Nieuws

Gevonden blokken met afbeelding van de eerste vrouwelijke farao Hatsjepsoet

nieuws - 29-04-2016

In Egypte zijn antieke stenen blokken gevonden waarop koningin Hatsjepsoet afgebeeld wordt. De blokken geven inzichten over de vroege jaren van haar heersen. Dit maakte Egyptes ministerie van Oudheden bekend deze week. De blokken zijn misschien een onderdeel geweest van een gebouw dat diende als een soort tussenstation voor een antieke Egyptische godheid.

Gouden ring blijkt een unieke vondst te zijn

nieuws - 28-04-2016

Bij een opgraving in Rotterdam kwam een unieke vondst aan het licht, een gouden ring met inscriptie. Het sieraad bestaat uit een platte band die spiraalsgewijs is gewonden. In de ring is 'Ian ariens soen en anna boenen dochter 1572' gegraveerd.

DNA onderzoek: Reinout van Brederode

nieuws - 28-04-2016

Wegens restauratiewerkzaamheden van de grafkelder van de Heer van Veenhuizen is er gelegenheid om DNA onderzoek uit te voeren op de botten en de tanden. Ligt Reinout van Brederode werkelijk in de grafkelder?

Publiekelijke opgraving Pieckepoort in Den Bosch

nieuws - 28-04-2016

De komende drie maanden worden de fundamenten van de Middeleeuwse Pieckepoort in Den Bosch blootgelegd. Wethouder Huib van Olden gaf 19 april het startsein door de eerste zandlaag met een graafmachine weg te scheppen.

Verder onderzoek naar Romeins kanaal

nieuws - 28-04-2016

Het in 2015 ontdekte kanaal wordt in mei 2016 verder onderzocht. Er zullen twee proefsleuven gegraven worden op de locatie Leytsehof. Op basis van de resultaten die de opgraving in de proefsleuven opleveren zal de gemeente besluiten wat er met de archeologische resten moet gebeuren. In het kader van de Romeinen week is het publiek op 3 mei welkom op de open dag.

2000 jaar oude Griekse citadel ontdekt in Jeruzalem

nieuws - 26-04-2016

Israëlische archeologen hebben de restanten van een indrukwekkend fort gevonden dat 2000 jaar geleden door Grieken werd gebouwd in het centrum van het oude Jeruzalem. De ruïnes zijn het eerste solide bewijs van een periode dat de Hellenistische cultuur de overhand had in deze antieke stad.

Analyses middeleeuwse vondsten in Schotland gepubliceerd

nieuws - 25-04-2016

tay PerthTussen 1985 en 1986 werd in Perth een opgraving verricht bij de plaats waar nu een winkelcentrum ligt. Na jaren van onderzoek zijn de resultaten gepubliceerd door Historic Scotland. Bij de opgraving werden talloze voorwerpen uit de Middeleeuwen gevonden.

Verrassende vondst bij jeugdhuis Malcolm X

nieuws - 21-04-2016

Op 29 maart begonnen archeologen met graven bij het jeugdhuis van Malcolm X. Zij vonden tot nu toe niet alleen bewijs dat Malcolm X inderdaad daar gewoond heeft, maar vonden ook meer. De opgravingen zijn op dit moment gestaakt vanwege het slechte weer.

Nog meer fragmenten van Maria Tesselschade gevonden

nieuws - 20-04-2016

Archeologisch onderzoek heeft nieuw materiaal van graveerster Maria Tesselschade Roemers Visscher opgeleverd. Het gaat om meer fragmenten dan de vorige keer. In totaal zijn er zestig glazen uit de 17e eeuw bij elkaar gepuzzeld.

Goed bewaarde Romeinse weg gevonden

nieuws - 20-04-2016

Tijdens archeologisch onderzoek in Heerlen is een goed bewaard deel van een Romeinse weg gevonden. De Romeinse weg ligt onder de Bekkerweg. Het gevonden pad maakt deel uit van de Via Traiana die in de Romeinse tijd van noord (Xanten) naar zuid (Aquis Granni - Aken) liep.