Een boot in een droge rivierbedding

Wellicht geen archeologische vondst, maar een boot in een droge rivierbedding

Pixabay.

Nederlandse archeologen niet blij met droogte

Afgelopen tijd berichtten we al meerdere malen dat de droogte bepaalde archeologische vondsten blootlegde. Zo was er bijvoorbeeld een brug uit de tijd van Nero in Italië die boven water kwam te staan, een Spaanse "Stonehenge" en bij onze collega’s van IsGeschiedenis is er bericht over de zogenaamde ‘hongerstenen'. De droogte lijkt daarmee ten minste één voordeel te hebben; de interessante archeologische vondsten. Toch bekijken archeologen de droogte met argusogen.

Preservatie

Water is namelijk een goede preservatiemiddel voor veel oude voorwerpen omdat er dan geen zuurstof bij kan komen. Dit werkt vooral goed voor materialen die poreus zijn, zoals hout, of bijvoorbeeld botten. Maritiem archeoloog André van Holk vertelt aan de NOS: "Het is interessant als nieuwe vondsten als schepen tevoorschijn komen die anders misschien gemist waren, maar zodra ze droog staan, gaan die schepen heel snel achteruit."


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Martijn Manders van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en hoogleraar maritieme cultureel erfgoed management in Leiden sluit zich daarbij aan: "Je moet je realiseren dat er nu ontzettend veel erfgoed zwaar wordt bedreigd door droogte. We vinden dingen, maar veel vinden we ook niet en dat verdwijnt zonder gezien te worden."

Niet alleen Nederland

Manders is net terug van een opgraving in Noordoost-Duitsland, waar hij met studenten een 3.300 jaar oud slagveld onderzocht. Hij zag in deze regio al een halvering in de laag veen vanaf de jaren 70. Het is te vergelijken met het proces in de Flevopolder. Archeologen graven daar regelmatig scheepswrakken op: “Als de natte klei uitdroogt, gaat het inklinken. Scheepswrakken die daar liggen, verkruimelen als ze niet goed zijn beschermd”, aldus Manders.

Meerjarenplan

Manders ziet een deel van de oplossing in een meerjarenplan. De afgelopen decennia hebben we in Nederland namelijk vooral getracht om het water buiten te houden, maar nu moeten we de focus leggen op een buffer in het grondwater, bij gebieden waar de grond al relatief verzadigd is om een voorraad aan te leggen voor periodes van grote droogte.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen