Beeld door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via Wikimedia.

2800 jaar oude halsring gevonden in Rouveen

Beeld door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via Wikimedia.In het Overijsselse Rouveen heeft Klaas Harink in een poel die hij had gegraven op zijn weiland een 2800 jaar oude bronzen halsring gevonden. De vondst is bijzonder, want de ring is veel ouder dan eerdere voorwerpen die in het gebied rondom het dorpje gevonden zijn.

Klaas Harink ging met zijn vondst naar de Stichting Werkgroep Archeologie Regio Staphorst (SWARS). Daar werd door archeologen en andere wetenschappers vastgesteld dat het ging om een halsring van ongeveer 800 voor Christus, de periode van de vroege ijzertijd. Daarmee is de ring de belangrijkste vondst die in de omgeving van Rouveen is gedaan, want het geeft nieuwe inzichten in de geschiedenis van het gebied.

Naast de ouderdom van het voorwerp vastgesteld te hebben, vermoeden de onderzoekers dat de bronzen ring gemaakt is door de Hunsrück-Eifel-Kultur. Tot op heden werd ervan uitgegaan dat deze bevolkingsgroep alleen rond de Moezel en de Rijn hebben gewoond, maar Harinks ontdekking zou het bewijs kunnen zijn dat de Hunsrück-Eifel-Kultur ook in Nederland heeft gewoond. Daarnaast was de omgeving van Rouveen veel eerder bewoond dan tot nu toe werd gedacht.

Verschillende musea hebben al interesse getoond in de prehistorische halsring, maar Harink is vooralsnog niet van plan de ring te laten meenemen. Hij wil liever dat zijn toevallige ontdekking in Rouveen blijft, daar waar hij al 2800 jaar lang onder grond verborgen lag.

Bron: RTV Oost

Meer lezen

Tijdvakken

Landen