Dinars

Abbasidische gouden dinars

Waso99 via Wikimedia commons.

Tieners vinden 425 gouden munten uit de 9de eeuw n.Chr.

In Israël bij Tel Aviv hebben twee tieners een verzameling van 425 gouden munten uit de 9de eeuw n.Chr. gevonden, meldt de Israël Antique Authority (IAA). Ieder jaar organiseert de IAA een programma waar jongeren samen met archeologen opgravingen kunnen doen. De extreem zeldzame vondst bestaat uit munten afkomstig van het Islamitische Abassidenkalifaat (750-1258). Ook is er één Byzantijnse munt gevonden met een inscriptie van de Byzantijnse keizer Theophilus (804-842).

“Het was geweldig,” vertelt Oz Cohen, een van de vrijwilligers die de vondst heeft gedaan. “Ik was aan het graven en toen zag ik iets dat leek op hele dunne bladeren. Toen ik nog eens goed keek zag ik dat het gouden munten waren. Het was fantastisch om zo’n speciale en oude schat te vinden.”

Herkomst van de munten

Volgens Robert Kool, een expert op het gebied van oude munten bij de IAA, zijn de munten afkomstig uit het Abassidenkalifaat van de 9de eeuw n.Chr. Dit was een Islamitisch kalifaat dat zich op zijn hoogtepunt uitstrekte van Algerije tot Afghanistan. Naast volledig intacte, zijn er ook veel afgebroken muntdelen gevonden. Volgens Kool was het opsplitsen van gouden munten een manier om kleingeld te maken. De meest unieke vondst is toch wel de Byzantijnse munt, geslagen in Constantinopel, hoofdstad van het Byzantijnse rijk. Nog niet eerder is een dergelijke munt in Israël gevonden. Het vormt een bewijs voor de handel en de culturele uitwisselingen tussen de twee rijken.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Extreem zeldzaam en waardevol

“Het vinden van gouden munten, zeker in deze kwantiteit, is extreem zeldzaam. We vinden ze bijna nooit tijdens archeologische opgravingen gezien het feit dat goud zeer waardevol is en meestal weer gesmolten en hergebruikt werd, van generatie op generatie,” vertelt Liat Nadav-Ziv van de IAA. Alles bij elkaar weegt de pure goudschat 845 gram. Het gewicht in goud alleen al, is vandaag de dag ongeveer 45.000 euro waard. In de 9de eeuw was dit dus een gigantisch fortuin. “Met een dergelijk bedrag zou je een luxe villa kunnen aanschaffen in een van de beste wijken van Fustat, de ontzettend rijke hoofdstad van Egypte toentertijd,” meent Kool.

Korte achtergrondgeschiedenis

In 635 n.Chr zou Israël onder Islamitische heerschappij komen en werd het onderdeel van het snel groeiende Islamitische Rashidunkalifaat. In 661 werd voor het eerst een kalief gekroond in Jerusalem, kalief Moe’awija, de eerste van de Omajjaden dynastie. Vanwege discriminatie tegen niet-Arabische moslims werden de Omajjaden in 750 verdreven tijdens de Abbasidische revolutie. Dit markeerde het begin van het Abbasidenkalifaat. Het leven voor niet-moslims wat niet altijd even makkelijk onder de Abbasiden. Zo waren zij verplicht om extra belasting te betalen en mochten zij geen tempels bouwen of zelfs maar repareren. Tijdens de 8ste eeuw werden joden verplicht om een gele ster op hun kleding te dragen en werden christenen verplicht blauwe kleding te dragen. In 982 zou de regio weer veroverd worden door de het Sjiitische Fatimidenkalifaat van Egypte.

Bronnen: Ancient-Origins, BBC.

Meer lezen