Gaaf skelet uit de Bronstijd gevonden

3000 jaar oud skelet gevonden
Tijdens opgravingen aan de Westfrisiasweg in Westwoud (NH) is een skelet uit de Bronstijd gevonden.
Het skelet werd gevonden binnen de randstructuur van een oude grafheuvel. Tot dan toe waren er geen menselijke resten aangetroffen. De vondst werd gedaan in een smalle grafkuil en is bijzonder omdat het skelet intact is terwijl dat maar op een diepte van 30cm lag begraven lag. De goede conservering van het ruim 3000 jaar oude stoffelijk overschot werd mede mogelijk gemaakt door de kalkrijke bodem.

Bronstijd Drechtje

Het skelet is door de aanwezige archeologen gedoopt tot Drechtje. Zij is tussen de 20 en 25 jaar oud, is 160cm en heeft schoenmaat 36. Ze lag op haar rug met haar handen hoog voor de borst gevouwen.
Drechtje wordt zorgvuldig gelicht en in een laboratorium verder onderzocht. Daar zal onder andere DNA-onderzoek gedaan worden, zodat er hopelijk meer duidelijk wordt over haar leven in de Bronstijd. Vervolgens worden de overblijfselen overgebracht naar het provinciaal archeologisch depot in Castricum.

Bronstijd in West-Friesland

Het graafwerk gebeurt in opdracht van de provincie in verband met de geplande Westfrisiaweg. Rondom Hoogkarspel zijn veel vondsten uit de Bronstijd gedaan, onlangs werd er een houten peddel gevonden en een Bronstijd heiligdom. De opgravingen lopen nog tot juni 2015.

Drechtje op film

Maak uitgebreid kennis met Drechtje en haar onderzoekers via het filmpje dat Huis van Hilde naar aanleiding van deze vondst publiceerde:   

[video:https://youtu.be/B4kB4aiHCaY]

huisvanhilde.nl/nieuws/
www.dichtbij.nl/
www.noordhollandsdagblad.nll
www.bronstijdwestfriesland.nl

Afbeelding: www.medemblikactueel.nl

Meer lezen
Tijdvakken