scheepswrak opgegraven noordoostpolder

Het wrak was nog niet bekend bij archeologen.

Y.T. van Popta, via academia.edu 

Onderzoek naar mysterieus scheepswrak Noordoostpolder

Nog steeds worden in de Noordoostpolder opzienbarende vondsten gedaan. Vandaag begint een onderzoek naar een scheepswrak dat in 2016 werd ontdekt. Een verkennend onderzoek leverde meer informatie op over het tot dan toe onbekende scheepswrak.

Flevoland staat bekend als scheepskerkhof. Uit de voormalige zeebodem werden al veel wrakken opgegraven. Toch is dit wrak dat wordt aangeduid als K-47 een bijzonder exemplaar. In eerste plaats omdat het wrak lange tijd onontdekt bleef. Maar opvallend is ook het formaat: het wrak is veel te groot voor de Zuiderzee. De meeste teruggevonden wrakken zijn kleiner.

Zeeschip op de Zuiderzee

Dat doet de archeologen vermoeden dat het schip op groter water thuishoorde dan de Zuiderzee. Waarschijnlijk voer het normaliter naar bestemmingen als de Britse eilanden of het Iberisch schiereiland. Dat vermoeden wordt bevestigd doordat uit het vooronderzoek bleek dat de buitenkant van het schip is uitgevoerd met een dubbelding. Dat is een dubbele laag planken, waardoor de houten scheepshuid beter bestand is tegen de slijtage door het zeewater en beestjes die het schip aantasten, zoals paalworm. Wat het zeeschip op de Zuiderzee deed en hoe het precies gezonken is, moet uit verder onderzoek blijken. Ook moet dan duidelijk worden wat voor type schip dit precies geweest is.

Schade aan het wrak

Het onderzoek wordt wel bemoeilijkt door schade aan het scheepswrak. Het wrak werd ontdekt toen de ploeg van een boer vast bleef zitten in het zware houtwerk. Voorafgaand aan het verkennend onderzoek werden al een aantal balken met een graafmachine uit het wrak gehaald. Ook de drainage van de bodem, en de daardoor ontstane uitdroging hebben het wrak geen goed gedaan.

Tentoonstelling

Het onderzoek zal zich ook richten op het documenteren en conserveren van verschillende vondsten die in en rond het wrak zijn gedaan. Daarna zal er ook gekeken worden naar wat er met het wrak moet gebeuren. Het kan niet op de huidige plek blijven liggen, maar de verschillende partijen zijn er nog niet over uit wat er met het wrak gaat gebeuren. Verschillende vondsten die in en rond het wrak zijn gedaan worden binnenkort al tentoon gesteld. De meer kwetsbare vondsten zullen eerst geconserveerd worden. Dat proces kan nog zeker een half jaar tot een jaar duren.

Bronnen:

Afbeeldingen

Y.T. van Popta, via academia.edu 

Meer lezen