1500 jaar oude mummie gevonden in Mongolië

In het Altajgebergte is een mummie gevonden van vermoedelijk 1500 jaar oud. Lokale herders waarschuwden de archeologen, welke op ongeveer 2800 meter boven zee level een graf vonden. Archeologen denken na onderzoek op deze vondst meer te weten te komen over de inheemse bevolking.

Turkse begraafplaats

De gevonden mummie is waarschijnlijk een Turkse vrouw. Archeologen denken dat zij gestuit zijn op de eerste Turkse begraafplaats gevonden in Mongolië en misschien zelfs wel in Centraal-Azië. Ze vermoeden dat de gevonden menselijke resten vrouwelijk zijn omdat er geen boog in het graf gevonden is. Volgens onderzoekers is de gevonden mummie niet van hoge adel geweest. Op dit moment zijn de archeologen bezig de mummie uit te pakken en hopen daarna officieel uitsluitsel te geven over het geslacht van de menselijke resten.

Voorwerpen in het graf

In het graf zijn niet alleen menselijke resten gevonden, maar ook voorwerpen. Zo lagen er onder andere een zadel, een hoofddeksel, een vaas van klei, een houten kom, een trog, een ijzeren ketel, kussens, het hoofd van een schaap, een reistas en vier verschillende soorten Mongoolse kleding. Deels was deze kleding van katoen gemaakt. Daarnaast lagen er overblijfselen van een paard, welke volgens archeologen opzettelijk geofferd was. Door de aangetroffen voorwerpen is het onderzoeksteam er van overtuigd dat na onderzoek de geloofsovertuigingen en rituelen van de Turken duidelijk kunnen worden.

Vindplaats

Het Altajgebergte ligt op de kruising van het huidige Siberië (Rusland), Mongolië, China en Kazachstan. In de zesde eeuw, de vermoedelijke tijd waarin de vrouw leefde, was dit gebied echter onderdeel van het Rijk der Göktürken. Dit was een van de grootste Turkse wereldrijken uit de geschiedenis. Het Rijk der Göktürken was een samensmelting van verschillende rivaliserende stammen die besloten samen te werken. Door de archeologische vondst van de mummie zouden wij meer te weten kunnen komen over dit Rijk en het leven van de Göktürken.

Bronnen:

siberiantimes.com, Archeologists find ancient mummy approximately 1500 years old in Mongolia

mirror.co.uk, Ancient mummy reveals oddly modern footwear fashions from Mongolia 1,500 years ago

dailymail.co.uk, Ancient mummy reveals oddly modern footwear fashions from Mongolia 1500 years ago

Afbeelding:

commons.wikimedia.org, Altay Mountains

Meer lezen
Landen