Wrak van schip James Cook gevonden?

Voor de kust van Rhode Island, een staat van de Verenigde Staten, is waarschijnlijk het wrak gelokaliseerd van ‘een van de beroemdste schepen uit de geschiedenis’: His Majesty’s Bark Endeavour. The Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) is er 80 tot 100 procent zeker van dat zij de locatie hebben van het al tijden gezochte schip, dat lange tijd toebehoorde aan de wereldberoemde James Cook.

Lokalisering schip

RIMAP lokaliseerde het beroemde schip nadat zij in documenten iets interessant op het spoor kwamen. Naar alle waarschijnlijkheid was His Majesty’s Bark Endeavour één van de 13 gezonken schepen die te Newport haven tijdens de Battle of Rhode Island in 1778 zonken. Deze schepen liggen verspreid over 9 locaties. Na onderzoek vermoedt de organisatie dat het schip in een bepaald gebied ligt, waar nog 5 andere schepen liggen. Een woordvoerder van RIMAP zegt hierover: “One group of 5 ships includes the Lord Sandwich transport, formerly Captain James Cook's Endeavour."

Het schip

His Majesty’s Bark Endeavour was een Brits onderzoekschip van de Royal Navy dat van 1769 tot 1771 onder het bevel van luitenant James Cook een tocht maakte naar Australië en Nieuw-Zeeland en daarbij veel nieuwe gebieden ontdekte. Daarna vervoerde het drie jaar lang vracht naar de Falklandeilanden. In 1776 kwam het terug in dienst van de marine om troepen te vervoeren naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. In 1778 vond de Battle of Rhode Island plaats. Endeavour hielp bij de blokkade van Narragansett Bay en werd hier tot zinken gebracht. Het wrak van het schip werd echter nooit gevonden.

Te vroeg gejuicht?

Een woordvoerder van RIMAP verklaarde dat alle dertien schepen die verloren gingen tijdens de Battle of Rhodes belangrijk zijn voor de Amerikaanse geschiedenis, maar dat de Endeavour toch wel de belangrijkste is: “So for RIMAP to be closing in one of the most important shipwrecks in world history, for that ship to be found in Newport, and for it to have an international reputation, should be an intriguing birthday gift for all of Rhode Island.” Dat het schip echt hier ligt is echter nog niet zeker.

Theorieën

Er zijn ook vele theorieën die verklaren dat het schip ergens anders moet liggen. Zo is er een idee dat het wrak voor de kust van Nieuw-Zeeland ligt, dat het wrak ergens in de buurt van de Britse Theems moet liggen of dat het schip nooit gezonken is maar afgebroken door de Fransen nadat het als walvisschip had gediend. Al deze onenigheid zou uit de weg geruimd kunnen worden als RIMAP gelijk heeft en het schip inderdaad hier ligt, maar totdat het wrak echt opgedoken wordt, is niets zeker. 

Bronnen:

huffingtonpost.com, Legendary Explorer's Long-Lost Ship May Have Been Found Off Rhode Island

theguardian.com, Wreckage of Captain James Cook's ship Endeavour found, researchers say

news.discovery.com, Captain Cook's Lost Ship Endeavour Believed Found

edition.cnn.com, Wreckage of Captain Cook's HMS Endeavour discovered

en.wikipedia.org, Battle of Rhode Island

nl.wikipedia.org, HMS Endeavour

Afbeelding:

en.wikipedia.org, HMS Endeavour

Meer lezen