pronkbeker

De pronkbeker uit het wrak

Provincie Noord-Holland/Kees Zwaan

Topstuk van het Palmhoutwrak tentoongesteld: een vergulde pronkbeker

Op de zeebodem voor de kust van Texel ligt het Palmhoutwrak. Deze resten behoorden tot een schip uit de zeventiende eeuw. Nu is een van de gevonden topstukken uit het wrak onthuld, een vergulde zilveren pronkbeker.

Het pronkstuk van het Palmhoutwrak

De pronkbeker werd op 7 maart onthuld in het Rijksmuseum in Amsterdam. Eerder waren andere vondsten uit het Palmhoutwrak onthuld, waaronder een japon gemaakt met goud- en zilverdraad. Waarschijnlijk is de pronkbeker rond het eind van de zestiende eeuw gemaakt, in Neurenberg (Duitsland).

De beker is versierd met bloemenpatronen, vazen en menselijke gezichten. Bovenop de beker staat een sculptuur van de Romeinse god Mars. Het schild dat het sculptuur in zijn hand hield is verloren gegaan. De tijd dat de beker op de bodem van Waddenzee zorgde voor veel schade op het voorwerp. Restauratie-experts moesten de aanslag verwijderen en losse delen weer aan elkaar bevestigen, voordat het gepresenteerd kon worden.

Andere vondsten uit het wrak

Drie jaar lang is het wrak onderzocht door een team van wetenschappers en restauratoren. Het wrak ligt voor het grootste deel nog steeds op de zeebodem. Naast de beker en de jurk zijn honderden andere persoonlijke bezittingen als handelswaren, kleding, kanonnen, drink- en eetgerei en toiletartikelen gevonden.

De gevonden objecten zullen als het goed is in 2022 te zien zijn in Museum Kaap Stil op Texel, in 2022. In de tussentijd zal er verder onderzoek naar de vondsten gedaan worden. De pronkbeker zelf is vanaf 9 maart tijdelijk te zien in Museum Kaap Stil.

Bron:

Provincie Noord-Holland

Afbeelding:

Provincie Noord Holland

Meer lezen