Zwaard

Het zwaard, zoals aangetroffen door zijn vinder

Shlomi Katzin / Israel Antiquities Authority

Toevalsvondst: Duiker vindt kruisvaarderzwaard bij Israëlische kust

Een Israëlische duiker heeft per toeval een kruisvaarderszwaard ontdekt, 200 meter van de kust van het Israëlische stadje Atlit, even ten zuiden Haifa. Aangezien het zwaard volledig bedekt is met schelpdieren en andere zeeorganismen, is het nog moeilijk om veel over de herkomst van het wapen te zeggen. Maar voorlopig is het zwaard gedateerd op ongeveer 900 jaar oud, wat het plaatst in de tijd van de Eerste Kruistocht (1096-1099).

Shlomi Katzin, de duiker verantwoordelijk voor de vondst, ontdekte het zwaard op een plek die zo’n 4.000 jaar lang gebruikt is als aanmeerplek. Eerder zijn hier bijvoorbeeld al stenen ankers uit de bronstijd gevonden, evenals ijzeren exemplaren uit de Romeinse en Byzantijnse tijd. “Bij de kust [van Atlit] vind je veel natuurlijke inhammen, waar vroeger schepen bescherming zochten tegen stormen. (...) Deze situatie heeft in de loop der eeuwen vele handelsschepen aangetrokken, die veel archeologische vondsten hebben achtergelaten.” verklaart Kobi Sharvit, het hoofd van de maritieme afdeling van de Israel Antiquities Authorities (IAA), in een persbericht. Bij welke inham het zwaard precies is gevonden is niet bekendgemaakt, uit angst schatzoekers aan te trekken.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


De dynamiek van ondiep water

De IAA voert ieder jaar archeologisch onderzoek uit in de ondiepe wateren langs de Israëlische kust. Dit wordt jaarlijks gedaan vanwege verschuivingen van het zand. Archeologische voorwerpen verdwijnen hier namelijk snel onder het zand, terwijl anderen juist weer boven komen drijven. Mede hierom besloot Katzin het zwaard gelijk uit het water te halen.

Hoe weten we dat het een kruisvaarderszwaard is?

De precieze afmetingen van het zwaard zijn vanwege de bedekking van schelpdieren nog niet met zekerheid te zeggen. Onderzoekers schatten dat het wapen een heft heeft van ongeveer 30 centimeter en een blad van ongeveer een meter. Zowel de kruisvaarders als de Islamitische Ajjoebiden en Mammelukken (waartegen de kruisvaarders vochten) gebruikten over het algemeen rechte zwaarden met vergelijkbare afmetingen. Dat het om een kruisvaarderszwaard gaat, leiden de archeologen af uit het feit dat hij 200 meter van de kust is gevonden. En kruisvaarders kwamen via zee het Heilige Land binnen. Vanwege het gewicht is het onwaarschijnlijk dat iemand het zwaard aan de kust heeft verloren. Dan zou hij waarschijnlijk niet zo ver afgedreven zijn.

Heft

Het heft

Shlomi Katzin / Israel Antiquities AuthorityHet zwaard is nu in het bezit van het Israëlisch Departement van Nationaal Erfgoed, waar verder onderzoek verricht zal worden naar de precieze herkomst ervan. Hierna zal het publiekelijk tentoongesteld worden.

Bronnen: Haaretz, Israëlisch Ministerie van Buitenlandse Zaken.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen