Nieuws

Oudste stenen gebruiksvoorwerpen gevonden in Kenia

nieuws - 21-05-2015

OldowanBij opgravingen in Kenia zijn de oudste stenen gebruiksvoorwerpen ooit gevonden. De voorwerpen werden 3,3 miljoen jaar geleden gebruikt, wat maakt dat de objecten reeds gebruikt werden vóór het ontstaan van de moderne mens.

5000 jaar oude topvondsten bieden nieuw zicht op het leven van de Oer-Nederlander

nieuws - 20-05-2015

120 graven, spectaculaire grafgiften en een boerderij van Hunebedbouwers, een unieke vondst voor Europa. Archeologen hebben in Dalfsen een compleet grafveld uit de Steentijd ontdekt, het grootste van West-Europa en een unicum voor Nederland. Maar liefst 120 graven met spectaculaire grafgiften en zelfs een aarden monument uit de tijd van de Hunebedbouwers zijn blootgelegd.

Archeologische kaart militair erfgoed gelanceerd

nieuws - 20-05-2015

Op 21 mei 2015 wordt op de Grebbeberg in Rhenen de eerste landelijke verwachtingskaart voor militair erfgoed gelanceerd. De online kaart is voor iedereen toegankelijk en geeft een overzicht op kleine schaal van gebieden in Nederland waar archeologische resten worden verwacht van oorlog, defensie en andere militaire activiteiten. In de huidige versie van de kaart, die een initiatief is van de Stichting RAAP, is de tijdlaag Tweede Wereldoorlog ingevuld.

Sporen uit de Steentijd en de Middeleeuwen ontdekt in Voorschoten

nieuws - 20-05-2015

In het centrum van Voorschoten wordt, vanwege de bouw van een woonwinkelcomplex met parkeergarage, archeologisch onderzoek verricht. Tijdens vooronderzoek werden er sporen gevonden uit de Middeleeuwen en de Steentijd. Uit deze vondsten is gebleken dat er twee behoudenswaardige vindplaatsen aanwezig zijn. Onder leiding van een archeologisch bureau helpen vrijwilligers van de AWN (Archeologische Werkgroep Nederland) bij het opgraven van deze vindplaatsen.

Gokspellen in de prehistorie: grote vondst in Utah

nieuws - 19-05-2015

In de Great Salt Lake in Utah, VS, zijn honderden dobbelstenen, hoepels en gegraveerde stokken gevonden in een grot die archeologen aanduiden met de naam ‘Grot 1’. De vondsten in Grot 1 geven inzicht in de sociale en economische functie van het spelen van dobbelspellen tijdens de Amerikaanse prehistorie.

Julius Caesar leed wellicht aan mini-beroerten

nieuws - 13-05-2015


Jarenlang werd aangenomen dan keizer Julius Caesar leed aan epilepsie.
Onderzoekers van het Imperial College in Londen beweren dat deze dictator juist last had van tia’s, oftewel miniberoerten.

Enkhuizer stadsmuur achter de kade

nieuws - 13-05-2015

Tijdens vernieuwing van de kade van de gracht aan het Spaans Leger in Enkhuizen zijn resten van de bakstenen stadsmuur uit 1550 aangetroffen. De stadsmuur was tevens de fundering van de waterpoort tussen de gracht de Driebanen en de voormalige stadsgracht van het Spaans Leger. De Voertboom, een van de oude waterpoorten lag op deze plek. De stadsmuur en de waterpoort werden gesloopt rond 1600 en de muur werd hergebruikt als fundering voor de brug en de kade. Van de oude stadsmuur is alleen de Drommedaris uit 1540 blijven staan. De brug aan het Spaans Leger wordt nu vernieuwd.

Mogelijk legendarische schat piraat Captain William Kidd opgedoken

nieuws - 12-05-2015

Archeoloog Barry Clifford heeft naar eigen zeggen een deel van de schat van de legendarische piraat Captain William Kidd opgedoken. Het vijftig kilogram zware zilveren tablet zou onderdeel zijn van een grote schat, die de zeventiende-eeuwse Schotse piraat buit maakte tijdens zijn reizen.

Reconstructie IJzertijd Hapshuis in Someren.

nieuws - 06-05-2015

Op initiatief van Heemkundekring De Vonder Asten-Someren is op maandag 20 april in Someren begonnen met de bouw van een ‘IJzertijdhuis’.
Na de vele opgravingen die de afgelopen jaren plaatsvonden in Someren (NB) vond de Heemkundige kring van Asten-Someren het tijd voor een herkenbaar archeologisch monument. Op maandag 20 april startten specialisten op het gebied van historische architectuur met de bouw van de constructie. Ze passen uitsluitend technieken toe zoals die vroeger ook gangbaar waren.

Controversiële lijkwade van Turijn te bezichtigen

nieuws - 06-05-2015

Voor het eerst in vijf jaar is de lijkwade van Turijn weer te bezichtigen. Het veelbesproken relikwie wordt tentoongesteld in de Dom van Turijn. De lijkwade is te bezichtigen van 19 tot 24 juni 2015.