Langhuizen

Grondradar heeft de fundamenten van verschillende langhuizen zichtbaar gemaakt

Arild L. Teigen, Viken fylkeskommune/ Lars Gustavsen, NIKU.

Noorse archeologen ontdekken langhuizen in de buurt van scheepsgraf

Met behulp van een ground-penetrating radar (GPR) hebben archeologen van het Noorse Instituut voor Cultureel Erfgoed en Onderzoek (NIKU) resten van vijf langhuizen uit de ijzertijd gevonden, waarvan de grootste zo’n 60 meter lang is. De vondst werd gedaan in de buurt van het Zuid-Noorse plaatsje Halden, waar in 2018 al een scheepsgraf is gevonden. Door middel van de nieuwe vondst hopen de archeologen meer te weten te komen over het zogenaamde ‘Scheepsgraf van Gjellestad’.

“Niet ver ten noorden van Scheepsgraf van Gjellestad hebben we verschillende gebouwen gevonden, allemaal typische langhuizen uit de ijzertijd,” vertelt archeoloog Lars Gustavsen van het NIKU in een persbericht. “De meest opvallende hiervan is een langhuis van bijna 60 meter lang en 15 meter breed, wat dit exemplaar een van de grootste langhuizen in Scandinavië maakt.” De uitgevoerde grondradarscan maakte deel uit van een onderzoeksproject, om erachter te komen hoe de regio rondom Gjellestad zich heeft ontwikkeld gedurende de Noordse ijzertijd (500 v.Chr. - 800 n.Chr.). “Het feit dat we aan het begin van ons project al dit soort geweldige vondsten kunnen laten zien is veelbelovend,” aldus Gustavsen.

Scheepsgraf

De opgraving van het scheepsgraf, dat al in 2018 ontdekt werd

Margrethe KH Havgar / Kulturhistorisk museum, UiO.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? KLIK HIER!


Andere vondsten

Naast dit grote langhuis zijn er nog 4 andere exemplaren gevonden, die tussen de 15 en 30 meter lang en 13 meter breed zijn. Ook werden er overblijfselen van grafheuvels gevonden die in de loop der jaren zijn omgeploegd. “De vondst van de grafheuvels is niet zo verrassend,” volgens Gustavsen. In de regio heeft namelijk eerder al archeologisch onderzoek plaatsgevonden, waarbij sporen van grafheuvels werden gevonden. “Desalniettemin is het belangrijk dat we een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de regio rondom het scheepsgraf,” voegt Gustavsen toe.

Vervolgonderzoek

Hoe oud de langhuizen precies zijn of welke functie ze gediend hebben is nog niet duidelijk. Hiervoor zal eerst meer onderzoek verricht moeten worden. De fundamenten van de langhuizen zullen eerst daadwerkelijk opgegraven moeten worden, voordat een precieze datering kan plaatsvinden. De archeologen achten het overigens wel als waarschijnlijk dat de huizen op een of andere manier verband hielden met het scheepsgraf. In ieder geval maakt de vondst duidelijk dat de regio een belangrijk gebied was in de ijzertijd. “De komende jaren zullen waarschijnlijk meer te weten te komen over de relatie tussen het scheepsgraf en de huizen, en hoe belangrijke centra tijdens de ijzertijd tot stand kwamen,” concludeert Gustavsen.

Bron: NIKU


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? KLIK HIER!


Meer lezen