De gevonden riemversiering

De gevonden riemversiering

Bruntál Muzeum, Tereza Alex Kilnar

Tsjechische boer vindt puntgave gouden versiering riem uit de bronstijd

Nietsvermoedend was de boer aan het werk op zijn bietenakker nabij het Tsjechische Opava toen hij gouden versiering van een riem uit de bronstijd vond. De boer vond de riem eind september en meldde zijn vondst direct bij archeologen van het Silesian Museum in Opava. De dienstdoende archeoloog daar, Jiří Juchelka, wist meteen dat ze met iets bijzonders te maken hadden. De boer wenst graag anoniem te blijven.

Een close-up van de riemversiering

Een close-up van de riemversiering

Muzeum v Bruntále

Diadeem?

De archeoloog dacht in de eerste instantie dat deze vondst een soort diadeem was, waarmee het hoofd getooid moest worden. Bij nadere inspectie bleek echter dat de lengte van het voorwerp dit erg onwaarschijnlijk maakte. Daarom is de hypothese nu dat de vondst onderdeel geweest moet zijn van een riem. Juchelka: ‘Het is gedecoreerd met cirkels en afgewerkt met rozenbladpatronen aan de uiteinden. We realiseerden ons dat het te lang was om rond iemands hoofd te passen. Daarom denken we dat het geen tiara is, maar een – veel zeldzamere – riem. Destijds werden riemen van leer vervaardigd, en het gouden deel werd eraan bevestigd, bij wijze van ornament. Het metaal was verfrommeld, waarschijnlijk door de agrarische activiteit die plaatsvond op het veld, dus het is een wonder dat het zo goed is gepreserveerd. We missen misschien een paar stukjes, maar voor de rest is de riem in perfecte staat’, aldus Juchelka.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Linkerkant van de riemversiering

Een close-up van de linkerkant van de riemversiering

Muzeum v Bruntále

Legering

De dunne metalen riem bestaat voornamelijk uit goud, met sporen van zilver, koper en ijzer. Volgens conservator bij het Bruntál Museum Tereza Alex Kilnarová dateert de riem uit de 14e eeuw voor Christus, van de urnenveldencultuur: ‘op basis van de decoratie schat ik dat het uit het midden of de late bronstijd komt. De riem was waarschijnlijk van iemand met een hoge sociale status, want zulke waardevolle bezittingen waren heel zeldzaam toen.’

De riem gaat onderdeel uitmaken van de collectie van het Bruntál Museum. Daar wordt de vondst nog aan zorgvuldig onderzoek onderworpen, waarna ze wordt geconserveerd door conservator Tereza Alex Kilnar.

Een close-up van de riemversiering

Een close-up van de rechterkant van de riemversiering

Muzeum v Bruntále


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen