Archeologie Magazine

Archeologie Magazine brengt de geschiedenis tot leven. Van de prehistorie, via de klassieke oudheid, de Middeleeuwen en de Renaissance tot het recente verleden. De beschavingen, de bouwwerken en de mensen. Met veel foto's en illustraties. Archeologie Magazine verschijnt zes keer per jaar.

Abonneren? Klik hier.

In het nieuwste nummer:

Archeologie Magazine nummer 5 van 2015

SPECIAL: Archeologie in Noord-Holland

De provincie Noord-Holland bestaat grotendeels uit een kopvormig schiereiland tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. De archeologische vondsten in de provincie vertellen dan ook een verhaal over het ontstaan van het delta- en kustlandschap van wat nu de noordelijke Randstad is en de deltametropool van Amsterdam. Het onlangs geopende Huis van Hilde in Castricum toont de meest bekende vondsten. Levensechte mensfiguren, waaronder Hilde uit Castricum en Cees de Steentijdman, staan centraal in de tentoonstelling. Maar ook zijn hier 1000 vondsten te zien uit de Prehistorie, Romeinse tijd, Middeleeuwen en Nieuwe Tijd. Deze special geeft een overzicht van vindplaatsen en vondsten, tegen de achtergrond van de verhalen over het ontstaan van het landschap en het wel en wee van de hier wonende en werkende mensen.

Farao Seti (Deel 2)

Eenmaal op de troon liet Seti, zoals het een goed farao betaamde, een graf voor zichzelf bouwen. Door menigeen wordt dat als een van de mooiste van Egypte beschouwd. Maar ook buiten het Dal der Koningen nam hij artistiek gezien geen genoegen met een vijfje of een zesje. Seti ging voor de tien, mét griffel.

Romeinse grafheuvels in Tongeren

In het voorjaar van 1862 begonnen twee lokale historici in de gemeente Gingelom iets ten zuiden van de Belgische stad Tongeren aan de ‘opgraving’ van wat in de volksmond de ‘De Drie Tonnekes’ heette, drie markante heuvels van ongeveer zes meter hoog. Deze heuvels waren berucht onder de bevolking. De zoektocht van deze historici werd direct beloond. Waren dit de Romeinse grafheuvels?

Levende geschiedenis: spektakel met meerwaarde?

Sommige mensen lijken in het verleden te willen leven. Re-enactment, levende geschiedenis en experimentele archeologie verheugen zich in toenemende populariteit. In dat alleen entertainment? Of heeft het ook nog een andere waarde?

Wilt u dit nummer nabestellen?
Of direct een abonnement nemen?
Of dit nummer in de winkel kopen?