Geen foto

Opgravingen Bijsterhuizen vandaag afgerond

De opgravingen bij Bijsterhuizen zijn vandaag officieel gestopt.Vandaag is officieel de laatste dag van de opgravingen op het bedrijventerrein Bijsterhuizen in de gemeente Nijmegen en Wijchen. Tijdens archeologische opgravingen de afgelopen maanden zijn er vondsten en sporen gevonden uit de steentijd, bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd.

Het archeologische onderzoek werd verricht onder leiding van Hazenberg Archeologie in verband met de uitbreiding van het bedrijventerrein. De vondsten betreffen sporen uit 2.000 tot 1.800 voor Christus, waaronder scherven van aardewerk en vuurstenen. Ook was de overgangsfase van jonge steentijd naar de bronstijd duidelijk aanwezig. Het is de eerste keer dat dergelijke sporen uit die periodes zijn gevonden in de regio Nijmegen.

Ook werden er nederzettingen uit de verschillende era’s gevonden, zoals huisplattegronden uit de midden-bronstijd en een groot aantal sporen van huizen en schuurtjes uit de ijzertijd. Het moet nog onderzocht worden in hoeverre de ijzertijdsporen in verband staan met eerdere opgravingen in de regio, waarbij de man van Lent en het Wagengraf in Wijchen naar boven kwamen.

Wethouders Hannie Kunst van de gemeente Nijmegen en Marcel Thijsen van de gemeente Wijchen hebben donderdagochtend 10 november de opgravingen officieel afgerond. Zij ruimden de vitrines en mini-tentoonstellingen op het terrein leeg, waar bezoekers langs konden komen om de vondsten te bewonderen. Die tentoonstelling is nu ten einde. In de eerste helft van het volgend jaar zal een publieksboekje verschijnen met de resultaten van het onderzoek en het verhaal van de bewoning in Bijsterhuizen.

Bron: Gelderlander
Meer lezen