaska, in de buurt van de Colville Rivier. Dit zorgt voor een nieuw beeld van het leefgebied van dinosaurussen, omdat veel mensen nog altijd geloven dat ze alleen in regenwouden leefden.

Archeologie Magazine nummer 5 van 2015

nieuws - 01-10-2015

Schitterende nieuwe vormgeving, vertrouwde kwaliteit. U leest alles over de geschiedenis en archeologie van Noord Holland in het komende nummer. Het nieuwste nummer zal omstreeks 6 november verschijnen. Wat je ervan  kunt verwachten, leest u hieronder. Dit nummer niet missen? Neem vóór 26 oktober 16:00 u. een abonnement en profiteer van de speciale aanbieding:

Menselijke botten gevonden in de Westminster Abbey

nieuws - 30-09-2015

Er is een bijzondere ontdekking gedaan in de Westminster Abbey in Londen: archeologen hebben in de abdij stoffelijke resten van maar liefst 50 mensen gevonden. Er wordt vermoed dat de schedels en botten afkomstig zijn uit de elfde of twaalfde eeuw. Onder de afvoerpijpen van de kerk lagen de resten opgestapeld.

De botten van Mona Lisa

nieuws - 29-09-2015

Mona LisaItaliaanse wetenschappers weten het zeker: zij hebben de botten van Mona Lisa gevonden. De archeologen hebben de ontdekking gedaan tijdens een opgraving in een klooster in Florence. Het bot in kwestie, een dijbeen, stamt uit het jaar 1542 en behoort volgens de onderzoekers toe aan de ‘echte’ Mona Lisa, een Florentijnse koopmansvrouw.

Eindstand; eenenvijftig skeletten

nieuws - 24-09-2015

Half september 2015 brachten archeologen het nieuws naar buiten dat er maar liefst negenentwintig skeletten zijn gevonden tijdens opgravingen in een renovatiewijk in Zierikzee. Inmiddels is de hele bouwkavel onderzocht en staat de eindstand op eenenvijftig. De gevonden skeletten zijn van mannen en ze liggen met hun hoofd naar Jeruzalem. Grafgiften zijn niet aangetroffen. Daarom vermoedt archeologe Saskia Horniks dat het gaat om Franciscaner monniken uit de Middeleeuwen.