Apenbotten

De gevonden apenbotten

Nottingham Castle Trust

Hoe zijn apenbotten terechtgekomen in een Engels kasteel?

Tijdens de renovatie van Nottingham Castle in het Engelse stadje Nottingham, hebben archeologen botten gevonden afkomstig van drie verschillende apen, waarschijnlijk uit de late achttiende eeuw. Het is niet helemaal duidelijk hoe de botten hier terecht zijn gekomen, maar men vermoedt dat het te maken heeft met ene Jane Kirkby, een excentrieke bewoonster van Nottingham Castle van 1791 tot 1825. 

Geschiedenis van Nottingham Castle

Nottingham Castle begon als eenvoudig houten mottekasteel. In opdracht van Willem de Veroveraar (1066-1087) begon men in 1068 met de bouw. Pas tijdens het bewind van koning Hendrik II (1154 - 1189) kreeg het slot stenen muren, waarna het kasteel tot ongeveer de 17de eeuw dienstdeed als militaire vesting en koninklijke residentie. Na de Engelse Burgeroorlog (1642 - 1651) werd een groot deel van het middeleeuwse kasteel afgebroken in opdracht van John Hutchinson (1615-1664), de gouverneur van het kasteel. Hutchinson wilde hiermee ervoor zorgen dat het niet meer door monarchisten gebruikt kon worden.  


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


In 1663 begon de bouw van het hertogelijk paleis op de middeleeuwse fundamenten van het oude kasteel, in opdracht van hertog Henry Cavendish van Newcastle (1630-1691). Al snel raakte het echter in onbruik. Toen de Industriële Revolutie aanbrak, weken de meeste Britse kasteelhouders namelijk uit naar meer landelijk gelegen paleizen, buiten de smog van de stad. In 1776 werd in het paleis het laatste grote feest gehouden. Hierna werden er appartementen in gebouwd.  

Jane Kirkby en haar exotische huisdier

In 1791 trok Jane Kirkby in het voormalige paleis, waar zij woonde tot haar dood in 1825. Kirkby was de kleindochter van een buitenechtelijke zoon van de graaf van Chesterfield. Dankzij haar familiebanden, beschikte ze over genoeg geld om een relatief luxueus bestaan te leiden. Ze stond bekend als een flamboyante en gastvrije vrouw, die zich excentriek kleedde en vaak etentjes gaf waarbij ze oesters serveerde. Ook wordt in de archieven van het paleis gerefereerd aan een “large ape” die Kirkby vaak vergezelde. Het zou dus goed mogelijk zijn dat de overblijfselen van deze aap nu gevonden zijn.

Naast apenbotten zijn er ook botten van een kraanvogel aangetroffen. Kraanvogels werden in Engeland destijds als exotische diersoort beschouwd. “We denken dat de bewoners van het paleis een menagerie gehouden hebben.” verklaart Gareth Morgan, manager bij Nottingham Castle, tegenover Museum and Heritage. Een menagerie is een verzameling van exotische dieren die in gevangenschap worden gehouden; een voorloper van de moderne dierentuin. “Alhoewel er genoeg aantekeningen uit deze periode zijn van het importeren van exotische dieren, vinden we bijna nooit overblijfselen hiervan.” voegt Kris Poole, de archeoloog verantwoordelijk voor de vondst, toe.

Wat voor apen waren het?

Uit een analyse van de apenbotten is gebleken dat ze afkomstig zijn van apen uit het ‘echte meerkatten’ geslacht. Dit is een geslacht van primaten die voornamelijk in regenwouden en andere dichte bossen in Afrika voorkomen. “Deze vondst geeft me veel voldoening. Het is prettig iets te vinden dat je niet iedere dag vindt.” aldus Poole.  

Bronnen: BBC, Nottingham Castle (1) (2), Museum and Heritage


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen