Nieuws

Neanderthaler en moderne mens hebben duizenden jaren naast elkaar geleefd

nieuws - 21-08-2014

Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van de Universiteit Oxford deed een grootschalig onderzoek op gevonden bot- en houtskoolresten van Neanderthalers in verschillende gebieden. Het team stelt onder andere dat de homo sapiens en de Neanderthalers 2.600 tot 5.400 jaar lang ‘buren’ zijn geweest op hetzelfde continent. Bovendien stelt het onderzoek dat er geen overtuigend bewijs is dat de moderne mens de ondergang van de Neanderthaler heeft veroorzaakt.

Archeologen ontdekken Lagunita, een verborgen Mayastad

nieuws - 19-08-2014

In het oerwoud van de Mexicaanse staat Campeche, in het natuurreservaat van Chalakmul, heeft een groep archeologen een verdwenen stad van de Maya’s ontdekt. De onderzoekers hebben de stad meteen een naam gegeven: Lagunita. In de achtste eeuw na Chr. heeft deze stad waarschijnlijk haar grootste bloeitijd gekend.

Balsemen van mummies begon ca. 1,500 jaar eerder dan gedacht

nieuws - 18-08-2014

Onderzoekers van de Australische Macquarie Universiteit deden deze zomer een verrassende ontdekking tijdens een onderzoek op verschillende mummies van ruim zesduizend jaar oud. In de linnen doeken van deze mummies ontdekten ze namelijk kunstmatige balsemolie. Waar eerder werd aangenomen dat het balsemproces pas rond 2200 jaar v. Chr. begon, stelt dit onderzoek dat men al experimenteerde met het balsemen van lichamen rond 4000 v. Chr.

Nieuwe Nazcalijnen door zandstorm onthuld

nieuws - 15-08-2014

Eind juli vloog een piloot over de heuvels in de Nazca woestijn, waar recentelijk een fikse zandstorm had gewoed. De vliegenier ontdekte dat deze zandstorm iets bijzonders aan het licht had gebracht: nog nooit onthulde geogliefen, onder andere in de vorm van een slang.

DOMunder verwelkomt 10.000ste bezoeker binnen twee maanden

nieuws - 14-08-2014

DOMunder heeft op dinsdag 12 augustus Dineke Barendregt mogen ontvangen als 10.000ste bezoeker sinds de opening op 2 juni. Annemiek Rijckenberg, voorzitter van Stichting Domplein 2013 en initiatiefnemer van DOMunder Theo van Wijk verwelkomden mevrouw Barendregt met
een bos bloemen en een gevulde ‘Domplein-tas’.

Graftombe uit de tijd van Alexander de Grote ontdekt

nieuws - 13-08-2014

Griekse archeologen hebben nabij de stad Amphipolis een belangrijke graftombe gevonden die dateert uit 350 tot 300 voor Christus. In diezelfde tijd heerste Alexander de Grote over grote delen van Europa, Azië en Afrika. Veel van de hooggeplaatsten uit deze regeerperiode zijn begraven in weelderige graftomben nabij Vergina, waar ook Philip II, Alexander’s vader, begraven ligt.

Zevende-eeuws muziekinstrument opgegraven in Kazachstan

nieuws - 12-08-2014

In Altai, in het Oosten van Kazachstan, hebben wetenschappers een graf gevonden van een voorname Turkse strijder die leefde in de zevende eeuw na Christus. Rond het graf van de veertigjarige krijger zijn sabels, een pijl en een pijlkoker, een zwaard, een helm en de overblijfselen van een paard met gouden hoofdstel en harnas gevonden. Dit alleen al is een uitzonderlijke vondst, maar de wetenschappers zijn het meest verrast door een muziekinstrument dat naast deze voorwerpen in het graf werd ontdekt.

Homo Floresiensis was geen nieuwe menssoort, maar had Downsyndroom

nieuws - 07-08-2014

In 2003 deden onderzoekers een grootse ontdekking: een nieuwe menssoort die belangrijk inzicht zou kunnen geven in de evolutie van de mens. Wetenschappers beweerden dit op basis van de vondst van de 15.000 jaar oude resten van één mensachtige op het Indonesische eiland Flores. Recent onderzoek toont echter aan dat het niet gaat om een nieuwe soort, maar een reeds bekende menssoort met het Syndroom van Down.

Opgraving vroegmodern vrachtschip gestart in Dronten

nieuws - 05-08-2014

Gedeputeerde Jaap Lodders en de locoburgemeester van gemeente Dronten, Peter van Bergen, hebben het startsein gegeven voor de IFMAF opgraving in Dronten. Van 4 t/m 28 augustus wordt aan de Rietweg een scheepswrak uit vermoedelijk het midden van de 17e eeuw opgegraven. 

Franse amateur archeoloog voor de rechter

nieuws - 04-08-2014

Franse amateur archeoloog voor de rechterIn de week van 30 juli stond een zestigjarige Franse wijnmaker terecht in Meaux, een voorstad van Parijs. Hij werd beschuldigd van het plunderen van duizenden artefacten uit cultureel belangrijke gebieden die bij de wet beschermd zijn en waar het verboden is opgravingen te doen.