Nieuws

Oudste bewijs van gebruik olijfolie gevonden in Galilea

nieuws - 18-12-2014

In Galilea, Israel, zijn op potscherven 8000 jaar oude sporen van van olijfolie gevonden. Het is het oudste bewijs van het gebruik van olijfolie van Israël, en waarschijnlijk van het hele Middellandse-zeegebied.  De vondst werd tijdens het lichtfeest Chanoeka gepubliceerd in het tijdschrift Israel Journal of Plant Sciences.

Studie werpt nieuw licht op uitsterven dinosauriërs

nieuws - 17-12-2014

Zo’n 66 miljoen jaar geleden sloeg een grote meteoriet of planetoïde in op aarde. Door al het stof en puin dat daardoor in de atmosfeer terecht kwam werd het zonlicht grotendeels geblokkeerd. Volgens een gangbare theorie is die inslag de oorzaak van het uitsterven van 75% van het leven op aarde, inclusief de dinosauriërs. Maar een nieuwe studie geeft aanwijzingen dat er meer aan de hand was.

3200 jaar oud faraobeeld hersteld

nieuws - 16-12-2014

De Kolossen van MemnonArcheologen hebben een meer dan drieduizend jaar oud beeld van farao Amenhotep III onthuld. In 1200 voor Christus stortte het beeld in door een aardbeving. Het beeld is neergezet bij de noordelijke poort van de farao’s dodentempel in Luxor, Egypte.

Heiligdom met paardenbeeldjes ontdekt in Jordaanvallei

nieuws - 15-12-2014

Het Rijksmuseum van OudhedenEen team van archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden en de Yarmouk Universiteit uit Jordanië hebben in de Jordaanvallei een 2700 jaar oud heiligdom gevonden. Volgens de archeologen gaat het om een heiligdom uit de late IJzertijd. Bij het heiligdom vond het team vijftien beschilderde terracottabeeldjes.

Chinese mummie onderzocht in Amersfoort

nieuws - 12-12-2014

Tot boeddhabeeld omgevormde mummie, China, 1000-120 0 na Chr. (particuliere collEen ziekenhuis in Amersfoort heeft een bijzondere ontdekking gedaan. In een duizend jaar oude Chinese mummie werden tekstrollen ontdekt. Wat er op de tekstrollen staat is echter nog onduidelijk.

2400 jaar oude sarcofaag wijst op braindrain

nieuws - 11-12-2014

Tijdens een congres in Toronto is een opvallende sarcofaag gepresenteerd. De schilderingen op de 2400 jaar oude sarcofaag zien er bijzonder amateuristisch uit. Dat wijst volgens de onderzoekers op een braindrain in het oude Egypte.

Zweeds langhuis ontdekt met grondradar

nieuws - 10-12-2014

Reconstructie van een langhuis bij FrykatIn het zuiden van Zweden hebben archeologen een zogeheten langhuis uit de vikingtijd gevonden. Waarschijnlijk behoorde het huis toe aan een koninklijke familie. Archeologen van de universiteiten van Stockholm en Umeå ontdekten het langhuis met behulp van een grondradar. De vondst werd gepresenteerd in het tijdschrift Archaeological Prospection.

500.000 jaar oude gravures gevonden op mosselschelpen

nieuws - 04-12-2014

Joordens_Trinil_engravedshell.jpg The fossil Pseudodon shell (DUB1006-fL) with tEen internationaal team van onderzoekers heeft de oudste gravures ooit gevonden. Het team, onder leiding van de Leidse archeoloog José Joordens, maakte de ontdekking bekend in het tijdschrift Nature.

23.000 jaar oud venusbeeldje ontdekt

nieuws - 03-12-2014

De Venus van WillendorfBij een opgraving in Noord-Frankrijk is een 23.000 jaar oud beeldje ontdekt. Het beeldje van kalksteen is waarschijnlijk een 'venusbeeldje', een vruchtbaarheidssymbool.

Archeologie Magazine: special Carthago

nieuws - 03-12-2014

In het komende nummer van Archeologie Magazine wijden we een special aan Carthago, wereldstad uit de oudheid. Maar we nemen u ook mee naar Drenthe, Griekenland en naar Santiago de Compostela.