Heiligdom uit de Bronstijd gevonden

Tijdens archeologisch onderzoek langs de Houterweg nabij Hoogkarspel (NH) werden er sporen van een bronstijdboerderij gevonden, 170 meter verderop werd een plek gevonden waar een vierkante grondstructuur was aangelegd.

Mysterieuze structuur uit de Bronstijd

Waar men eerst dacht aan een grafheuvel, bleek het steeds meer te gaan om een soort heiligdom voor bewoners uit de Bronstijd. Het is nog onduidelijk of dit bouwwerk bij de bewoners van de bronstijdboerderij heeft gehoord. Er zijn geen grafresten of sporen van lijkverbrandingen gevonden. Wel vonden archeologen enkele scherfjes en botfragmenten.

Een bijzondere vondst voor Nederland

Het graafwerk gebeurt in opdracht van de provincie in verband met de geplande Westfrisiaweg. Rondom Hoogkarspel zijn veel vondsten uit de Bronstijd gedaan, onlangs werd er een houten peddel gevonden. Tussen 1600 en 800 v. Chr. werd het oostelijk deel van de regio goed bewoond. Er zijn al meer dan 200 grafheuvels gevonden.

Wouter Roessingh is al enkele jaren bezig met wetenschappelijk onderzoek naar de bewoning in de Bronstijd in West-Friesland. Hij noemt dit een bijzondere vondst voor Nederland.

noordhollandsdagblad.nl

Afbeelding

Door ansems, (eigen werk) [CC BY- SA3.0A http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/], via
commons.wikimedia.org

Meer lezen
Tijdvakken