Nieuws

Fossielen van tropisch bos gevonden in Noorwegen

nieuws - 26-11-2015

De vondst van een aantal bijzondere fossielen in Noorwegen doet het hart van menig paleontoloog sneller kloppen. Het gaat om fossielen van een tropisch bos. Onderzoekers vermoeden dat het bos zich 380 miljoen jaar geleden bij de evenaar bevond.

Zorgde de landbouwrevolutie ook voor een genetische revolutie?

nieuws - 24-11-2015

Toen 8500 jaar geleden de landbouw naar Europa kwam, veranderde niet alleen de manier van leven, maar ook de DNA-structuur van de Europeanen. Dit hebben wetenschappers onderzocht.

6000 Holocaustdocumenten gevonden in Boedapest

nieuws - 23-11-2015

Er zijn meer dan 6000 documenten over de Holocaust gevonden in Boedapest. De documenten bevonden zich in een muur van een appartement. De eigenaren renoveerden het pand en stuitten bij toeval op de historische stukken.

2300 jaar oud spel ontdekt in Chinese tombe

nieuws - 19-11-2015

Er zijn speelstukken van een mysterieus bordspel ontdekt in een 2300 jaar oude tombe. Het spel is ontdekt vlakbij Qingzhou in China. Er zijn onder andere een dobbelsteen, 21 speelstukken en een tegel die dienst deed als spelbord gevonden.

Mogelijk Middeleeuws scheepswrak ontdekt

nieuws - 18-11-2015

Door de lage waterstand is er in de Waal bij Gendt een scheepswrak ontdekt. Het wrak dateert mogelijk uit 1300 en komt  door de lage waterstand steeds verder bloot te liggen. Een dijkbewoner zag het wrak en waarschuwde de leden van de historische kring Gente.

Bekend ontploft schip in de Rijn valt droog

nieuws - 18-11-2015

De Rijn heeft net als de Waal te kampen met een lage waterstand. Bij Spijk is een bekend wrak boven water gekomen. Het gaat om een scheepswrak met een bijzonder verhaal. Eens in de zoveel jaar duikt het schip tijdens extreem laag water op.

Eeuwenoude waterput gevonden bij werkzaamheden op Groenmarkt in Zutphen

nieuws - 18-11-2015

In Zutphen is een meer dan twee eeuwen oude waterput gevonden. Een aannemer stuitte op de put uit de 18e eeuw tijdens werkzaamheden op de Groenmarkt. De werkzaamheden vonden plaats vanwege herinrichting van de markt. De gemeente gaat kijken hoe de put zichtbaar ingepast kan worden in het ontwerp van de herinrichting. 

Mogelijk 2000 jaar oud portret van Confucius gevonden

nieuws - 16-11-2015

In China is een 2000 jaar oud portret van Confucius gevonden; dit beweren Chinese archeologen. Het portret is gevonden in een graftombe.

Indrukwekkende vondsten in Nieuwpoort blootgelegd.

nieuws - 12-11-2015

Het teruggevonden kerkhof hoorde ooit bij de Sint Laurentiuskerk. Tijdens het beleg van Nieuwpoort in 1383 werden de kerk en omliggende woningen vernield, waarna het functioneerde als militair bolwerk. Het kerkhof raakte vergeten, totdat er plannen kwamen om op het terrein te gaan bouwen. Archeologisch vooronderzoek bracht de geheimen van het vergeten kerkhof aan het licht.

Vikingen of Noormannen, een dilemma

nieuws - 12-11-2015

Luit van der Tuuk: Vikingen – Noormannen in de Lage Landen – Omniboek Utrecht. Vers van de pers. Deze week is mijn nieuwe boek Vikingen – Noormannen in de Lage Landen uitgekomen. Nou ja nieuw, het is een 'remake' van mijn boek Noormannen in de Lage Landen uit 2008, maar dan in een voordelige, maar kloeke paperbackuitgave – je moet met je tijd meegaan. Dan krijg je wel waar voor je geld, want de oorspronkelijke tekst is geactualiseerd, verbeterd en met 20% behoorlijk uitgebreid. Bovendien zijn er honderden noten opgenomen, waarin naar schriftelijke bronnen of relevante literatuur wordt verwezen.