Overblijfselen van de Pons Neronius in de Tiber.

Restanten van de Pons Neronianus in de Tiber, Rome.

Wikimedia Commons.

Droogte in Rome legt door keizer Nero gebouwde brug bloot

De extreme droogte in Italië dit jaar zorgt ervoor dat overblijfselen van de Pons Neronianus (Latijn voor ‘Brug van Nero’) boven het water van de Tiber zijn komen de staan. De brug is volgens de overlevering gebouwd door de vijfde Romeinse keizer Nero, die van 54 tot 68 het Romeinse keizerschap beoefende. Volgens experts was de plaats van de brug niet bijster slim gekozen.

Keizer Nero

Nero was een controversiële keizer. Hij heeft in zijn periode als keizer flink gebouwd en is verscheidene landen binnengevallen. Nero had echter maar weinig interesse in politiek en hield zich voornamelijk bezig met de kunsten en meer hedonistische activiteiten. Hij verloor voornamelijk aan populariteit toen hij na de grote brand van Rome de Domus Aureo (het Gouden Paleis) liet bouwen op de plek die vrijgekomen was door de brand. Hij vermoordde zijn moeder en ten minste één van zijn vrouwen en pleegde zelfmoord nadat hij door de Romeinse senaat als vijand van de staat werd aangeduid.

Gebouwd door Nero?

Niet alle bronnen zijn het erover eens dat de brug gebouwd is in opdracht van keizer Nero. Nicholas Temple, professor architecturale geschiedenis aan de London Metropolitan University laat aan Live Science weten dat ‘de oorsprong van de brug onzeker is. Het is mogelijk dat de brug er al was voordat keizer Nero aan de macht kwam en Pons Neronius slechts een reconstructie is van een oversteek die er al was.'

Slecht gekozen plek

Volgens professor in de klassieken Rabun Taylor van de University of Texas, Austin is de brug op een slecht gekozen plek gebouwd: ‘De brug is gebouwd over een krappe bocht in een overstromingsvlakte, wat een vreselijk slecht idee is. Rivierbochten die door zacht sediment slijten hebben de neiging om van vorm te veranderen zodat de rivierbedding contact verliest met het landhoofd van de brug. Dit is waarschijnlijk wat hier is gebeurd.’ Taylors onderzoek wijst uit dat de brug waarschijnlijk rond 200 na Christus is ontmanteld, waarna de stenen pijlers zijn hergebruikt voor een brug op een rustiger stuk stroomafwaarts.

Triomf- of doodsmarsen?

Volgens Nicholas Temple kan de Pons Neronianus voor verscheidene doeleinden zijn gebruikt. Zo lag een kant van de brug vlakbij een gebied waar Romeinse troepen zich verzamelden voor triomfmarsen (parades die politiek en religieus belangrijk waren). ‘De exacte routes van deze marsen zijn niet bekend, maar gezien de ligging zou de brug zomaar een onderdeel van zo’n mars geweest kunnen zijn.’ Ook kan de brug gebruikt zijn om belangrijke gevangenen over te transporteren. ‘Er is een mogelijkheid dat de apostel Petrus (ook wel Sint Pieter) geketend over deze brug is gegaan op weg naar zijn kruisiging rond 64 na Christus.’

Nu extreme droogte vaker voorkomt in Italië, verwachten archeologen en onderzoekers dat de restanten van de Pons Neronianus vaker boven water zullen komen in de toekomst.

Meer lezen