Nieuws

Opnieuw Romeinse dakpannen gevonden

nieuws - 30-07-2015

Op het toekomstige terrein van de Rotterdamsebaan zijn veel Romeinse dakpannen gevonden. Eerder werd er al een bijzondere vondst gedaan nabij de Rotterdamsebaan. In de zomer van 1997 werden ruim veertig Romeinse dakpannen gevonden. Dit gebeurde tijdens de aanleg van bedrijventerrein Hoornwijck in Rijswijk. Nu er opgravingen plaatsvinden in het tracé van de Rotterdamsebaan blijkt de vondst van de dakpannen niet op zichzelf te staan.

Middeleeuws lakstempel van onbekende edele familie gevonden.

nieuws - 30-07-2015

De afdeling archeologie uit Den Haag voert samen met studenten van de Universiteit Leiden een onderzoek uit op de plaats van de nieuwe Rotterdamsebaan. De onderzoekers vonden naast Romeinse resten ook een middeleeuwse lakstempel.

Overblijfselen Napoleontische soldaten in massagraf tonen tekenen van uithongering

nieuws - 29-07-2015

Napoleon trekt terug uit RuslandHistorici zijn het er niet over eens: kwamen  de Napoleontische soldaten die naar Rusland trokken om door de kou óf van de honger? Een nieuw archeologisch onderzoek lijkt in het voordeel te spreken van dat laatste.

560.000 jaar oude tand gevonden in Frankrijk

nieuws - 29-07-2015

Aragogrot bij TautavelIn een grot bij de Zuid-Franse stad Tautavel is op 28 juli een bijzondere vondst gedaan.Twee studenten vonden resten die duidden op zeer oud menselijk leven in het gebied. Het gaat om een tand van een Homo Erectus, een voorouder van de moderne mens. De tand behoorde vrijwel zeker toe aan een volwassen mens, het geslacht blijft echter onbekend.

Voor Columbus leefden er miljoenen mensen in de Amazone

nieuws - 28-07-2015

Indianenhuisjes in de AmazoneUit  een nieuw onderzoek blijkt dat er tijdens de Middeleeuwen in het Amazonegebied miljoenen mensen hebben geleefd. Volgens een internationaal team van onderzoekers woonden er ten tijde van de Europeaanse aankomst (1492) tussen de acht en vijftig miljoen mensen in het regenwoud.

Landbouw ontstond zo’n 11.000 jaar eerder dan gedacht

nieuws - 23-07-2015

TarweTot op heden geloofden wetenschappers dat landbouw zo’n 12.000 jaar geleden was uitgevonden in het huidige Midden-Oosten. De vruchtbare halvemaan bedekte gebieden in Irak, Syrië, Israël en Egypte. Een gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Tel Aviv, Haifa, Harvard en Bar-Ilan toont aan dat de plantenteelt al veel eerder begon, namelijk zo’n 23.000 jaar geleden.

Na een kogge nu een punter gevonden bij Deventer

nieuws - 22-07-2015

Dichtbij de kogge die enkele weken geleden werd opgegraven is een ander scheepswrak gevonden. Het gaat vermoedelijk om een punter. Het onderzoek wordt uitgevoerd door ADC Archeoprojecten in opdracht van Combinatie IJsselfront. Het onderzoek in de uiterwaarden van de IJssel vindt plaats in het kader van het landelijk project “Ruimte voor de Rivier”.

Mogelijk oudste koranfragmenten ter wereld gevonden in Birmingham

nieuws - 22-07-2015

Een KoranEen medewerker van de universiteit van Birmingham heeft een bijzondere ontdekking gedaan. De universiteit bezit mogelijk een van de oudste koranfragmenten ter wereld, zonder dat ze hier zelf iets van wist.

Archeologie Magazine presenteert: een special over Sicilië

nieuws - 21-07-2015

In het komende nummer van Archeologie Magazine leest u alles over de geschiedenis en archeologie van Sicilië.

Mummie Middeleeuwse ‘kindsoldaat’ gevonden in Siberië

nieuws - 20-07-2015

Voorbeeld van een mummieArcheologen hebben de overblijfselen van een kindsoldaat in Siberië opgegraven en zijn momenteel bezig met een onderzoek naar de vondst. De resten van het kind waren gevonden op de mysterieuze begraafplaats Zeleny Yar (een afgelegen plek bij de poolcirkel) en zijn waarschijnlijk afkomstig van een 6- of 7-jarig oud kind. Bij het kind werd een kleine bijl, een bronzen hanger in de vorm van een beer en bronzen tempelringen gevonden.