Kruisvaardersbotten

De botten van de kruisvaarders lagen op een ongeordende hoop. Het was voor de archeologen geen eenvoudige taak om de juiste botten bij elkaar te zoeken.

Richard N. R. Mikulski et al. / Plos One

Lichamen van dertiende-eeuwse kruisvaarders ontdekt

Tijdens opgravingen bij het Sint-Lodewijkkasteel van Sidon in het zuiden van Libanon hebben archeologen lichaamsresten gevonden van ten minste vijfentwintig jonge mannen. Door aanwijzingen die ze in het graf vonden, zijn de archeologen er vrijwel zeker van dat het hier om de lichamen van vermoorde kruisvaarders uit de dertiende eeuw gaat.

De stad Sidon werd in 1110 veroverd door Boudewijn I van Jeruzalem, ongeveer een decennium na de Eerste Kruistocht (1096-1099). Hierna diende Sidon ruim een eeuw als belangrijke havenstad voor de kruisvaardersstaat Jeruzalem. Tijdens de tweede helft dertiende eeuw kreeg Sidon het zwaar te verduren. Tweemaal werd de stad aangevallen en deels verwoest: in 1253 door de Mammelukken en in 1260 door de Mongolen.

Zeldzame slachtoffers

Volgens de archeologen is de kans groot dat de gevonden kruisvaarders tijdens een van deze twee slagen omgekomen zijn. “Alle lichamen waren van volwassen of tienermannen, wat erop wijst dat het strijders waren die vochten toen Sidon aangevallen werd.” aldus archeoloog Richard Mikulski in een persbericht. “Toen we tijdens de opgraving zo veel verwondingen op de botten aantroffen - die zijn aangebracht door wapens - wist ik dat we een bijzondere ontdekking gedaan hadden.” Ondanks de vele slachtoffers die zijn gevallen tijdens de kruistochten, zijn er maar weinig lichamen hiervan gevonden.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Europees DNA

De archeologen concludeerden al snel dat het hier om de lichamen van kruisvaarders ging, aangezien ze hier ook Europese gespen aantroffen. Ook droegen de lichamen munten uit de kruisvaardersstaat bij zich. Na de opgravingen zijn de gebitten bovendien bestudeerd met behulp van DNA- en isotopenonderzoek. Hieruit bleek dat de meeste mannen uit Europa kwamen of afstammelingen waren van Europeanen en de lokale bevolking. Uit een koolstofdatering kwam ten slotte naar voren dat de lichamen afkomstig zijn uit de dertiende eeuw.

Botverwondingen

Een analyse van enkele verwondingen aan de botten.

Richard N. R. Mikulski et al. / Plos One



Een hoop botten

Aangezien de botten op één grote hoop zijn gegooid en door de war zijn geraakt, was het voor de archeologen geen eenvoudige taak om de juiste botten bij elkaar te zoeken. “Toen het ons eindelijk gelukt was om de juiste botten van elkaar te onderscheiden, konden we de patronen van hun verwondingen bestuderen,” aldus archeoloog Martin Smith. “De manier waarop de lichaamsdelen neergelegd waren, laat zien dat ze waarschijnlijk enige tijd onbegraven hebben liggen wegrotten. Enige tijd later zijn ze in de putten begraven.”


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Hielp koning Lodewijk IX mee met het begraven?

Het is bekend dat koning Lodewijk IX van Frankrijk (1214 - 1270) op kruistocht was in 1253, tijdens het Beleg van Sidon door de Mammelukken. Kort na deze aanval reisde de Franse koning af naar Sidon, waar hij persoonlijk geholpen zou hebben met het begraven van de rottende lichamen van de christelijke slachtoffers. Archeoloog Piers Mitchell liet weten “Zou het niet ongelofelijk zijn als koning Lodewijk zelf geholpen heeft met het begraven van deze lichamen?”

Koning Lodewijk

Een illustratie van koning Lodewijk IX die meehelpt met het verzamelen van de botten.

Richard N. R. Mikulski et al. / Plos One



Bronnen: Plos One, Universiteit van Bournemouth.

Meer lezen