Nieuws

5.500 jaar oude vingerafdruk gevonden op een boot

nieuws - 02-07-2015

LollandDeense archeologen hebben op een  (eerder ontdekte) 5.500 jaar oude, aardewerken  boot een vingerafdruk gevonden. De boot was gevonden in een voormalig fjord ten zuidoosten van het eiland Lolland (Denemarken).  De archeologen vermoeden dat de vingerafdruk afkomstig is van de maker van de boot. 

Rendiergewei van 42.000 jaar oud gevonden in Almere

nieuws - 01-07-2015

Het gewei dat vorig jaar door een Almeerder werd gevonden, blijkt met een datering van 42.000 jaar oud, uit de IJstijd te komen. De temperaturen waren in die periode gestegen, het was het moment waarop de homo sapiens de laatste Neanderthalers ontmoetten. Daarna werd het weer een stuk kouder. De Rijksuniversiteit Groningen kwam door middel van koolstofdatering achter de ouderdom van het gewei.

Merovingisch grafveld in Oosterdalfsen gevonden

nieuws - 01-07-2015

In Oosterdalfsen is, in de buurt van het grote grafveld van de Hunebedbouwers dat eerder al in het
nieuws kwam, ook een klein grafveld uit de Merovingische periode (tweede helft 5e
en/of begin 6e eeuw) ontdekt. Dit grafveld is ongeveer 1500 jaar oud en eveneens een primeur voor Overijssel. Er zijn in totaal acht graven ontdekt.

Schip uit 1500 langs IJssel gevonden

nieuws - 01-07-2015

In een oude nevengeul van de IJssel in Deventer, zijn restanten van een middeleeuws schip gevonden. De resten bevinden zich onder water en worden geborgen zodat ze onderzocht kunnen worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door ADC Archeoprojecten in opdracht van Combinatie IJsselfront.

Boer vindt 2500 jaar oude armbanden in Polen

nieuws - 29-06-2015

Voorbeeld van armband uit 2e eeuw voor ChristusEen boer heeft tijdens zijn werkzaamheden op het land nabij Jaslo in het zuidoosten van Polen drie gouden armbanden gevonden. Ze waren verbonden met een gouden draadje en dateerden uit 1600 voor Christus tot 400 voor Christus. De armbanden zijn naar het Sub-Carpathian Museum in Krosno gebracht.

Start opgraving vrachtschip Dronten

nieuws - 25-06-2015

Vanaf 24 juni t/m 31 juli wordt de opgraving van de resten van het 17e eeuwse scheepswrak dat in de zomer van 2014 is gevonden in Dronten verder voortgezet. Het startsein zal onder andere worden gegeven door Aat de Jonge (burgermeester van Dronten). 

Unieke vondst in grafheuvel Westwoud (NH)

nieuws - 24-06-2015

Archeologen vonden tijdens het onderzoek aan de N23 Westfrisiaweg een grafheuvel uit de Bronstijd. Helaas is de heuvel niet compleet, maar in de helft die wel intact is zijn maar liefst drie skeletten gevonden. In de voet van de grafheuvel deden de archeologen een unieke vondst. Ze troffen er een 3000 jaar oude bronzen beitel afkomstig uit Duitsland.

Neanderthaler-site geopend voor publiek

nieuws - 24-06-2015

In Lanaken (BE) heeft de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een archeologische Neanderthalersite geopend. Het gaat om de oudste bewonerssporen die ooit zijn aangetroffen in Vlaanderen. De leemgroeve waar de prehistorische resten te zien zijn, is sinds 21 juni 2015 toegankelijk voor publiek. Het project werd door middel van subsidie gerealiseerd.

Beerput onthult topvondst in Alkmaar

nieuws - 24-06-2015

Aan de Langestraat in Alkmaar vonden archeologen een beerput op de plek waar Maria Tesselschade Roemers(dochter) Visscher gewoond heeft. Naast persoonlijke spullen zijn er ook fragmenten gegraveerd glas gevonden die vermoedelijk door Maria Tesselschade zijn gegraveerd.

8 miljoen mummiehonden gevonden in catacombe Egypte

nieuws - 23-06-2015

Tekening van AnubisIn Egypte hebben onderzoekers van  de universiteit van Cardiff miljoenen mummies van puppy’s en volwassen honden gevonden. De tombe die dateert uit de 400 voor Christus staat nabij de tempel van Anubis, de jakhalshoofdige god van de dood.