Archeologie Magazine

Archeologie Magazine brengt de geschiedenis tot leven. Van de prehistorie, via de klassieke oudheid, de Middeleeuwen en de Renaissance tot het recente verleden. De beschavingen, de bouwwerken en de mensen. Met veel foto's en illustraties. Archeologie Magazine verschijnt zes keer per jaar.

Abonneren? Klik hier.

In het nieuwste nummer:

Archeologie Magazine nummer 1 van 2016

SPECIAL: de Maya's!

De grote Mayasteden, lang vergeten en door het oerwoud overwoekerd, spreken enorm tot de verbeelding en geven aanleiding tot de wildste speculaties. Maar wie waren de Maya’s nou echt? Archeologie Magazine neemt u mee naar het jaar 1839, toen twee Amerikaanse avonturiers de verloren Mayasteden ontdekten, en nóg veel verder terug naar de geboorte van de Maya-cultuur, millennia voor onze jaartelling. Ook belichten we de 5 wijdst verbreide misverstanden over de Maya-cultuur (nee, vredelievend waren de Maya’s niet). En we laten zien wat er allemaal bewaard is gebleven.

De Biesbosch

Waar nu De Biesbosch ligt, bevond zich zeshonderd jaar geleden de welvarende polder de Groote Waard. Deze verdween in 1421 door de Sint-Elizabethsvloed onder water. Zo ontstond de Biesbosch, lang het exclusieve werkterrein van biezen- en rietsnijders, griendwerkers, zalmvissers en jagers. Wij onderzoeken hoe deze mensen leefden en welke sporen ze nalieten.

De hoofdstad van romeins Spanje

Het Spaanse Tarragona ten zuiden van Barcelona telt vele Romeinse oudheden, vooral uit de vroege keizertijd. Maar de Romeinse aanwezigheid hier dateert al van de periode van de Tweede Punische oorlog (218-201 v.Chr.). Tarragona speelde een belangrijke rol in de Romeinse overheersing van Spanje. Misschien wel de belangrijkste.

De verboden stad in Berlijn

Ook Berlijn had zijn Verboden Stad. Tijdens de Koude Oorlog lag in het zuiden, in Wünsdorf, een stad die alleen bestemd was voor Sovjetmilitairen en hun gezinnen. Ook daarvoor was Wünsdorf een gewilde locatie. De Duitse atleten die trainden voor de Olympsiche Spelen van 1936 hadden er hun trainingskamp. En tijdens de Eerste Wereldoorlog was er een kamp voor moslem-gevangenen.

Paaseiland

n zijn rubriek Omzien neemt archeoloog Leo Verhart, bekend als presentator van de TELEAC-serie ‘Nederland in de prehistorie’, u via de A28 mee naar Paaseiland.

Wilt u dit nummer nabestellen?
Of direct een abonnement nemen?
Of dit nummer in de winkel kopen?