Nieuws

Negentiende-eeuws riool gevonden in Utrecht

nieuws - 21-11-2014

Aanleg van een rioolbuisTijdens werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw riool op het Paardenveld in Utrecht, hebben onderzoekers van bureau BAAC uit Den Bosch een negentiende-eeuws riool gevonden. Aanvankelijk werd nog gehoopt bij het uitgraven, dat het hier om overblijfselen van de Sint Corneliskapel zou gaan. Een kort onderzoek sloot dit echter uit.

Vikingfort in de buurt van Kopenhagen gedateerd

nieuws - 20-11-2014

Trelleborg VikingfortEen van de grootste unieke Vikingforten die in september in Denemarken werd gevonden, blijkt inderdaad uit de 10e eeuw te komen. Onderzoekers gingen er vanuit dat dit fort net als anderen uit de tijd van de Deense koning Harald Blauwtand kwam. De uitslag van de koolstofdatering die kortgeleden heeft plaatsgevonden, heeft deze veronderstelling bevestigd.

Vrijwel compleet Romeins mozaïek blootgelegd in noorden Griekenland

nieuws - 19-11-2014

Mozaïek van OceanusIn de noordoostelijke Griekse plaats Didymoteicho is in een Romeins badhuis een bijna compleet Romeins mozaïek blootgelegd. Archeologen hebben al 90 van de 140 vierkante meter vloer uitgegraven, die verrassend kleurig blijkt. Het badhuis was onderdeel van een stad die werd gesticht door keizer Trajanus.

Strandfossielendag in Futureland Rotterdam

nieuws - 18-11-2014

FossielenexpeditieZondag 23 november staat het informatiecentrum Futureland in het teken van fossielen die dagelijks op het Maasvlaktestrand worden gevonden. Iedereen die een fossiel heeft gevonden tijdens een wandeling op het Maasvlaktestrand (of ergens anders) kan deze laten beoordelen door echte experts in het vakgebied.

Bijna complete oer-mammoet gevonden

nieuws - 14-11-2014

Een al iets meer behaarde mammoetIn Namibië hebben onderzoekers een, nog onbehaarde, oer-mammoet opgegraven. Nooit eerder werd zo’n compleet skelet van deze soort gevonden. Bij de opgraving werden onder andere een wervelkolom, een bekken, kiezen, pootbotten en een stuk slagtand gevonden. De exacte vindplaats was een rivierbedding in het Namibische natuurpark Etosha.

Duizend jaar oude Chinese tombe ontdekt

nieuws - 13-11-2014

Een BoeddhabeeldIn de stad Datong in het noorden van China is een duizend jaar oude tombe ontdekt, die wel aan alle kanten is beschilderd, maar waar helemaal niemand in lag. Volgens archeologen moet de tombe van een redelijk welvarende man zijn geweest, met een behoorlijke status.

Graven van baby’s uit IJstijd ontdekt

nieuws - 12-11-2014

Speer en mesOp een opgravingsplek in Alaska hebben archeologen de overblijfselen gevonden van twee baby’s, die meer dan 11.000 jaar geleden – gedurende de laatste IJstijd – op die plek zijn begraven. Volgens een artikel in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences gaat het hier om de jongste menselijke overblijfselen die ooit in Noord-Amerika gevonden zijn.

Romeins reliëf gevonden met nog onbekende god

nieuws - 11-11-2014

De vruchtbaarheidsgod DaganDuitse archeologen hebben dichtbij de oude stad Doliche in Zuidoost Turkije een uniek Romeins reliëf gevonden met daarop een nog niet eerder ontdekt figuur. Het reliëf werd gevonden op een anderhalf meter hoog basaltblok en stelt volgens de leidinggevende van de opgraving prof. dr. Engelbert Winter een vruchtbaarheidsgod voor.

Nieuwe verdedigingswerken gevonden bij stad van koning Midas

nieuws - 07-11-2014

Koning MidasBij de opgravingsplaats van de oude stad Gordion hebben archeologen nieuwe verdedigingswerken gevonden die hebben gehoord bij de citadel die bekend stond als de residentie van de legendarische Koning Midas. Uit andere resten blijkt dat de stad in ieder geval al zeker in de 11e eeuw v.Chr. bewoond werd.

Heksentekens gevonden op Engelse landgoed Knole

nieuws - 06-11-2014

Knole HouseTijdens restauratiewerkzaamheden op het Engelse landgoed Knole zijn in de koningskamer zogenaamde ‘Witchmarks’ gevonden. Deze in hout gekerfde tekens moesten ervoor zorgen dat kwaadaardige geesten de ruimte niet zouden kunnen bereiken. Met behulp van jaarringendatering kwamen archeologen erachter dat ze iets te maken hebben met het Buskruitverraad.