Geen foto

Vikingring gevonden in Friesland

De gouden vikingring die gevonden werd door Henk Batstra. Beeld ASP SneekIn het dorp Tirns in de gemeente Zuidwest-Friesland is een zilveren Vikingring gevonden door de Sneker Nino Casolin. Dat maakte het Archeologisch Steunpunt Sneek, waarvan Casolin lid is, bekend.

Het betreft een zilveren ring die bestaat uit twee gladde draden en twee filigraandraden die in elkaar zijn gedraaid. Dusdanige sieraden waren in de negende en tiende eeuw erg geliefd bij de Vikingen. Volgens wetenschappers zijn zulke ringen in dit deel van Nederland geïntroduceerd door de Vikingen en later door lokale edelsmeden nagemaakt.

Het is nog niet bekend hoe oud de zilveren ring van Casolin precies is. Wel vond de Sneker onder meer een bronzen speld en scherven van aardewerk. Deze worden gedateerd tot de tiende en elfde eeuw. Het wordt dus gedacht dat de zilveren ring ook uit deze tijd stamt. Ook vond Casolin vorig jaar nabij Tirns een verguld zilveren kruisje uit de dertiende of veertiende eeuw. Er zijn in Friesland in totaal vier van zulke kruisjes gevonden.

Twee jaar geleden werd een soortgelijke vondst gedaan in de Friese gemeente Gaasterland-Sloten. Henk Batstra vond toen met een metaaldetector een gouden ring uit 800 en 1200 na Christus. Hoewel zilveren Vikingringen vaker worden gevonden in Nederland, is de vondst van een gouden exemplaar zeer zeldzaam. Batstra verkocht de ring indertijd aan het Fries Museum.

Bron: Friesch Dagblad

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's