hms Endeavour

Replica van de Endeavour

John Hill [Public domain], via Wikimedia Commons

Is het schip van kapitein Cook eindelijk gevonden?

Een team van Amerikaanse en Australische archeologen hoopt het wrak van de HMS Endeavour van kapitein Cook te hebben gevonden. Al jaren doen zij onderzoek naar een aantal scheepswrakken voor de kust van Rhode Island. Lang werd al vermoed dat één ervan het schip van de beroemde kapitein moet zijn.

Het onderzoek begon al in de jaren 90. In 2016 werd bekend dat voor de kust van Newport op Rhode Island een groep wrakken was ontdekt, waarvan er een de Endeavour moest zijn. Inmiddels spitst het onderzoek zich toe op vijf wrakken. Duikers proberen nu monsters van het hout te nemen om aan de hand daarvan te bepalen of de Endeavour zich onder de vijf wrakken bevindt. Op basis van die houtmonsters moeten de onderzoekers in staat zijn om het schip, dat is gebouwd van Engels eikenhout te onderscheiden van de met Amerikaans hout gebouwde schepen.

Echt de Endeavour?

De onderzoekers houden nog een slag om de arm, of de Endeavour zich onder de scheepswrakken bevindt, moet immers nog blijken uit het onderzoek naar de houtmonsters. Op basis van eerste waarnemingen en archiefmateriaal, is het volgens de onderzoekers echter zeer waarschijnlijk dat de Endeavour zich onder de wrakken bevindt.

De komende weken wordt er verder onderzoek naar de wrakken gedaan, in 2019 moeten er echte opgravingen rondom de wrakken plaatsvinden. Eventuele vondsten zullen daarna worden tentoongesteld.

Eerste ontdekkingen van kapitein Cook

De Endeavour was het schip waarmee Cook zijn eerste reis naar Australië, Nieuw Zeeland en de Stille Oceaan maakte. Daarom zijn ook Australische onderzoekers bij het onderzoek betrokken. Volgens de Australiërs heeft het schip namelijk een belangrijke plek in de Australische geschiedenis.

Ondergang van de HMS Endeavour

Na de tocht van Cook werd het schip verkocht, en bracht het jarenlang vracht rond. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog kwam het schip weer in handen van de Britse marine, waar het schip onder de naam Lord Sandwich II dienst deed als troepentransportschip. In die hoedanigheid werd het schip in 1778 tot zinken gebracht.

Bron:

RIMAP.org

Afbeelding:

John Hill [Public domain], via Wikimedia Commons 

Meer lezen