Experiment in Romeinse wachttoren.

Een week lang leven acht mannen in een Romeinse wachttoren zoals dat in de Romeinse tijd in de eerste eeuw na Chr. ging. Het gaat om een leefexperiment van de Romeinse vereniging Pax Romana. Hoe het er in de eerste eeuw na Chr. precies aan toe ging is onduidelijk omdat niet alle kennis van toen is overgeleverd. Hoe is het om te leven als een Romeinse soldaat? Met dit experiment hopen ze dichter bij het antwoord te komen.

Romeinse soldaat

De acht soldaten nemen hun missie zeer serieus.  Uit geschriften blijkt dat de Romeinse soldaat veel vlees per dag at. De huidige soldaten gaan ervaren wat voor effect het heeft als je zo veel vlees eet. Tijdens deze week is alleen Romeins tijdverdrijf zoals spelletjes en oude ambachten toegestaan. Om de beurt houden ze de wacht op de bovenste verdieping van de wachttoren. Net als nu was het toen waarschijnlijk ook een kwestie van je tijd uitzitten.

Wachttoren bij Castellum Hoge Woerd in De Meern
In de Romeinse tijd liep de grensweg van het Romeinse rijk langs het huidige De Meern. Lange tijd werd gedacht dat het castellum, dat aan de rand van De Meern werd gevonden en gereconstrueerd, Fletio heette. Het bleek te gaan om een schrijffout. Deze schrijffout zette mensen op het verkeerde been. Het ging om Fectio oftewel fort Vechten bij Bunnik. Hoe het castellum bij De Meern heette is nog onbekend. Als werknaam is er voor gekozen om het  Castellum Hoge Woerd te noemen. Het herbouwde castellum herbergt het Romeinse schip De Meern 1 dat voor publiek tentoongesteld wordt.

Pax Romana

Pax Romana is een Nederlandse vereniging voor levende geschiedenis die Romeinse soldaten en burgers uitbeeldt zoals deze in Nederland geleefd hebben. De nadruk ligt hierbij op de eerste eeuw na Christus. Op dit moment kent de vereniging verschillende militaire- en burgeruitbeeldingen waarmee de leden zich actief inzetten om de Romeinse geschiedenis van Nederland bekend te maken.

www.paxromana.eu/

nl.wikipedia.org/

www.rtvutrecht.nl/

Afbeelding: Cornutus –eigen werk [CC BY SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)], via commons.wikimedia.org/

Meer lezen
Landen
Thema's