2000 jaar oude tatoeage-naald

2000 jaar oude tatoeage-naald ontdekt

Bob Hubner/WSU

2000 jaar oude tatoeage-naald door archeologen ontdekt

Wat eerst als niet meer dan een vreemd voorwerpje werd gezien, blijkt nu een 2000 jaar oude tatoeage-naald te zijn. De naald werd toevallig ontdekt nadat het sinds 1972 in de opslag van Washington State University lag. De vondst is ruim 1000 jaar ouder dan eerder gevonden tatoeage-naalden. Dit laat zien hoe lang inheemse Amerikaanse volken het gebruik van tatoeages al kennen.

De oudste tatoeage-naald

De naalden van het voorwerp zijn van Vijgcactusnaalden gemaakt, om het handvat zijn yuca-bladeren gewikkeld. Opmerkelijk is dat aan de naalden zelf nog wat zwarte inkt zit. 2000 jaar geleden werd het voorwerp gebruikt door een tatoeëerder van de Pueblocultuur, in wat nu de Amerikaanse staat Utah is. Nadat een van de naalden brak werd het waarschijnlijk tussen andere rommel gegooid. De naald werd in 1972 gevonden door een groep archeologen. Zo werd de naald samen met andere voorwerpen naar Washington State University gebracht, waar het voorwerp in het depot terecht kwam.

Nadat Antropoloog Andrew Gillreath-Brown de naald in 2017 was tegengekomen lichtte hij archeoloog Aaron Deter-Wolf in. Brown was verbijsterd door de vondst. Er was al eerder een tatoeage-naald gevonden in wat nu Arizona is, stammend uit de tijd tussen 1100 – 1280. Na een jaar het voorwerp onderzocht te hebben is het nu officieel geïdentificeerd als een tatoeage-naald.

Tatoeëren onder de Pueblocultuur

Met deze vondst krijgen we een beter idee wanneer bepaalde culturen begonnen met tatoeëren. De naald stamt uit een periode van de Pueblovolken die wij de Mandenmaker II-periode noemen. Kunstwerken uit deze tijd lieten al mensen met huidschilderingen zien, al was het tot nu onbekend of dit lichaamsverf, scarificatie of tatoeages waren.

Waarom de mensen van de Pueblocultuur zich precies tatoeëren is nog niet bekend. Er is een kans dat het werd gebruikt zodat mensen konden laten zien wat hun prestaties waren of wat hun afkomst was, in een tijd waarin de bevolking van de omgeving groeide. Veel bewijs van traditioneel tatoeëren, is verdwenen na de komst van de Europese kolonisten en missionarissen. Zij zagen tatoeëren vaak als iets barbaars en verboden het gebruik. Wellicht zal de vondst het begin zijn van verdere ontdekkingen die meer over het gebruik zullen vertellen.

Bronnen:

Afbeelding:

  • 2000 jaar oude tatoeage-naald ontdekt: Bob Hubner/WSU
  • 2000 jaar oude tatoeage-naald met inkt: Bob Hubner/WSU
Meer lezen