Nieuws

Omkooppraktijken bij worstelwedstrijd oude Grieken

nieuws - 17-04-2014

 

Omkooppraktijken bij worstelwedstrijd oude GriekenOnderzoekers hebben een Grieks document uit 267 n. Chr. gevonden waaruit blijkt dat een worstelwedstrijd in de oudheid vooropgezet was. Het is de eerste keer dat een dergelijke afspraak over een sportwedstrijd uit die tijd gevonden is.

Zeldzame vroegmiddeleeuwse muntschat ontdekt bij opgravingen Domplein

nieuws - 17-04-2014

Vroegmiddeleeuwse muntvondst Domplein.Bij de opgravingen voor DOMunder, dat op 2 juni opengaat, is een groot aantal vroegmiddeleeuwse gouden en zilveren munten gevonden. Nederland is daarmee een zeldzame muntschat rijker. Wat de vondst nog waardevoller maakt, is het feit dat meerdere munten direct te koppelen zijn aan een archeologisch spoor. De muntschat lijkt daarmee een sleutelrol te gaan spelen in de datering en de plaats van opeenvolgende kerken op het Domplein.

Egyptische mummie met mysterieuze gedenkplaten ontdekt

nieuws - 16-04-2014

Bij het onderzoeken van een 1700 jaar oude Egyptische mummie wiens hart ontbreekt, troffen Canadese onderzoekers van de McGill University in Montréal twee gedenkplaten op het lichaam aan. Wetenschappers zijn bezig met verder onderzoek naar de gedenkplaten.

Rome mogelijk eeuw ouder dan gedacht

nieuws - 15-04-2014

Rome mogelijk eeuw ouder dan gedachtIn 2014 viert de Italiaanse hoofdstad Rome zijn 2767e verjaardag. Uit recent onderzoek naar ruïnes in de stad blijkt echter dat Rome mogelijk een eeuw ouder is dan men voorheen dacht.

Geschrift over vrouw van Jezus blijkt authentiek

nieuws - 14-04-2014

Geschrift over vrouw van Jezus blijkt authentiekEen controversieel geschrift waarin melding wordt gemaakt van de vrouw van Jezus blijkt na nader onderzoek authentiek te zijn. Op het eeuwenoude stuk papyrus staat in het Koptisch geschreven dat Jezus over zijn vrouw spreekt. Sinds de vondst in 2012 wordt er veel gediscussieerd over de authenticiteit van het geschrift.

Neanderthalers waren zorgzame ouders

nieuws - 11-04-2014

Neanderthalers waren zorgzame ouders Aan de archeologiefaculteit van de Universiteit van York heeft een researchteam nieuwe inzichten verkregen over de kindertijd van de Neanderthalers. De onderzoekers geven aan dat de kinderen opgroeiden in kleine sociale gemeenschappen en hechte emotionele banden hadden met hun naaste omgeving.

Grote vondst sierraden uit Bronstijd in Limburg

nieuws - 10-04-2014

Armband Bronstijd in Limburgs Museum.Op een akker in de Limburgse gemeente Echt-Susteren heeft een amateurarcheoloog een belangrijke vondst gedaan. Hij trof op de akker een paletarmband en 84 andere bronzen voorwerpen uit de late Bronstijd (1000-800 v. Chr) aan. Volgens het Limburgs Museum is het de grootste vondst uit de Bronstijd die ooit in Limburg gedaan is.

Speciale editie Mein Kampf aanwinst voor Bevrijdingsmuseum

nieuws - 09-04-2014

Sigarendoos Göring en Mein KampfHet Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek heeft recentelijk een opmerkelijke collectie documenten en objecten ontvangen van het inmiddels opgeheven Commissariat General Recuperation (CGR). Zo ontvingen ze onder andere sigaren van het nazi-kopstuk Hermann Göring en een exemplaar van Hitlers Mein Kampf.

3000 jaar oude skeletten met aderverkalking ontdekt

nieuws - 08-04-2014

Skelet Regionaal Museum Tuxtla. Auteur Alejandro Linares GarciaUit nieuw onderzoek blijkt dat dichtgeslibde aderen niet enkel iets van de vandaag de dag is, maar dat deze kwaal al tenminste 3000 jaar bestaat. In oude Afrikaanse skeletten vond men namelijk tekenen van slagaderverkalking, wat inhoudt dat de aderwand verdikt is door vet en deze verkalking kan zorgen voor cardiovasculaire ziektes.

Nieuwe tekst van verloren Oudfries handschrift gevonden

nieuws - 07-04-2014

Oud-Friese tekst Codex UniaFryske Akademy-onderzoeker Han Nijdam heeft een tekst gevonden van het verloren Oud-Friese handschrift Codex Unia. Dit geschrift was voor het laatst in handen van de landhistorieschrijver Simon Abbes Gabbema (1628-1688), maar is na zijn dood verdwenen.