Cloviscultuur

Enkele Clovis pijlpunten gevonden in Texas

Center for the Study of the First Americans, Texas A&M University.

Cloviscultuur duurde slechts 300 jaar

De Cloviscultuur werd lang gezien als de cultuur van de eerste mensen in de Amerika’s. Zij zouden de eersten zijn geweest die ongeveer 13.000 jaar geleden via de drooggevallen Beringstraat van Noord-Azië naar Noord-Amerika zijn overgestoken. Ze brachten hun kennis over het maken van pijl- en speerpunten met zich mee en zouden de voorouders zijn van de meeste inheemse volkeren van de Amerika’s. Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat er waarschijnlijk al duizenden jaren eerder mensen in Amerika woonden. De begindatum van de bevolking van Amerika staat nu op ongeveer 30.000 jaar geleden. Nu is ook nog eens aangetoond dat de eens zo fundamentele Cloviscultuur slechts 300 jaar bestaan heeft, enkele honderden jaren korter dan eerder aangenomen. 

Dat beweren Michael Waters van de Center for the Studies of the First Americans en David Carlson van de Texas A&M University in een nieuw paper gepubliceerd door Science Advances. Met behulp van koolstofdatering hebben zij pijlpunten, houtskool en versteende plantenresten van tien verschillende Cloviscultuur-vindplaatsen in Noord-Amerika onderzocht. Uit hun onderzoek is gebleken dat de Cloviscultuur van ca. 13.050 tot 12.750 jaar geleden heeft bestaan. 

Wat is er zo bijzonder aan de Cloviscultuur?

Al heeft de Cloviscultuur niet meer het aanzien dat het ooit had, het wordt nog steeds als een belangrijk onderwerp binnen de Noord-Amerikaanse archeologie gezien. Speer- en pijlpunten van de Clovis zijn door heel de VS gevonden, van New Mexico in het zuiden tot Washington in het noorden en van Pennsylvania in het oosten tot Oregon in het westen. Tientallen Amerikaanse staten bevatten restanten van de Cloviscultuur, vernoemd naar het stadje Clovis in New Mexico waar de pijlpunten in 1929 voor het eerst aangetroffen werden. Vandaar ook dat de theorie ontstond dat vrijwel alle inheemse Amerikaanse culturen voortgekomen zijn uit de Cloviscultuur. Deze theorie is, sinds er in 2007 aanwijzingen gevonden zijn van oudere volkeren in de Amerika’s, ontkracht. 

 


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Verdwijning van megafauna

“We weten nog niet hoe of waarom de Clovistechnologie zo snel kon verschijnen en ook zo snel weer kon verdwijnen” aldus Waters in een bericht van de Texas A&M University. De vraag hoe de Cloviscultuur verdwenen is, houdt archeologen al langere tijd bezig. De meest gangbare theorie is dat de cultuur verdween omdat er voor de Clovis niet meer genoeg megafauna, zoals de mammoeten of mastodons, beschikbaar was om op te jagen. “Het verdwijnen van de Clovis ongeveer 12.750 jaar geleden valt samen met het uitsterven van de mammoet en mastodon. Wellicht werden de wapens van de Clovis gebruikt om te jagen op de laatste van deze grote beesten.” aldus Waters. De onderzoekers doen daarbij echter geen uitspraak over of de diersoorten door toedoen van de mens uitgestorven zijn. 

Zuid-Amerika niet gekoloniseerd

De theorie dat de Clovis zich verspreiden door heel Noord-Amerika en daarna zelfs tot het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika is volgens de onderzoekers nu voorgoed ontkracht; het 300-jarig bestaan van de Clovis is een te kort tijdsbestek om de twee continenten volledig te kunnen koloniseren. 

Bronnen: A&M University Texas, Science Advances.

Meer lezen