Romeinse wachttoren Krommenie

De resten van de toren werden gevonden onder een sportveld.

Gemeente Zaanstad

Romeinse wachttoren gevonden bij Krommenie

In Krommenie hebben archeologen resten van een Romeinse wachttoren uit de eerste eeuw gevonden. Zo noordelijk werden op het vasteland nog nooit resten van Romeinse bebouwing gevonden.  

De toren is opvallend. Niet alleen werd er nog nooit zo noordelijk een Romeinse militaire nederzetting gevonden, de toren stond ook nog eens middenin een moerassig gebied. Om er te kunnen komen, groeven ze een kreek uit tot een kanaal en verhoogden de grond waarop de toren gebouwd moest worden.

Vijfhoekige palissade

Dat was een behoorlijke klus, want de palissade die om de toren heen stond, was groter dan wat gangbaar was bij zulke torens. Ook de vorm van de palissade week af. Die was niet vierkant, maar vijfhoekig. Al met al was het dus een bijzonder bouwwerk.

Stroomkabel ligt in de weg

Van de drie bij drie meter grote wachttoren zijn twee hoekpalen uitgegraven. Meer lukt niet, want boven de toren ligt een grote elektriciteitskabel die een groot deel van Krommenie van stroom voorziet.

Onder het deel van de toren dat wel is uitgegraven, vonden archeologen ook resten van aardewerk dat mogelijk nog ouder is dan de wachttoren. Ook op andere plekken lagen resten van amforen en potten. Het hout waarvan de toren en de palissade werden gebouwd, komt waarschijnlijk uit de nabij gelegen duinen, of uit het stroomgebied van de Rijn.

Verder onderzoek moet uitwijzen waarom de Romeinen daar een wachttoren bouwden en hoe oud de toren precies was.

Bron en afbeelding: Gemeente Zaanstad

Meer lezen