Nieuws

Borstkanker ontdekt in 4200 jaar oud vrouwenskelet

nieuws - 26-03-2015

Antropoloog onderzoekt Egyptisch schedelSpaanse wetenschappers hebben in een opgegraven skelet uit Egypte het oudste geval van borstkanker gedetecteerd, zo zeggen zij. Het skelet van de volwassen vrouw is 4200 jaar oud en vertoont ‘buitengewone achteruitgang’.

Oude nazibunker ontdekt in jungle Argentinië

nieuws - 26-03-2015

Binnenkant van een bunkerArcheologen vonden in de jungle van Argentinië de resten van wat waarschijnlijk oude nazibunkers geweest zijn. Mogelijk dienden de drie bouwwerken als toevluchtsoord voor de partijtop. De ruïnes van de gebouwen worden momenteel onderzocht.

Open dag Dalfsen

nieuws - 26-03-2015

Op woensdag 18 maart gingen inwoners van Dalfsen (OV) terug in de tijd.

Massagraf reuzensalamanders gevonden in Zuid-Portugal

nieuws - 25-03-2015

SalamanderWetenschappers ontdekten in het zuiden van Portugal een massagraf met honderden uitgestorven reuzensalamanders. De tot nog toe onbekende soort kon wel twee meter lang worden en beschikte over honderden scherpe tanden.

Verrassend inzicht in ontstaan Mayacultuur

nieuws - 24-03-2015

Maya tempelArcheologisch onderzoek in Guatemala geeft een uniek inzicht in het ontstaan van de eeuwenoude stedelijke Mayacultuur. De bevindingen stroken niet met traditionele ideeën over het ontstaan van beschavingen en tonen aan dat de Mayacultuur waarschijnlijk is ontstaan vanuit de viering van religieuze festivals. 

Stenen gereedschap uit Paleolithicum bevat oeroude dierlijke resten

nieuws - 23-03-2015

VuistbijlArcheologen vonden in Israël stenen gereedschap dat honderdduizenden jaren geleden gebruikt werd. Niet ver daar vandaan vonden zij de overblijfselen van een uitgestorven olifantensoort. Op de bewerkte stenen werden sporen van vet en bot gevonden, een unieke vondst. Nader onderzoek moet uitwijzen of de vroege mensen stenen gereedschappen gebruikten om olifanten en andere dieren te doden voor voedsel.

Unieke ring mogelijk bewijs voor contact Scandinaviërs met Arabische wereld

nieuws - 19-03-2015

Zilveren VikingsieradenEen ring die meer dan duizend jaar geleden werd vervaardigd laat zien dat Scandinavische handelaren contact hadden met de Arabische wereld. Dit blijkt uit nieuw onderzoek. Op de ring, die in een Scandinavisch graf werd gevonden, staat in het Oud Arabisch de tekst ‘voor Allah’ of ‘aan Allah’.

Inzicht in de geschiedenis van malaria

nieuws - 19-03-2015

Een malariamugStudenten aan de Amerikaanse universiteit Yale hebben een methode ontwikkeld die het mogelijk maakt om sporen van malaria te detecteren in het beenmerg van eeuwenoude botten. Ze hebben de methode met succes uit weten te voeren op botten van Italiaanse skeletten uit de zesde eeuw na Christus.

Gaaf skelet uit de Bronstijd gevonden

nieuws - 18-03-2015

3000 jaar oud skelet gevonden
Tijdens opgravingen aan de Westfrisiasweg in Westwoud (NH) is een skelet uit de Bronstijd gevonden.
Het skelet werd gevonden binnen de randstructuur van een oude grafheuvel.

Vroegste legerkamp Romeinen in Italië ontdekt

nieuws - 18-03-2015

Nabij de Noord-Italiaanse stad Triëst ontdekten Italiaanse wetenschappers sporen van een Romeins legerkamp.