Geen foto

Middeleeuws schip aangetroffen bij Zuid-Zweedse kust

Twee stukken van het middeleeuwse schip. Foto – Kalmar Lans Museum Duikers hebben een 800 jaar oud schip gevonden bij de zuidkust van Zweden. Het wrak lag bijna geheel begraven in de zeebodem en heeft mogelijk waardevolle schatten aan boord. De resten werden aangetroffen in de Baltische Zee bij Sturkö.

“Dit is een bijzonder middeleeuws schip. Na onderzoek bleek dat het hout tussen 1250 en 1300 is gekapt,” aldus Lars Einarsson, maritiem archeoloog van het Kalmar Lans Museum. Het schip is veertien meter lang en twee meter breed en was door zijn afmetingen waarschijnlijk zeer snel. Het werd om die reden vermoedelijk gebruikt om aan te vallen en te plunderen. Het wrak ligt 1,8 meter onder de zeebodem, waardoor de duikomstandigheden niet ideaal zijn. “De duikers moesten de dateerbare stukken hout op de tast zoeken, omdat het water zo troebel werd door het opkomende sediment,” aldus Einarsson. “In sommige opzichten was het makkelijker geweest als het schip tien keer dieper lag.”

Of het vaartuig wordt opgegraven is aan de directie van het Kalmar Lans Museum, maar volgens Einarsson wordt de kans vergroot door de mogelijke schatten aan boord van het wrak. “We willen weten waarom het schip werd verlaten. Was het een ramp, of was het schip gewoonweg te oud?” aldus Einarsson. “Als het is verlaten onder dramatische omstandigheden, dan zouden er schatten aan boord kunnen liggen. Deze vondsten zouden een grote betekenis kunnen hebben voor de culturele en historische interpretatie van het schip.”

De Zweedse media beweren dat het een Vikingschip is, maar Einarsson maakt een eind aan deze speculatie. “Het is gebouwd in dezelfde stijl als Vikingschepen, maar dat hoeft niet te betekenen dat het er ook echt één is. Sommige Noorse schepen worden nog steeds in die stijl gebouwd. Maar dit is zeker een middeleeuws schip, en een bijzondere, want er zijn er niet veel gevonden uit deze tijd,” aldus Einarsson.  

Bron: The Local

Meer lezen