Nieuws

Oudste sporen van hiëroglyfen gevonden in Egypte

nieuws - 27-06-2017

grootste oude inscriptiesIn Egypte zijn 5500 jaar oude steenblokken met inscripties ontdekt. De inscripties kunnen volgens de onderzoekers inzicht bieden in hoe het hiërogliefenschrift ontstaan is.

Geheimen van 400 skeletten in Mechelen ontrafeld

nieuws - 27-06-2017

Tussen 2009 en 2011 werden 4000 skeletten opgegraven op het Sint-Romboutskerkhof in Mechelen. De menselijke resten dateren uit de 10de-18de eeuw. Archeologe Katrien Van de Vijver bestuurde 400 van de 4000 skeletten. Op 23 juni 2017 verdedigde zij haar doctoraat over dit onderzoek.

Bronstijdgrafheuvel gevonden in Heiloo

nieuws - 27-06-2017

Een opgraving in Heiloo legt een grafheuvel uit de Bronstijd bloot. Het onderzoek vindt plaats vanwege nieuwbouwplannen. Eerder werden bij Heiloo al sporen gevonden van een Romeinse nederzetting.


Skeletten gevonden naast de Grote Kerk

nieuws - 27-06-2017

Het plein rondom de Grote Kerk opgeknapt, maar voor men aan deze werkzaamheden kan beginnen, vindt er eerst archeologisch onderzoek plaats. Archeologen troffen meerdere skeletten aan. Het onderzoek duurt nog  tot  4 juli 2017.

Archeologen stuiten bij toeval op 1000 jaar oud toilet

nieuws - 26-06-2017

viking toiletBij een opgraving in Denemarken, stuitten archeologen toevallig op een duizend jaar oude put, die misschien wel het oudste toilet van Denemarken kan zijn geweest. De vondst werd gedaan in de regio Stevns.

Archeologen ontdekken prehistorische rituele structuren rondom Bryn Celli Ddu

nieuws - 22-06-2017

Bryn Celli DduBryn Celli Ddu is prehistorische site in Wales. In 1928 werd de grafheuvel op de site opgegraven, maar al in de 19e eeuw werden de eerste voorwerpen opgegraven. Archeologen ontdekten rondom de grafheuvel een veel groter gebied waar rituelen werden uitgevoerd. Mogelijk ligt er zelfs een complete begraafplaats.

Hoe katten de wereld veroverden

nieuws - 21-06-2017

Katten kom je overal tegen. In elk dorp, in elke stad, op elk werelddeel, behalve Antarctica. Zelfs het internet hebben ze al veroverd. Dankzij DNA dat is gevonden in opgravingen, kunnen wetenschappers nagaan hoe katten de wereld veroverden.

Tombe van goudwerker langs de Nijl gevonden

nieuws - 20-06-2017

Nijl, derde cataractArcheologen hebben in een tombe in het noorden van Sudan de overblijfselen van mogelijk gemummificeerde lichamen gevonden. De mummies zijn waarschijnlijk niet geroofd, maar de lichamen hebben de tand des tijds slecht doorstaan. De objecten die zijn gevonden, identificeren de man in een van de kamers als 'Khnummose', een 'meester goudwerker'.

Archeologie Leeft

nieuws - 20-06-2017

Archeologie Leeft is een platform in ontwikkeling van en voor de archeologische wereld. Met out of the box ideeën streven we ernaar om te inspireren, over de grenzen van het eigen vakgebied te kijken en zo het publiek te bereiken op een frisse, nieuwe manier. Archeologie Leeft wil een beweging in gang zetten naar een stevige maatschappelijke positie van archeologie. Want anders kijken inspireert.

Metaaldetectievondsten van amateurs in kaart gebracht

nieuws - 20-06-2017

Metaaldetectie kwam in de jaren zeventig en tachtig als liefhebberij op in Nederland.  Sindsdien zijn er veel speurders die met een metaaldetector op pad zijn gegaan, en nog meer vondsten die in de afgelopen decennia zijn gedaan. Wat vertellen deze vondsten over de geschiedenis van Nederland? Om hier een completer beeld van te krijgen is sinds kort de detector toegestaan en worden de speurders en hun vondsten vastgelegd in een databank.