Tattoonaalden

In totaal zijn er vier kalkoenbotten gevonden, waarvan bij twee de punt is afgebroken. Vermoedelijk werden deze ook gebruikt om te tatoeëren, maar zonder punt is dat niet vast te stellen.

A. Deter-Wold et al. Journal of Archaeological Science

Oudste tattoonaalden ter wereld gevonden

We wisten al dat het zetten van een tattoo een zeer oude menselijke traditie is; op de beroemde 5.200 jaar oude IJsman Ötzi zijn bijvoorbeeld tatoeages aangetroffen. Het vinden van gereedschap waarmee deze werden gezet is echter moeilijk, aangezien het lastig is om aan te tonen dat bepaalde objecten daadwerkelijk gebruikt werden om te tatoeëren. Microscopisch onderzoek van twee kalkoenbotten in de Amerikaanse staat Tennessee heeft echter de oudste tattoonaalden ter wereld aan het licht gebracht.

Hoe oud zijn de naalden?

De kalkoenbotten zijn in 1985 gevonden in een graf in de buurt van Fernvale, Tennessee. Op basis van eigenschappen van dit graf, concludeerden experts toen dat de botten ergens tussen 3.620 en 5.520 jaar geleden begraven moeten zijn. Men vermoedde destijds al tattoonaalden gevonden te hebben. Archeoloog Aaron Deter-Wolf en zijn collega’s van de Tennessee Division of Archaeology hebben hier nu uitsluitsel over gegeven. Hun resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Archaeological Science.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Hoe weten we dat de botten gebruikt werden voor tatoeëren?

Tijdens eerder onderzoek zijn naalden, gemaakt van hertenbotten, gebruikt om tattoo’s aan te brengen op varkenshuiden. De microscopische inkervingen die dit achterliet, zijn vergelijkbaar met inkervingen op de kalkoenbotten. “Op dit moment is er geen andere activiteit bekend die hetzelfde patroon zou achterlaten op botten gereedschap.” verklaart Deter-Wolf tegenover Ancient-Origins. Op de kalkoenbotten zijn ook rode en zwarte pigmentresten aangetroffen.

Oudere traditie dan gedacht

Deze vondst toont aan dat tatoeëren al een veel oudere traditie is in Noord-Amerika dan voorheen werd aangenomen. In 2019 werd de destijds oudste tattoonaald van Noord-Amerika gevonden in Utah. Dit exemplaar was ongeveer 2.000 jaar oud. “Toen de Europeanen aankwamen in Amerika, tatoeëerde nagenoeg iedere inheemse stam van de Great Plains en de Eastern Woodlands.” aldus Deter-Wolf. “Het was een wijdverspreid en belangrijk gebruik en we vermoeden dat het een diepgewortelde traditie is in de inheemse geschiedenis.”

Bronnen: Ancient-OriginsJournal of Archaeological Science, Science News.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen