Nieuws

Boeiende erfgoedquiz voor familieteams

nieuws - 02-09-2014

Erfgoed saai? Familiegeschiedenis alleen voor oude, grijze archeologen en genealogen? Erfgoed Leiden vindt van niet. Ze laat dit zien met de 4G-quiz, waarvan eind september de voorrondes plaatsvinden. Een quiz voor jong en oud over het erfgoed van de Leidse regio, van de prehistorie tot gisteren. Het team dat hier het meeste van weet, wint een iPad Air.

Houten toiletzitting uit de Romeinse tijd gevonden

nieuws - 29-08-2014

In Northumberland in Engeland, nabij de Muur van Hadrianus, hebben archeologen rond het Vindolanda fort een opmerkelijke vondst gedaan. De vraag die al vaker voorbij is gekomen op onze website lijkt hiermee beantwoord. Hoe poept een Romein? Het antwoord: op een brede, comfortabele houten toiletzitting.

Bescherming van Topsites

nieuws - 27-08-2014

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beschermt verschillende archeologische vindplaatsen. Door twee korte, professionele filmpjes geven ze ons een uniek kijkje in de boeiende wereld van het conserveren onder de grond en onder water. Ze zijn gemaakt in het kader van het project Topsites van de Rijksdienst.

Bijzonder scheepswrak in de IJssel bij Hasselt gevonden

nieuws - 26-08-2014

Rijkswaterstaat was in het Zwartewater bij Hasselt op zoek naar het wrak van een gezonken pleziervaartuig, maar ontdekte bij toeval de resten van een schip uit het begin van de 16 eeuw. De vondst wordt de komende tijd nader onderzocht.

Graf van een reusachtige Siberische strijder ontdekt

nieuws - 22-08-2014

In het gebied rondom Omsk in het westen van Siberië, is een imposant lichaam in een grafheuvel uit de 11e of 12 eeuw ontdekt, meldde The Moscow Times 21 augustus 2014. Het lichaam van de krijgsheer is goed geconserveerd en om de overledene heen vonden de archeologen verscheidene pijlen en allerlei soorten bronzen gereedschap.

Neanderthaler en moderne mens hebben duizenden jaren naast elkaar geleefd

nieuws - 21-08-2014

Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van de Universiteit Oxford deed een grootschalig onderzoek op gevonden bot- en houtskoolresten van Neanderthalers in verschillende gebieden. Het team stelt onder andere dat de homo sapiens en de Neanderthalers 2.600 tot 5.400 jaar lang ‘buren’ zijn geweest op hetzelfde continent. Bovendien stelt het onderzoek dat er geen overtuigend bewijs is dat de moderne mens de ondergang van de Neanderthaler heeft veroorzaakt.

Archeologen ontdekken Lagunita, een verborgen Mayastad

nieuws - 19-08-2014

In het oerwoud van de Mexicaanse staat Campeche, in het natuurreservaat van Chalakmul, heeft een groep archeologen een verdwenen stad van de Maya’s ontdekt. De onderzoekers hebben de stad meteen een naam gegeven: Lagunita. In de achtste eeuw na Chr. heeft deze stad waarschijnlijk haar grootste bloeitijd gekend.

Balsemen van mummies begon ca. 1,500 jaar eerder dan gedacht

nieuws - 18-08-2014

Onderzoekers van de Australische Macquarie Universiteit deden deze zomer een verrassende ontdekking tijdens een onderzoek op verschillende mummies van ruim zesduizend jaar oud. In de linnen doeken van deze mummies ontdekten ze namelijk kunstmatige balsemolie. Waar eerder werd aangenomen dat het balsemproces pas rond 2200 jaar v. Chr. begon, stelt dit onderzoek dat men al experimenteerde met het balsemen van lichamen rond 4000 v. Chr.

Nieuwe Nazcalijnen door zandstorm onthuld

nieuws - 15-08-2014

Eind juli vloog een piloot over de heuvels in de Nazca woestijn, waar recentelijk een fikse zandstorm had gewoed. De vliegenier ontdekte dat deze zandstorm iets bijzonders aan het licht had gebracht: nog nooit onthulde geogliefen, onder andere in de vorm van een slang.

DOMunder verwelkomt 10.000ste bezoeker binnen twee maanden

nieuws - 14-08-2014

DOMunder heeft op dinsdag 12 augustus Dineke Barendregt mogen ontvangen als 10.000ste bezoeker sinds de opening op 2 juni. Annemiek Rijckenberg, voorzitter van Stichting Domplein 2013 en initiatiefnemer van DOMunder Theo van Wijk verwelkomden mevrouw Barendregt met
een bos bloemen en een gevulde ‘Domplein-tas’.