Unieke liefdesring gevonden in Utrecht

De gevonden ring. 

Landschap Erfgoed Utrecht - Alexander van de Bunt

Unieke middeleeuwse ring gevonden in Utrecht

Een bijzondere archeologische vondst in Utrecht. Daar werd een gouden middeleeuwse liefdesring gevonden. Een unieke vondst. Nog nooit werd in Nederland zo’n ring gevonden. De vondst werd door Landschap Erfgoed Utrecht bekend gemaakt.

Een 'posy ring'

Het gaat om een ‘black letter posy ring’ die ergens in de periode tussen 1375 en 1550 is gesmeed. De gouden ring heeft aan de binnenkant een dichtregel: Amours portent mon cuer à mon ami. Vertaald: ‘Liefde voert mijn hart naar mijn lief’. Van wie het hart was, en wie er dan met ‘mijn lief’ bedoeld wordt, is echter niet bekend. Liefdesringen met zulke dichtregels aan de binnenkant waren niet ongewoon in middeleeuws Europa. Vooral in Engeland werden dit soort ringen gebruikt om de liefde te verklaren.

Unieke vondst

De in Utrecht gevonden ring is echter in een aantal opzichten uniek. Niet alleen is het de eerste liefdesring die in Nederland is gevonden, hij valt ook op om de tekst. Die roept namelijk veel vragen op: want wie wordt er met mon ami bedoeld? Dit soort ringen werden vaak door mannen aan vrouwen gegeven, maar dan zou het Franse mon ami vrouwelijk moeten zijn: mon amie. Is deze ring dan –geheel tegen de heersende gebruiken in- door een vrouw aan een man gegeven? Of misschien door een man aan een man? Onderzoekers hebben de dichtregel vergeleken met alle nu bekende Franse poëzie uit die tijd, maar geen overeenkomsten kunnen vinden. Ook op andere posy rings die bijvoorbeeld in het British Museum liggen, zijn geen overeenkomsten gevonden die kunnen wijzen op de identiteit van het liefdeskoppel.

Symboliek op de Posy Ring

Ook de afbeeldingen op de ring helpen niet bij de zoektocht naar de onbekende liefdespartners. Onderzoekers buigen zich nog over de precieze betekenis van de afbeeldingen. Het kan gaan om een jachthond, een symbool van trouw, maar het kan ook gaan om een panthere d’amour – een liefdespanter met Christelijke betekenis.

Waar en wanneer de ring gevonden is, is op verzoek van de vinder, die anoniem wil blijven, niet bekend gemaakt. De anonieme vinder meldde zijn vondst bij het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht, daardoor kon het onderzoek naar deze unieke vondst worden gestart.

Meer lezen