Mogelijk handtas gedecoreerd met hondentanden gevonden
In Duitsland werden in een graf uit de steentijd ruim honderd hondentanden in een patroon aangetroffen. Het onderzoeksteam vermoedt dat deze tanden de decoratie vormden van de buitenkant van een handtas – de oudste ter wereld.
Het graf waarin de tanden werden aangetroffen is gedateerd op 2.500 tot 2.200 voor Christus. “In de loop der tijd is het leer of de stof vergaan, en alles wat over is gebleven zijn de hondentanden. Ze zijn allemaal op dezelfde wijze bevestigd, waardoor het lijkt op een moderne flap van een tas,” aldus archeologe Susanne Friederich van het Bureau voor Archeologie en Conservering van de deelstaat Saksen-Anhalt.
Duizenden vondsten
De tanden werden gevonden tijdens een opgraving van een site van 100 hectare, die vanaf 2015 dienst moet gaan doen als een koolmijn. Tot nu toe zijn er vondsten gedaan die wijzen op bewoning in de steentijd en de bronstijd, waaronder meer dan driehonderd graven, honderden stenen werktuigen, speerpunten, keramiek, knopen vervaardigd uit been en een collier van barnsteen.
Daarnaast werden er nog duizenden vondsten gedaan uit latere perioden, waaronder het graf van een vrouw uit 50 voor Christus die vijfhonderd gram aan gouden sieraden had meegekregen als grafgift. Zelfs naast deze waardevolle vondst is de tas een bijzondere ontdekking. “Het is voor het eerst dat we bewijs hebben voor de mogelijke vondst van een handtas,” aldus Friederich.
Hondentanden waren modieus in de steentijd
“Hoewel de handtas een zeldzame vondst is, zijn er veel hondentanden aangetroffen in graven uit de steentijd in Noord- en Centraal-Europa,” aldus Friederich. “Het wordt zelfs zoveel aangetroffen dat honden waarschijnlijk naast als huisdieren ook als vee werden gehouden. De tas bevat de tanden van tientallen honden.”
“In andere gebieden zijn in graven uit de steentijd dekens versierd met honden- en wolventanden, en zelfs mosselschelpen, aangetroffen. Waarschijnlijk werden de doden met gedecoreerde dekens bedekt,” aldus Friederich. “Hondentanden waren ook gebruikelijk als haarversieringen en als hangers aan kettingen, voor zowel mannen als vrouwen.”
“Tanden waren waarschijnlijk erg in de mode toentertijd,” aldus Harald Staueble, seniorarcheoloog bij de Saksische Archeologische Dienst. “Niet iedereen werd begraven met zulke mooie grafgiften – alleen de speciale graven.”
Bron: National Geographic