Archeologische vondst

18e eeuwse sierraden gevonden in Staphorst

Archeologische vondstEen groep amateurarcheologen van de Stichting Werkgroep Archeologie Regio Staphorst (SWARS) heeft in het Overijsselse Staphorst een aanzienlijke goud- en zilverschat gevonden. Onder de aangetroffen voorwerpen zijn onder meer enkele sierraden uit de 18e en 19e eeuw.

De unieke ontdekking werd gedaan op een akker in het buitengebied van Staphorst. De vier amateurarcheologen vonden daar onder meer 29 zilveren knopen, 2 gouden keelknopen, een Staphorster plaatketting van zilver en een zakhorloge uit de Napoleontische tijd. Alle vondsten dateren uit de periode van 1720 tot 1880.

De geldelijke waarde van de gevonden schat is beperkt, maar het historische belang daarentegen is groot. Zo kunnen de knopen bijvoorbeeld meer informatie verschaffen over de traditionele Staphorster klederdracht.

De goud- en zilverschat in Staphorst werd al ontdekt in maart, maar de vondst werd in afwachting van het onderzoek nog lange tijd stilgehouden. Op dit moment zijn de voorwerpen in Limburg, waar een specialist zich ontfermt over de restauratie van het materiaal. De Staphorster werkgroep hoopt zijn vondsten volgend jaar tentoon te kunnen stellen op een expositie.

Bron: De Stentor

Meer lezen

Tijdvakken

Landen