Xiongnu-rijk op zijn grootst
Publiek domein
Opgravingen naar de Drakenstad van Xiongnu
“Na meer dan tien jaar onderzoek naar het politieke centrum van de Xiongnu, ben ik heel blij dat we de hoofdstad van het Xiongnu-rijk, de ‘drakenstad’, hebben gevonden” zo meldt Mongolische archeoloog Tumur-Ochir Iderkhangai. De Xiongnu was een nomadenvolk dat leefde in het huidige Mongolië in de derde eeuw voor Christus.
In 2017 is de voormalige hoofdstad gevonden. Het heeft tot dit jaar geduurd voor opgravingen verricht konden worden. Dit was volgens Iderkhangai wegens een financieel tekort. Uit de recente opgravingen is gebleken dat we hier te maken hebben met de hoofdstad Longchen, ook wel ‘drakenstad’ genoemd. Er zijn delen gevonden van wat vroeger een opschrift voor een huis gevormd moet hebben, met daarop oude Chinese tekens die “de Chanyu is de Zoon van de Hemel” betekenen. Een dergelijke vondst is nog niet eerder in Mongolië gedaan
De Chanyu is de Zoon van de Hemel
Chanyu was de gebruikelijke term voor een nomadische leider of koning, tot ongeveer 400 na Chr. toen Chanyu vervangen werd door Khagan of Khan (Dzjengis Khan is hiervan het bekendste voorbeeld). De term Hemelse zoon vindt weer zijn origine in China. Het werd gedurende de Zhou dynastie (1046 - 256 v.Chr.) voor het eerst gebruikt door de Chinese keizer en is gelinkt aan de notie van een hemels mandaat. Dit is het idee dat de keizer uitverkoren is door goddelijke machten om het keizerrijk te leiden. In eerste instantie was de term dus gereserveerd voor de keizers van China, maar later werd hij overgenomen door andere monarchen in de regio.
Wie waren de Xiongnu?
De Xiongnu zijn ons grotendeels bekend door oude Chinese historici van rond dezelfde tijd. Deze beschrijven dat het woord Chēnglí hemel betekende in de taal van de Xiongnu. Gūtú betekende kind. De samenvoeging van deze twee wordt Chanyu. “De Chanyu is de Zoon van de Hemel” is dan ook een tautologie.
De Chinese bronnen beschrijven het volk als barbaars en vijandig. Zo plunderden ze eens in de zoveel tijd de noordelijke provincies van het rijkere China. Dit deden ze niet alleen voor de buit, maar ook om de Chinese keizer te dwingen tribuut te betalen. De Chanyu verdeelde deze weer onder zijn mannen en kon op die manier zijn macht bewaren. Via deze bronnen weten we ook dat de barbaren in ieder geval deels geciviliseerd waren. Zo droegen ze zijde kleren in Chinese stijl en namen ze Chinese bouwtechnieken over. Wie de Xiongnu nou echt precies waren en wat voor soort taal zij spraken is echter onduidelijk. Er bestaan veel theorieën over. Sommige historici denken dat ze te scharen zijn onder andere Turkse volkeren, anderen zien ze als de voorlopers van de Mongolen. Er wordt zelfs gespeculeerd dat de Xiongnu de voorouders van de Hunnen waren. Wellicht kunnen de opgravingen hier op den duur meer duidelijkheid over bieden.
Bron: Xinhua